“İçişleri Bakanı, savcılığa intikal etmiş şikayetleri görmezden gelmeye devam mı edecek?“

Konuyu gündeme getirmesinin ardından, anılan bu derneğin faaliyetleriyle ilgili olarak, gerek üyelerinden gerekse diğer STK’lardan çok sayıda şikayet ve ihbar aldığını söyleyen Başevirgen,  “Üç yıl önce kurulan, Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Onursal Başkanı ise AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz olan bu dernekle ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanına ve İçişleri Bakanına yazılı soru önergeleri verdik. İçişleri Bakanlığı “konunun muhatabının Tarım ve Orman Bakanlığı” olduğu söyledi. Oysa 5253 sayılı Dernekler Kanunda belirtildiği üzere, “Gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları İçişleri Bakanı veya mülkî idare amiri tarafından kamu görevlilerine denetletilebilir.” hükmü yer almaktadır. Yetkisi olduğu halde görevden imtina etmeye çalışan İçişleri Bakanı, savcılığa intikal etmiş şikayetleri görmezden gelmeye devam mı edecek? “ diye sordu.

 

“PARASINI ÖDEDİĞİ HALDE ŞEKER ALAMAYAN YÜZLERCE ARICI VAR, YETKİLİ KURUMLARDAN ÇIT ÇIKMIYOR”

Diğer taraftan, Tarım ve Orman Bakanına verdiği soru önergesinde yer alan, “Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Bal Üreticileri Birliği (BÜB) ile Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Platformu'nun (TAHAP)   üye sayıları ne kadardır? 2021 yılında bu örgütlerin her birine satılan indirimli şeker miktarı ne kadardır? 2022 yılı Mayıs ayı itibariyle bu örgütlerin her birine satılan indirimli şeker miktarı ne kadardır? Bahse konu bu örgütler indirimli şeker tedariki ve dağıtımıyla ilgili olarak nasıl denetlenmektedir? Bu denetimler sonucunda herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir?” sorularına verilen cevapta ise, TAHAP’ın adının dahi geçmemesinin çok ilginç olduğunu söyleyen Başevirgen, “ Yine Türkşeker ile ilgili KİT Komisyonu görüşmelerinde bu konuyu İlgili Bakan Yardımcısı ve Genel Müdüre sorduk, maalesef oradan da bir cevap gelmedi. Ortada parası alınan ve karşılığında şeker almayan yüzlerce arıcı varken, yetkili Kurum ve makamların bu konuya kayıtsız kalmalarının altında yatan nedenleri gerçekten merak ediyoruz.” Diye konuştu.

 

“MAĞDUR OLAN ÜRETİCİLERİN HAKLARINI KORUMASI GEREKEN BAKANLIKLAR BİRLERİNİN HAMİLİĞİNİ Mİ YAPIYOR?

Adana’dan, Giresun’a, Kastamonu’dan, Bitlis’e birçok ilden gelen şikayetler ve savcılığa intikal eden suçlamalar ortadayken İçişleri Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’nın sessizliğine bir anlam veremediklerini söyleyen Bekir Başevirgen, “Mağdur olan üreticilerin haklarını koruması gereken Bakanlıklar birlerinin hamiliğini mi yapıyor? Yüzlerce arıcımız, taahhüt edilen indirimli şekerden vazgeçmiş yatırdığı parasını kurtarmak istiyor. Tabi paralarının iade edilmesi yaşadıkları zararı telafi etmeyecek. Çünkü Mart-Nisan aylarında teslim edilmesi gereken şekerin ellerine geçmemesi nedeniyle arılarını besleyemediklerini ve %20-25 civarında kovan kaybı yaşadıklarını ifade ediyorlar.” Diye konuştu.

 

“İDDİALAR İNDİRİMLİ ŞEKER TEMİNİ İLE SINIRLI DEĞİL”

Bu dernekle ilgili iddiaların, sadece indirimli şeker temini ile sınırlı olmadığını da ifade eden Başevirgen, “İddialar arasında gübre tedarik edileceği taahhüdüyle çiftçilerden paralar toplandığı ve karşılığında gübre verilmediği suçlamaları da var. Görüştüğümüz arıcıların çoğu, “Dernek Başkanı Mustafa Sarıoğlu bazı bakan ve iktidar milletvekilleriyle olan görüntü ve haberleri referans göstererek bizlerde güven telkin etti ve bizler de ikna olduk. Bunun sonucu olarak gönül rahatlığıyla para yatırdık. Gerek savcılık gerekse ilgili bakanlıklar, bu kişinin hangi bakan ve iktidar milletvekilleriyle görüntüler verdiğini internetten görebilir.” Diyorlar. Buradan tekrar soruyorum. 2022 yılı itibariyle TAHAP kaç üyesi adına ve kaç adet kovan için indirimli şeker talebinde bulunmuştur? 2022 yılı itibariyle  Tarım ve Orman Bakanlığı olarak TAHAP’a ne kadar indirimli şeker tahsis ettiniz? TAHAP’a tahsis edilen şekerin ne kadarı teslim edildi? Bakanlık olarak bu dernek hakkında gerekli incelemeleri başlatacak mısınız? Mağdur olduklarını iddia eden bu arıcıların zararlarını giderme için gerekli adımları atacak mısınız?” diye sordu. EYLEM TUNÇ

Editör: TE Bilisim