Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Eko Turizm Alanı ile ilgili yaptığı son yönetmelik değişikliği ile MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün’ün kızana ait olduğu ortaya çıkan ormanlık alandaki eko turizm alanında yapılaşma oranı yükseltildi. Konunun tekrar gündeme geldiği Haziran ayı meclis toplantısında yönetmeliğe göre yenilenen imar planı AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. 

MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda Yunusemre ilçesine bağlı Karakoca Mahallesi'ndeki bulunan 101 ada 291 parselin eko turizm alanına çevrilmesine yönelik imar planı kabul edilmiş ve tartışmalara sebep olan imar planı değişikli CHP tarafından yargıya taşınmıştı.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Manisa 2. İdare mahkemesinde açılan davada, mahkemenin verdiği ara kararda eko turizm alanının mülk sahibi olarak Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün kızı Merve Ergün’ün çıkması kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. 

 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda ‘Eko Turizm’ alanları ile ilgili yaptığı yönetmelik değişikliği ile eko turizm yapılacak alanların metrekaresini 5 binden 15 bin metrekareye yükseltti. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin eko turizmle ilgili aldığı imar değişikli kararının yönetmelik önce olması sebebiyle kararın tekrar yönetmeliğe uygun olarak değiştirilmesi için konu Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda yeniden gündeme geldi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün kızına ait olan alanda tekrar imar değişikliği yapılmasına dair gündem maddesi AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin evet oyuyla mecliste kabul edildi. CHP, İYİ Parti ve Büyük Birlik Partisi meclis üyeleri ‘Hayır’ oyu kullandı. 

“YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN VERDİĞİ AVANTAJI KULLANMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Eko turizm alanıyla ilgili yeniden yapılan imar planı değişikliğiyle alandaki yapılaşma oranının yükseltildiğine dikkati çeken CHP’li meclis üyesi Bülent Mersinli: “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaklaşık 1,5 ay önce Eko Turizm alanlarıyla ilgili yönetmelikte bir değişiklik yaptı. Yönetmelikte daha önceden 5 bin metrekare altındaki yerlerde eko turizm yapılabilir derken, yapılan değişiklikle 15 bin metrekarelik alan aşağısında yapılamayacağı belirtildi. Yapılan değişikle alana yapacağın kapalı alan sayısı da yükselmiş oluyor. Mesela daha önceki 5 bin metrekare alan içerisinde 300 metrekare kapalı alan yapabilecekken, 15 bin metre karede kapalı alanda bin metrekarelik alan yapabiliyorsun. Kapalı alan hakkı yükselmiş oluyor. Bunlarda böyle bir şeyden hemen yararlanabilmek için daha önceden meclisten geçen konuyu tekrar gündeme getirerek imar değişikliğini tekrar yaptılar. Yönetmelik değişikliğinin verdiği avantajı kullanmaya çalışıyorlar” dedi. 

“RANT DAHA DA BÜYÜDÜ”

Eko turizm konusunda Manisa kamuoyunun vicdanının rahatsız olduğunu ve tekrarlanan imar değişikliğiyle Büyükşehir Belediye başkanının kızına ikinci kez kıyak yapıldığını iddia eden Mersinli, “Bu konuyu zaten biz yargıya taşımıştık. Bizim için asıl önemli olan kamu vicdanı. Kamu vicdanı da şu anda bu konudan dolayı çok rahatsız. Yapılan değişiklik ile yapılaşma alanını yükselttiler. Yani rant daha da büyüdü.  Şimdi aynı konu CHP’li bir belediye de veya İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olsaydı ne olurdu? Ekrem İmamoğlu kızı veya çocuklarına böyle imar kıyağı yapsaydı, şu anda o koltukta oturamaz ve hem kendisi hem de çocukları yargılanıyor olurdu? Sayıştay, Danıştay, İçişleri Bakanlığı hepsi İstanbul Büyükşehir belediyesi koridorlarında geziyor olacaktı” diye konuştu.

“BU KİBİR VE İNADI HEM KENDİNİ HEM DE MANİSA’YI MAHVEDECEK”

Mersinli, son olarak şunları kaydetti: “Bu konuyla ilgili rahatsızlık duyan AKP ve MHP’li meclis üyelerinin olduğunu da biliyorum. Ancak siyasi prangalarından dolayı bu maddeye ‘Evet’ demek zorunda kaldılar. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün bu kibir ve inadı hem kendini hem de Manisa’yı mahvedecek.” HABER MERKEZİ


 
Editör: TE Bilisim