Manisalı, 1 çocuk annesi İdil Halide Gürışık, 1984 yılında başladığı öğretmenlik mesleğinde 2004 yılında emekliye ayrıldı. Emekliliğinin ardından geleneksel el sanatlarına merak saran Gürışık, arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Şehzadeler Belediyesi tarafından tarihi Kurşunlu Han’da açılan, unutulmaya yüz tutmuş keçe yapımı kursuna katıldı. Sırasıyla takı, flografi ve keçe kurslarına katılan Gürışık, aldığı eğitimin ardından usta öğretici olmak için çıraklık eğitim merkezine gitti. Uygulama sınavı ardından belgesini alan Gürışık, kursiyer olarak başladığı Kurşunlu Han’da kendisine tahsis edilen atölyede eğitmenliğe başladı. 1 aydır eğitmenlik yapan Gürışık, 19 kursiyere keçe yapımını öğretiyor.

Ürünlerin satışından elde edilen gelirleri, kursiyerlere gelir olarak aktardıklarını dile getiren keçe yapımı eğitmeni İdil Halide Gürışık, “2004 yılında emekli oldum. Emekli olduktan sonra farklı el sanatları ile uğraştım. 3 sene öncesi Kurşunlu Han’da, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının yenilenmesi kapsamında kurslar açıldı. Burada takı, filografi ve keçe kursuna katıldım. Eğitimimi aldıktan sonra usta öğretici olmak için çıraklık eğitim merkezine başvurdum. Uygulama sınavı ardından burada usta öğretici olarak keçe kursu açtım. 19 kursiyerim var. Kolyeler, nazar boncukları, keçe ile yapabilecek tüm çalışmaları yapıyorum. Ürettiğimiz ürünleri belediyenin bizim için açtığı bir internet sitesi var. Bu site üzerinden yaptığımız ürünleri satıyoruz. Elde edilen gelirler, kursiyerlere gelir olarak veriliyor” diye konuştu.
Gürışık, şöyle devam etti: “Ben öğrencilerim ile çalışırken, aileleri ile de iç içe çalıştım. Onları topluma kazandıracak tüm çalışmalarda yanlarında yer aldım. Emekli olduktan sonra evde oturmaktansa bu tarz çalışmalar ile hayata anlamlı bir şekilde devam etmek çok güzel bir durum. Bunun onurunu her zaman duyuyorum. Her insanın içerisinde bir sanat becerisi ve sevgisi var. Buradaki kurslar herkesin yapabileceği kurslar. Emekli olduktan sonra kahvehanelerde oturmak ya da ev gezmelerine gitmek yerine burada kurslara katılmak çok güzel olur.” LEYLA DOĞAN

Editör: TE Bilisim