Tepki gösteren Tanık, “Mesir denince akla tabi ki bu yükü yıllarca omuzlarında taşıyan imkanları doğrultusunda da tanıtımını yapmaya çalışan bir derneğin akıllardan çıkarılmış olmasını doğru bulmadığım gibi etikte bulmamı bizden kimse beklemesin” dedi. Göreve geldiği günden buyana mesir saçımı göremeyen Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ise, “Dünya üzerinde festivale dönüşen böylesine köklü bir şifa geleneği yoktur. Bu uzun soluklu merhamet, şifa ve beraberlik geleneğini devam ettirmenin önemli bir sorumluluktur” diye konuştu.

Tüm dünya ülkelerinde yaşayan ve insanları iki yıl süresince evlerine hapseden Covid 19 salgını nedeniyle dünyanın en köklü geleneğinin başında yer alan Manisa’nın Şifalı Mesir Macunu saçımın törenleri 2020 yılından beri 3 yıldır yapılamadı. Festival olmadı ama en kadim geleneklerimizden biri olan Mesir Macunu Festivali’nin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydının 10. yılı vesilesiyle bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.  Tonlarca Mesir’in günlerce karılması, Sultan Camii minarelerinden halka saçılması ve festivalin düzenlenmesi, Mesir’in UNESCO dahil edilmesinde öncü olan Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık’ın toplantıya dahil edilmemiş olması şaşkınlık yarattı.

YÜKÜ YILLARCA OMUZLARA ALAN DERNEĞİ AKILLARDAN ÇIKARILMASINA ANLAM VEREMEDİM

Video Konferans sistemiyle 50’ye yakın kişinin katılıp görüşlerini ifade ettiği toplantıdan haberdar edilmediğini, olup bitenlere bir anlam veremediğini dile getiren Tanık, “Mesir denince akla tabi ki bu yükü yıllarca omuzlarında taşıyan imkanları doğrultusunda da tanıtımını yapmaya çalışan bir derneğin akıllardan çıkarılmış olmasını doğru bulmadığım gibi etikte bulmamı bizden kimse beklemesin. Eğer konuşulan Mesir ve onun Uluslar arası boyutu masaya yatırılıyorsa bizlerinde o masa etrafından olması kadar doğal bir durum olamaz. Pandemi dolayısıyla iki yıldır Mesir’in saçılamamış olmasının faturasını bize soruyorlar. Bizde kendi ölçeğimizde bunu vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Tabi ki gönül isterdi ki Mesir bu yıl halka saçılmış olsaydı. Futbol sahalarında binlerce kişi maçları izlerken, ülkenin bir çok yerinde festivaller öyle veya böyle yapılıyor iken neden Mesir saçım töreni yapılamadı onu da anlamış değiliz. Nimette külfette paylaşılmalı. Külfeti birilerinin üzerine yıkarak sadece nimetlerden yola çıkarsak bu doğanın ruhuna aykırı olur. Keşke Mesir’in tartışıldığı masada olsaydık” dedi.

VALİ YAŞAR KARADENİZ GÖREVİ BOYUNCA MESİR SAÇIMINI GÖREMEDİ

Göreve geldiği günden buyana mesir saçımı göremeyen Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ise yaptığı konuşmada;  “Mesir Macunu Festivali’nin Manisa ve Ülkemizin önemli ve uzun süredir devam eden kadim bir şifa geleneğidir. Dünya üzerinde festivale dönüşen böylesine köklü bir şifa geleneği yoktur. Bu uzun soluklu merhamet, şifa ve beraberlik geleneğini devam ettirmenin önemli bir sorumluluktur. Mesir Macunu Festivali’nin 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınmasıyla birlikte uluslararası bir boyuta taşınan ve insanlığın ortak kültür miraslarından birisi haline gelmiştir” dedi.

TÜM DÜNYAYA TANITILACAK

  Vali Karadeniz devam ettiği sözlerinde ise;  “UNESCO tarafından verilen bu kıymetli unvan festivalin daha geniş kitlelerce tanınmasına, güçlenmesine ve coşkusuna katkı sağlamıştır. Bu vesile ile UNESCO sürecinde çalışmaları yürüten, katkı sağlayan, emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederim. Bizler de bu kıymetli değeri en iyi şekilde muhafaza edip gelecek nesillere aktarmaya ve ülkemizle birlikte tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda pandemi sebebi ile ara verilen festivalimizi önümüzdeki yıl daha coşkulu ve daha geniş katılımlı olarak gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.  Toplantı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun Somut Olmayan Kültürel Miras çalışmalarına ilişkin sunum yapılması, katılımcıların görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim