Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ Toplantısında AK Parti ve MHP’nin oylarıyla suya yüzde 25 zam yapıldı. CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, “Suyun üzerinden ticaret yapılması insanlarımızı mağdur etmektedir. Manisa’da da Cengiz Ergün’ün uyguladığı bu politikalar mağdur etmektedir. Bir taraftan Manisa’nın çok yerinde su kesintisi yaşanırken ve bazı yerlere su bağlamazken, suya zam yapılmasına anlam veremedik. MASKİ’nin toplantısında suya zam ile ilgili alınan karar için 17 ilçe başkanımız ile birlikte bir hukuk mücadelesi başlatacağız. Kararın iptali konusunda yargıya başvuracağız” dedi. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’nın son günlerde Cengiz Ergün ile birlikte adrenalin dolu günler yaşadığını vurguladı.  Bakırlıoğlu, “Yüzde 25’lik zamla ve önümüzdeki Eylül ayında uygulanacak TÜFE ile birlikte bu zam suyun metreküpü bizim hesaplamalarımıza göre 16.78 liraya çıkmış olacak. 1 yıl içerisinde suya yüzde 144 zam yapılmış oluyor” diye konuştu.

CHP Manisa İl Başkanlığı, Manisa Büyükşehir Belediyesi MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından suya yapılan yüzde 25 zammın iptali için il genelinde hukuk mücadelesi başlatacak.  CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile birlikte parti binasında açıklama yaptı. Balaban, “Su insanın en temel hakkıdır. Su haktır, bir meta değildir. Suyun üzerinden ticaret yapılması insanlarımızı mağdur etmektedir. Manisa’da da Cengiz Ergün’ün uyguladığı bu politikalar mağdur etmektedir. Bir taraftan Manisa’nın çok yerinde su kesintisi yaşanırken ve bazı yerlere su bağlamazken, suya zam yapılmasına anlam veremedik. Halkımız buna tepki gösteriyor. MASKİ’nin toplantısında suya zam ile ilgili alınan karar için 17 ilçe başkanımız ile birlikte bir hukuk mücadelesi başlatacağız. Kararın iptali konusunda yargıya başvuracağız. Her konuda toplumun yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.  

SUYA TOPLAMDA YÜZDE 144 ZAM YAPILDI

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa’nın son günlerde Cengiz Ergün ile birlikte adrenalin dolu günler yaşadığını vurguladı.  Bakırlıoğlu, “MASKİ’nin toplantısında suya yüzde 25 oranında zam yapıldı. Manisa Büyükşehir belediyesi 2020 yılında bu zamana her ay TÜFE’ye göre suya zam yapıyordu. Şimdi üzerine birde yüzde 25 zam ekledi. Ancak MASKİ’ye Cumhur İttifakı tarafından getirilen önergede bu zam yüzde 50 oranındaydı. Ama kamuoyundan gelen baskı neticesinde bunu yüzde 25 oranına indirdiler. İnsanlara ölümü göstererek sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. Biz buna razı değiliz. Bunun karşısındayız. 2021 yılın Eylül ayında su ve atık su bedeli olmak üzere suyun metre küpü 6.86 liraydı. Şuanda yapılan yüzde 25’lik zamla ve önümüzdeki Eylül ayında uygulanacak TÜFE ile birlikte bu zam suyun metreküpü bizim hesaplamalarımıza göre 16.78 liraya çıkmış olacak. 1 yıl içerisinde suya yüzde 144 zam yapılmış oluyor. Bu rakamın artmasındaki en büyük etken atık su bedeli kullandığın suyun yüzde 40 kadar ücretlendiriliyordu. Bu oranda yüzde 50’ye çıkartıldı.  Geçtiğimiz yıllarda suyla alakalı olarak Cengiz Ergün’ün birçok konuşması var. Su fiyatları Manisa’da polemik yaratmıştır. 2018 yılı Kasım’da Ergün’ün su ile ilgili ‘Ne TEFE ne TÜFE Ne Suya Zam. Yeteri kadar zaten bu vatandaşın sırtına bindiniz. Birde bu konuda vatandaşa bizde darbe vurmayacağız. 2019 yılında hiç bir şeye zam yapmacağız’ demişti. O zamanda bu konuda iktidara yüklenmişti.  Ancak 2019 yılı Haziran ayında suya yüzde 35 oranında zam yaptı. Cengiz Ergün suya zam ile ilgili yaptığı açıklamalarda bazı illerdeki su fiyatlarıyla ilgili örneklemelerde bulundu. Ankara’ya baktığımızda suyun metre küpü 12.47 lira, İstanbul’da ise ton başına 11.10 lira. Adana’da 9,8 lira, Samsun’da 7 lira,93, Aydında 11,10 lira. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor ki Türkiye’de en pahalı su Manisa’da vatandaşa veriliyor.  Ülkemiz zor günlerden geçiyor. İnsanlarımız hayat pahalılığından ezilmiş durumda. İktidar bu hayat pahalılığına karşı bir adım atamıyor. Şimdi suya yapılan zam ile vatandaşlarımız daha çok eziliyor. Biz bu zammı kabul etmiyoruz. Bu konuda ilçe başkanlarımız her konuda dava açacak.  Mayıs ayı genel kurulunda ayrıca atık su bedeli yüzde 40’dan yüzde 50’ye çıkartıldı. Yine Mayıs ayında depozito ücreti yeni abonelerden 45 metreküp olarak alınırken bu yüzde 80 metreküpe çıkartıldı. Kartlı sayaç bedellerindeki yüzde 10’luk indirimde kaldırıldı.  İnsanların haklarını savunmak adına gereken her şeyi yapacağız” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim