Yerlikaya, Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bir televizyon programında yayımlanan Tarafsız Bölge programında konuşan Yerlikaya, trafik güvenliğine dair denetimlerin artırıldığını ve bu alanda kararlılıkla mücadele edildiğini vurguladı.

“10 milyon ceza yazdık”

Ağaç keserken motorlu testere ile elini kesti
Ağaç keserken motorlu testere ile elini kesti
İçeriği Görüntüle

Yerlikaya, trafik denetimlerinin önceki yıla göre yüzde 50 artırıldığını ve bu kapsamda 10 milyon ceza uygulandığını belirtti. Ceza sayısındaki artışın yüzde 44 olduğunu söyleyen Bakan, “Trafikte araç sayımızı yüzde 48, ekip sayımızı yüzde 36 artırdık. Radar sayısını 2023'ten bu yana yüzde 17,5 yükselttik” dedi.

Trafik kazalarında ölümleri sıfırlama hedefi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 Şubat ayında trafik kazalarındaki ölümleri yüzde 50 azaltma hedefini ortaya koyduğunu hatırlatan Yerlikaya, “2050 hedefimiz ise bu ölümleri sıfırlamak. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı olarak eylem planı hazırlandı ve yürütülüyor” diye konuştu.

Caydırıcı denetim vurgusu

Yerlikaya, trafik denetimlerinin caydırıcı olması gerektiğini vurgulayarak, “Tüm dünya diyor ki denetimi öyle bir yap ki caydırıcı olsun. Buradaki tılsım, caydırıcılık. Mevcut trafik kanunumuz 1983 model ve zaman zaman güncellenmiş” ifadelerini kullandı.

Yaka kameraları 42 bine çıkarıldı

Emniyet ve jandarma ekiplerinin trafik denetimlerinde kullandığı yaka kameralarının sayısının 42 bine çıkarıldığını belirten Yerlikaya, bu kameraların ASELSAN tarafından üretildiğini, gerekli durumlarda anlık olarak bağlanılabildiğini söyledi.

Çakar denetimleri sıkılaşıyor

Yasa dışı çakar kullanımıyla ilgili açıklamalarda bulunan Yerlikaya, “Toplumda çok büyük bir nefret oluştu. Bu konuda 1 maddelik değişiklik yaptık. Ceza 138 bin lira, ehliyeti 30 gün geri alınıyor, araç 30 gün trafikten men ediliyor” dedi. Son bir yılda 100 bin aracın denetlendiğini ve 6 binine cezai işlem uygulandığını belirten Bakan, valilere de bu konuda talimat verildiğini söyledi.

Hız ihlali başı çekiyor

Kazalara neden olan temel unsurların başında hız ihlalinin geldiğini belirten Yerlikaya, “2024’te ölümlü kazalardaki hız ihlalinin toplam kural hataları içindeki oranı yüzde 47,2. Her gün hız nedeniyle ortalama 10 kişi hayatını kaybediyor” dedi.

TÜİK verilerine göre, trafik kazalarının yüzde 79’unun yerleşim yerlerinde, yüzde 21’inin ise yerleşim yeri dışında meydana geldiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, diğer öne çıkan ihlallerin ise şerit izleme, geçiş önceliği, arkadan çarpma ve kırmızı ışık ihlali olduğunu aktardı.   

Kaynak: HABER MERKEZİ