Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yaşamını sürdüren Mehmet Özbay(47) , 12 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayıp, öğrendiği demircilik mesleğini yarım asırdan beri devam ettirip geçimini sağlıyor. Eski Sanayi Çarşısı’nda bulunan iş yerinde daha çok kullanımı yaygın olan tarım aletleri üreten Mehmet Özbay 35 yıldan beri demircilik mesleğini özellikle balta, kazma, keser, orak, dehre (Tahra) gibi köy aletleri yaparak sürdürdüğünü belirterek, 2000'li yıllara kadar inşaatlar da kullanılan malzemeleri de yaptıklarını belirtti.

MESLEĞİ SÜRDÜRECEK KİMSE YOK

Sıcak demircilik mesleğine çırak olarak kimsenin gelmediğini ve teknoloji ilerledikçe mesleğin gerilediğinin altını çizen Mehmet Özbay, "Bu meslek bizim ata mesleği. 35 yıldır bu meslekle iştigal ediyorum. Biz burada sıcak demircilik yapıyoruz. Sıcak demircilik derken de, daha çok köylünün uğraştığı baltası, kazması, dehresi (tahra)  ve burada gördüğünüz malzemeleri yaparak üretiyoruz. Tabi daha önceleri, 2000'li yıllara kadar bugün ki inşaat malzemelerini de biz yapardık ama teknoloji ilerlediği gibi bizim meslek de geriledi. Şuan da Alaşehir'de bu mesleği devam ettirecek kimse yok maalesef. Ocak işiyle uğraşan benden başka sanatkârımız kalmadı. Çırak da gelmiyor. Gelenler ilk önce alacağı maaşı konuşuyor, sigortasını soruyor, yiyeceğini hesaplıyor. Tabii bizim de bunları karşılayacak gücümüz olmadığı için tek başımıza devam ettirmek mecburiyetinde kaldık" dedi.

SEVMESEK YAPAMAYIZ

Özbay, insanların kavurucu sıcaklıklarda ağacın gölgesinde bile durmakta zorlandığını ama işi gereği o sıcaklığa katlandığını belirterek, "İnsanlar ağacın gölgesinde oturamazken biz demirin 800 veya bin 500 derece sıcaklığı karşısında hem demiri ısıtıp hem de dövüyoruz. Ciddi emek istiyor, yapmak tabi ki zor. Mesleğimi seviyorum. Ata mesleğim. Allah'a çok şükür çoluğumuzun çocuğumuzun nafakasını bu meslekten kazandık. Sevmesek de yapmayız. Teknoloji de ne kadar ilerlerse de ilerlesin yine bu mesleğe her zaman ihtiyaç var" dedi. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim