Türkiye’de üzümün başkenti olarak bilinen bağlarda uyanmalar başladı. Soğuk havalar nedeniyle bağlar biraz geç uyandı. Önümüzdeki günlerde çubukların yeşermeleri daha güzel olacağı tahmin ediliyor. Ancak en büyük korku ise don.  Bağlar tam uyanmaya girmişken, yaşanabilecek bir don olayı olumsuz yönde etkileyebilir. 120 bin dönüm bağ alanının bulunduğu Saruhanlı’da bağ üreticileri budama ve dolama işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte kökleri açıyor, bağların aralarını sürüyor. Bağlarda inceleme yapan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, artan maliyetler nedeniyle üzümde 20 liradan aşağı olmamak şartıyla 20 ila 25 lira arasında bir fiyat beklediklerini kaydetti. 

“UYANMA BİRAZ GEÇ KALDI”

2022 yılı üzümün başkenti Saruhanlı ’da bağlarda yavaş yavaş uyanmalar başladığını ifade eden Okur, “Geçmiş yıllara bakaraktan bu uyanma biraz geç kaldı. Hava şartlarından dolayı bilindiği üzere bundan 1 hafta 10 gün öncesine kadar 3 derecelere 2 derecelere kadar düşen bir sıcaklıklar meydana geldi. Bu da bağların uyanmasını geciktirdi. Ama şuanda toprak yavaş yavaş ısınmaya başladığından bağlarımızda uyanmalara başladı. Bu uyanmalar ileriki günlerde daha farklılıklar gösterecek. Artık çubukların yeşermeleri daha da güzel olacağını tahmin ediyoruz. Bağların geç uyanmasının verime etkisi olmaz. Neden kendini tamamlayacak artık. Bitki hemen geçmiş yıllarda uyanmasını 1 haftada 10 günde gerçekleştirdiyse şimdi bugünlerde 2-3 günde hemen sıcaklıklarla beraber uyanmasını erken getirecek” dedi. 

“RUSYA İLE UKRAYNA KRİZİ İHRACATI ETKİLEYEBİLİR”

Okur, “Her şey Allah’tan. Cenabı Allah bize ne nasip ederse onu yiyeceğiz. Rızkımızdan fazlasını beklemiyoruz. Ama bu yıl geçen yıla nazaran ortalamayı yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Korkumuz şu. Ziraatçılarla görüştüğümüzde geç uyanmamın bağlarda pek fazla etkisi olmayacağı söyleniyor ama ne olur bilemem. Ölü kol var mı doğmaz mı o ileri ki günlerde daha da belli olacak, netleşecek. Ya da verimsiz doğabilir, doğan gözler verimsiz olabilir. İhracata baktığımızda Rusya ile Ukrayna arasında savaş ülkemizi etkileyebilir. Üstesinden gelirler, ihracatımızın önü kesilmez. Bizde mahsulümüzü çıkarıp satabiliriz” dedi. 

“EN BÜYÜK KORKU DON OLAYI”

Önümüzdeki günlerde beklenen don olaylarıyla ilgili konuşan Başkan Okur, yaşanabilecek bir don olayının bağları olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Okur, “Şimdi tam uyanma zamanı. Bu yapraklara aşırı derece soğuk geldiğinde bu bağı çok büyük etkiler” dedi. 

“GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI” 

Girdi maliyetlerin arttığına dikkat çeken Okur, “Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi 13 liradan açtı. 12,5-13 lira arası üzümü aldı. Bizde bu yıl artan maliyetler karşısında 20 liradan aşağı olmamak şartıyla 20 ila 25 lira arasında bir fiyat bekliyoruz. Devletimizin üreticiye destek çıkacağına inanıyoruz. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Bu girdi maliyetlerinin altından kalkabilmek için bizim mahsulümüzün para yapmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

BAĞLARDA YAPILAN İŞLEMLER 

Bağlarda yapılan işlemlerden bahseden Okur, “Bağlarda budama, dolama işlemleri bitti, köklerin açılması, bağların aralarının sürülmesi, gübreleme yapılması işlemleri devam ediyor. İleriki günlerde eğer hava şartları şey yaparsa damlamayla bağlara birer sefer su verilebilir” dedi. 

“BAĞLAR SÖKÜLÜP YERİNE PAMUK EKİLİYOR”

Saruhanlı’da geçmişte 110-120 bin dönüm pamuk alanının bulunduğunu ancak para etmediği için başka ürünlere yöneldiğini söyleyen Okur, bugün pamuğun iyi para etmeye başlamasıyla birlikte bazı bağların sökülüp yerine pamuk ekildiğini açıkladı.  Okur sözlerini şöyle sürdürdü: “Saruhanlı’mızda şu var. Bağlar köklenip yerine pamuk ekilmeye başlandı. Pamuk Saruhanlı’da çok geniş alanlara yayılmaya başlandı. inşallah böyle devam etmez. Böyle devam ederse bağ arazilerimizde baya bir kısıtlama meydana gelir. Pamukta iyi para yapacağı söyleniyor. Zaten biz geçmiş yıllarda Saruhanlı’da pamuk yönünden çok iyiydik. Pamukta 110-120 bin dekara yakın ekim alanları vardı. Maliyetlerin, girdilerin fazla olmasından sonra insanlar pamuktan mısıra döndü, başka ürünlere döndü. Bu da para kazandırmadı. Tekrardan pamuğa dönülmesi bizi sevindiriyor” dedi. 

ÜRETİCİ BAĞDA ÇALIŞIYOR 

Üreticilerden Cevdet Turhan, “Bağlarda dipleri yapıyoruz. Yani otları temizlemek ve çabuk uyanmasını sağlamak. Sonra gübresini, ilacını atacağız” dedi. LEYLA DOĞAN/CÜNEYT HASÇELİK 



 
Editör: TE Bilisim