Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri, sosyal sorumluluk projeleriyle üniversitelerinin adını duyurmaya devam ediyor. Bu kapsamda MCBÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde atık yağlara ilişkin bir proje hazırlandı. 

Proje kapsamında kapsamında Manisa İl merkezinde evsel ve küçük işletmelerde meydana gelen atık yağların toplanması sonrasında toplanan bu atık yağların biyodizele dönüştürülmesi işlemi MCBÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezine bağlı bir laboratuvar olan AYDEL (Atık Yağ Değerlendirme Labaratuvarı)'nda yapılacak. Elde edilen biyodizel yine çevre düzenlemesinde çalışan araçlar için yakıt olarak kullanılacak. Çevreyi kirleten atık ürünün, çevreyi güzelleştirmeye hizmet eden başka bir ürün haline dönüştürülmesi projenin en önemli çıktılarından biri olacak.

Projede üniversite öğrencilerinin yanı sıra projede çeşitli fakülte ve bölümlerden çok sayıda danışman Öğretim Üyesi de görev yapıyor.

ÇEVRENİN KORUNMASI ADINA SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ersin MİNARECİ,  bitkisel ve hayvansal atık yağların kaynağında ayrı toplanmasının ve bu atık yağlardan biyodizel üretilmesinin çevrenin korunması adına bir sosyal sorumluluk projesi olduğu düşüncesiyle projeye start verildiğini belirtti.

Proje MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet ATAÇ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa KAZAZ  ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Yüksel ABALI’nın destekleriyle hayata geçirilen projeye Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü ÇAYKARA, Yunusemre Kaymakamı Atilla KANTAY, Manisa Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin GENÇAY ve Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray DEMİRTAŞ da tam destek vermek suretiyle katkı sunmaya devam ediyor.

BİRÇOK OKULDA BİLGİLENDİRME SEMİNERİ YAPILDI

Mart ayında başlayan proje kapsamında projenin şimdiki ve sonraki en önemli destekçileri olan öğrencilere yönelik olarak birçok okulda bilgilendirme seminerleri yapıldı. Birçok okul, atık yağları merkezi olarak toplama noktasında projeye doğrudan katkı sağlayacak. Okullardaki bilgilendirme seminerleri Mayıs ayı boyunca devam edecek. Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin GENÇAY tarafından organize edilen toplantıda da Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel ABALI ve Tarımsal Araştırmalar ve Gıda Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat AFSAR tarafından ilçeye bağlı tüm okul müdürlerine bilgilendirme semineri gerçekleştirildi. Projeye katılımın büyük bir hızla devam edeceği bekleniyor.

TÜRKİYE ÖZELİNDE İLK BÜYÜK ORGANİZASYON

MCBÜ Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ersin MİNARECİ, bu büyüklükte bir “Atık Yağ” toplama çevre hareketinin ve sonrasında hem çevreye hem de Türkiye ekonomisine önemli bir kazanç olarak gördükleri biyodizele dönüştürme işleminin Türkiye özelinde ilk büyük bir organizasyon olduğunu belirtti.  Projede ulaşılmak istenen noktanın Manisa halkının duyarlı yaklaşımlarıyla hedeflenenden çok daha iyi seviyeye ulaşabileceği ifade edildi.

Öte yandan proje ile ilgili olarak Şehzadeler, Yunusemre ve çevre  Belediyeler ile projeye destek görüşmelerinin de en kısa süre içerisinde yapılması planlanıyor. HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilisim