Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek, kiraz hasadının geçen seneye göre 15-20 gün geç olacağını vurguladı. Erkenci kirazlarda yüzde 15 civarında bir zararın olduğunu, ihracata yönelik kirazlarda ise bu durumun yaşanmadığını ifade etti. Geçen yıl bölgeden 40 bin ton kirazın ihracat edildiğini kaydeden Kocagöbek, bu yıl rekoltenin iyi olmasından dolayı 70 bin ton civarında ihracatın beklendiğini ve fiyatın ortalama 80 ila 100 lira arasında olması gerektiğini söyledi.


Dünyada Kuzey Yarım Küre’de kirazın en erken yetiştiği yer olan Manisa’nın Sancaklı Bölgesi’nde kirazlar çiçek açtı. Ancak meydana gelen soğuk havalar nedeniyle her yıl Nisan ayının 20’si gibi hasat edilirken,  bu yıl kiraz hasadı 20-25 gün geç başlayacak. Ancak kiraz hasadı geç olsa da açan çiçekler kiraz bahçelerinde görsel şölen oluşturdu. Geçen yıl 40 bin ton kiraz ihracat edilirken, bu yıl ağaçların soğuklamayı güzel almasıyla verim kaybı olmayacağı ve yüksek rekolte beklendiği ifade edilirken, 70 bin ton ihracat öngörülüyor. Özellikle artan akaryakıt fiyatları nedeniyle ihracatlık kirazlarda iyi bir fiyat bekleniyor.


NORMALDE BU DÖNEMDE AĞAÇLAR MEYVE BAĞLAMIŞ OLMASI GEREKİYORDU
Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek, “Kirazlarımız çiçek açtı. Lakin bu sene üzücü haberimiz var tüketicilerimize zaten bu sene normalden 20-25 gün geç hasat edilecek. Normalde bu dönem ağaçlar meyve bağlamış, nohut tanesi kadar olması gerekiyordu. Ama görüldüğü gibi hala çiçek var. Nisan’ın 15’i, 20’si hasat ediliyordu, hatta Nisan ayının 6’sında, 10’unda hasat ettiğimiz yıllar oldu. Hasat nasip olursa bayram 3’üncü, 4’üncü günü gibi böyle tadımlık şeklinde toplanmaya başlanır.   Normalde soğuklama ihtiyacını almıştı ağaçlar tam uyanma dönemine girmişti bahar donlarının ve kırağının 1 hafta önce olmasıyla beraber soğukların artmasıyla beraber ağaçlar tekrar geri çekildi. Yani bizim uyanma dediğimiz dönem 10-20 gün gecikti” dedi.

“ÜRETİCİNİN ÖNÜ AÇILMALI”
Hem Pazar hem de destek konusunda üreticinin önünün açılması gerektiğini kaydeden Kocagöbek, “Ayrıca artan maliyetler konusunda geçen sene 6 lira olan mazotu bugün 21-22 liraya alıyoruz. Eğer bu sene kiraz para yapmazsa çiftçinin hali çok perişan olur. Biz bu kadar öncü bir sistemde mikroklimanın içerisinde Kuzey Yarım Küre’nin en iyi kirazını yetiştirirken, ciddi manada bize hem pazar anlamında hem de destek anlamında yetkiler bizim önümüzü açması lazım. Açmazlarsa yani bizim gibi çiftçi kazanamazsa bizden sonra üretici Afyon’daki, Isparta’daki, Denizli’deki üretici hiç kazanamaz” dedi.


“ERKENCİ KİRAZLARDA YÜZDE 15 CİVARINDA BİR ZARAR SÖZ KONUSU”
Erkenci kirazlarda yüzde 10-15 civarında bir zararın olduğunu, ancak ihracata yönelik kirazda bir sıkıntının bulunmadığını vurgulayan Kocagöbek, “Geçen sene soğuklardan dolayı ürünümüz kıttı.  Bu sene nasip olursa daha iyi görünüyor. Bu soğuktan dolayı yüzde 10-15 zararımız var. 0900 yani bizim ihracat yaptığımız çeşitte yok. Erkenci çeşitlerde yüzde 15 gibi zararımız söz konusu. İhracat olayına gelince geçen seneye göre bu yıl yüzde 20-30 artış olacağımızı düşünüyoruz.  Mayıs 25 ila 5 Haziran tarihleri arasında ihracatlık 0900 kiraz çeşidinin hasadına başlanır” diye konuştu.


FİYAT BEKLENTİSİ 80 İLA 100 LİRA ARASI
80 ila 100 lira arasında bir fiyat beklendiğini dile getiren Kocagöbek, “Fiyat beklentimiz bütün dünyada pandemiden sonra lojistikteki sıkıntı hala Avrupa’da fiyat politikasının düzenli olmaması nedeniyle bu sene iyi olacağını ümit ediyoruz. Ortalama 80 ila 100 lira arasında olması gerekiyor. Geçen sene 35-40 lira olan 0900 kiraz bu sene bu mazot ve gübrenin pahalılığında bütün girdilerin maliyetlerin yükseldiği bir noktada aynı fiyat olursa zaten zarar ederiz. 0900 kiraz çeşidinin zaten bize 15-20 lira gibi bir maliyeti var. Bunda toplama işçisi dahil değil. Bizim bu bölgede 1000-1500 arası kiraz üreticimiz var. Geçen sene 65 bin ila 70 bin ton ihracat öngörmüştük. 45 bin çıkmıştı. Bu sene nasip olursa 65 bini 70 bini buluruz. Bizim bölge olarak” dedi.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI FAZLA ETKİLEMEZ”
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın kiraz ihracatına fazla etki yapmayacağını söyleyen Kocagöbek, Ukrayna ve Rusya bizim büyük bir pazarımız. Ama Ukrayna’da olsa, Rusya’da olsa bizden aldığı kiraz ucuz kiraz. Yani adamların sonuçta durumları belli. Bizim ana işimiz Avrupa. Yeni pazarımız Uzakdoğu, yani oranın pazarı ve birim fiyatı yüksek olduğu için. Rusya’da atıyorum kiraz 1-1,5 Euro, Avrupa’da 11-12 Euro. Bize çok etkisi olmaz. Ama domates ve diğer kalemlere etkisi olacak. Zaten bizimki turfanda meyve. Bunu alan adam keyfe keder yiyor” diye konuştu.


“AĞAÇLARIN SAĞLIĞI İYİ”
Ağaçların soğuklamasının güzel olduğunu bu durumun ekstra gübre ve ilaç atımın önüne geçeceğini ifade eden Kocagöbek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu seneki ağaçların sağlığı iyi. Neden çünkü ağaç 1100-1300 saat arası soğuklama aldı. Bu da girdilerin yüksek olduğu bir dönemde maliyeti düşürecek bir durum. Daha önce soğuk oluyordu, ağaçlar uyanamıyordu tekrar o ağaçlara hareketlendirmek için gübre ve ilaçlama çok yapıyorduk. Ama bu sene ağaçların sıhhati güzel, soğuklama güzel oldu. İnşallah bir de pazar güzel olursa yani tadından yenmez.” CÜNEYT HASÇELİK


Editör: TE Bilisim