Bakımı oldukça narin olan ince kabuklu kavunlar Nisan ayından ekiliyor, Temmuz ayında ise hasat edilmeye başlanıyor. Kuşaktan kuşağa üretim devam ederken, kavunlar günlük olarak toplanıp tezgahlarda satılıyor. Dedesi ve babasıyla birlikte kavun üreten Ali Avla, “Hiçbir genetiğiyle çekirdeğiyle oynanmayan sadece kendimize has tohumlarımızı alıp kurutup tekrar tarlaya bir güzel ekerek tekrardan aynı tadı aynı kokuyu aynı lezzeti bulduğumuz kavunlardır. Gün içinde kırılır taze toplanır aynı gün içinde tüketilir tarladan direk sofraya” dedi.

Manisa’da Karaoğlanlı bölgesinde üreticiler ata yadigarı tohumlardan güzel kokulu ve ince kabuklu Altınbaş kavunu üretiyor. Manisa’da sadece Şehzadeler İlçesine bağlı Karaoğlanlı bölgesinde yetişen Altınbaş kavunu hasadına başlandı. Nisan ayının ortalarında ekilen tohumlar 90 gün sonra kavun olarak hasat edilmeye başlanıyor. Günlük toplanan Altınbaş Kavunu, meydanda tezgahlarda satışa sunuluyor. Manisa ve çevre illerden vatandaşlar kavun almak için geliyor. Aynı zamanda üretim deden toruna kuşaktan kuşağa devam ediyor. 

DEDELERİMİZDEN BİZE MİRAS KALDI

Kavunların dedelerinden miras kaldığını belirten üretici dede Ali Avla, “Bu kavun sadece Karaoğlanlı’da yetişiyor. Çok eski zamandan beri kavun ekiyoruz. Bu kavunlar bize dedelerimizden miras kaldı” dedi.

GÜNLÜK TAZE TOPLANIR

Dedesi ve babasıyla birlikte kavun üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Ali Avla, “Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Karaoğlanlı Mahallesi’nde bu güzel kavun yetişiyor. 100 yıllık bir ata tohumu var Selanik’ten gelen. Sadece Karaoğlanlı’ya özgü, burada yetişen meşhur Altınbaş kavunu dediğimiz ince kabuk, güzel bir kokusu olan bal gibi kavunlardır bunlar. Hiçbir genetiğiyle çekirdeğiyle oynanmayan sadece kendimize has tohumlarımızı alıp kurutup tekrar tarlaya bir güzel ekerek tekrardan aynı tadı aynı kokuyu aynı lezzeti bulduğumuz kavunlardır. Gün içinde kırılır taze toplanır aynı gün içinde tüketilir. Tarladan direk sofraya. Dedem ve babamla birlikte  bu Altınbaş kavunumuzu herkesin tatmasını isteriz” dedi.

50 DÖNÜMDEN FAZLA ALANDA ÜRETİM

Karaoğlanlı bölgesinde 50 dönümden fazla alanda üretim yapıldığını ifade den Avla, “Bakımı oldukça narindir. İnce kabuk olmasından dolayı tezgahlarda, raflarda 2 ila 3 gün tutulur. Evlerde bir hafta içinde tüketilmesi gerekir. Karaoğlanlı bölgesinde 50 dönümden fazla bir ekim alanı vardır. Temmuz ayının 15’inde hasadı başlar, Eylül ayına kadar devam eder. Günlük toplanır. Ertesi gün tekrar toplanıp sofralara gelir.  Tadı ve kokusu evinize aldığınız anda mis gibi kokar. Kendimiz ürettiğimiz için tadından ve kalitesinden ödün vermeyiz” dedi.

Vatandaşlar ise özellikle Altınbaş kavununu almak için uzak yerlerden geldiklerini ifade ederek,  üretim artmasıyla herkesin bu tadı tatmış olacağını söylediler. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim