Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve vücut formunu korumak birçok kişinin önem verdiği bir konu. Basen ve bacak bölgelerindeki fazla kiloları eritmek bazen zorlayıcı olabiliyor. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizden destek almanın yanı sıra, bazı doğal kür tarifleri de bu süreci hızlandırabilir.

Vücut şeklini düzenlemek ve belirli bölgelerdeki yağları azaltmak birçok kişinin hedefi. Bu hedeflere ulaşmak için sadece egzersiz ve dengeli beslenme yeterli olmayabiliyor.

Djurftg

Basen Nedir, Nasıl Oluşur?

Basen, Östrojen hormonunun dengesizliği veya yüksek olması sebebiyle ortaya çıkar. Ergenlikle birlikte artış gösteren östrojen hormonu kadınlarda erkeklere göre 2 kat fazladır ve kadınlarda kalça ve bacak kısmında yağ depolanmasını, poponun yuvarlaklaşmasını sağlar. Ancak bu birçok kadının hoşlanmayacağı bir görüntüye sebep olabilir. Halk arasında armut tipi vücut olarak bilinir.

Karın bölgesinde yağlanması daha fazla olan bireylere göre sağlık açısından daha avantajlıdır çünkü karın bölgesi yağ depolanması fazla olan yani elma tipi vücuda sahip olanlarda kronik hastalık görülme riski daha fazladır. Ayrıca genetik olarak da kadınlarda basen oluşabilir.

Bazı doğal yöntemlerle vücut formunu desteklemek oldukça etkili oluyor. Diyetisyen Büşra Çalışkan'ın tarifine göre sadece 10 gün boyunca yatmadan önce düzenli olarak tüketildiğinde, basenleri eritip bacakları incelttiği söylenen bu tarifi haberimizde derledik.

Sütun gibi bacaklar için kür tarifi:

1 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1/4 çay kaşığı karabiber
1/4 limon
1 şişe maden suyu

Yapılışı ve uygulanışı

Tüm malzemeleri bir bardak içerisinde iyice karıştırın.

Bu kür tarifini 10 gün boyunca akşam yatmadan 2 saat önce tüketebilirsiniz.

Basen düşmanı beslenme önerileri

Östrojen Miktarı Düşük Besinler Tüket: Yüksek östrojen içermeyen ve azaltıcı etki gösteren besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Mango, zerdeçal, tatlı patates, mantar ve köz sebzeler örnek verilebilir.

Östrojen Arttıran Besinlerde Kaçın: Östrojen miktarını artıran besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinlere örnek olarak işlenmiş et ürünleri, bezelye, ananas, rezene, bal, fındık, adaçayı, soya ürünleri, hamur işleri, paketli ürünler verilebilir.

Su Tüketimine Dikkat: Günde en az 2,5 litre su tüketilmesi metabolizma hızlandırıcı, yağ hücrelerinden enerji sağlayarak yağ oranını düşürücü etkisi vardır. Böylelikle Genel yağ oranı düştükçe basen bölgesinde olan yağ depolanması da azalacaktır. Ayrıca selülit oluşumunu da azaltacaktır.

Kafein Tüketimini Azalt: Yüksek kafein tüketimi basen bölgesinde yağ depolanmasını ve selülit oluşumunu artırabilir. Bu sebeple günlük en fazla 200 mg kafein alınmalıdır.

Yağlı Süt Tüketimini Azalt: Yüksek oranda süt tüketimi ve özellikle yağlı süt tüketimi östrojen hormonu dengesizliğine yol açabilir ve kalça bölümünde yağ depolanmasını artırabilir.

Düşük Glisemik İndeksli ve Glutensiz Beslenmeye Çalış: Kinoa, chia, karabuğday, sorgum, glutensiz yulafı beslenmene eklemek hem genel hem de basen bölgesi yağ depolamayı azaltıcı etkiye sahiptir.

Yüksek Lifli Beslen: Sebzeler, kabuklu meyveler, kurubaklagiller yüksek lif/posa içeriğine sahiptir. Böylelikle kan şekerinde ani değişikliklerin önüne geçilir ve yağ depolanmasından ziyade yakımı desteklenir. Elbette Tükettiğiniz besinlerin miktarına da dikkat edin. Sağlıklı besinleri çok tüketmek de ekstra kalori getireceği için yağ yakımı yerine depolamayı artırabilirsiniz.

Östrojen Hormonu Dengesizliğini İyileştiren Besinler Tüket: Elma, pirinç, kiraz, vişne, kinoa östrojen hormon dengesizliğini azaltarak genel vücut yağ depolanmasını dengeler.

Tuz Miktarını 5-6 Gram Olarak Sınırla: Vücudumuzda gerçekleşen metabolik olaylar için tuz içerisindeki sodyuma ihtiyaç vardır. Ancak Günlük total tuz miktarı 5-6 gram üzerine çıkarsa ödem oluşumu gözlenir. Ödem oluşumu vücutta özellikle ayak ve bacak bölgelerinde de şişkinliğe yol açabilir, yağ yakımını baskılayabilir. Bu durumda basen bölgesini eritmek için daha fazla çaba gerekebilir.

Yağ Oranı Yüksek Besinlerden Kaçın: Beslenmede genel yağ oranı yükseldiğinde hem istenen hem istenmeyen bölgelerde de yağ depolanması, birikimi artar. Bu sebeple doymuş yağ miktarı yüksek hayvansal yağlar yerine bitkisel yağları tercih etmeliyiz. Elbette bitkisel yağları da sınırsız değil bireysel ihtiyaç miktarına uygun tüketmeliyiz.

Sirke Tüket: Özellikle ev yapımı sirkeler iştahı baskılayarak fazla tüketimin önüne geçer böylelikle genel kalori alımı azalır ve yağlanma azalır. Ayrıca vücutta yağ yakımını destekleyerek istediğiniz bölgede incelmeler ve küçülmeler görebilirsiniz.

Ceviz, Semizotu, Balık, Keten Tohumu Tüket: Yüksek omega-3 içeriğine sahip besinler içerdikleri yağ asitleri sayesinde daha fazla yağ yakımını destekler. İştah duygusunu azaltarak daha az kalori almanızı sağlar. Egzersizin etkilerini artırır.

Kaynak: PERVİN İNCE