Mehmet Turan, İmam Hatip Okullarının ilk olarak 1913 yılında Medresetü’l-Eimme ve’l-Huteba adıyla açıldığını ve eğitim alanında Türkiye’de büyük bir önleme sahip olduklarını vurguladı. 

Turhan yaptığı açıklamada, İstanbul İmam Hatip Okulu’nun 17 Ekim 1951’de kapılarını açtığını ve kısa sürede ülkenin dört bir yanından gençlerin bu okullara akın ettiğini belirtti. Dini eğitime büyük bir ilgi olduğunu söyleyen Turhan, bu okulların mezunlarının zamanla Yüksek İslam Enstitüsü’nü kurma talebiyle harekete geçtiğini anlattı. 1958 yılında kurulan İstanbul İmam Hatip Okulu Mezunlar Cemiyeti’nin, bugünkü adıyla Önder İmam Hatipliler Derneği’nin, bu mücadelenin öncüsü olduğunu ifade etti.

“12 Eylül, 28 Şubat gibi zorlu süreçlerde Önder Derneği, halkı diri tuttu”

Mehmet Turhan, İmam Hatip Okullarının zor dönemlerde haklı ve vakur bir mücadele verdiğini dile getirerek, “12 Eylül, 28 Şubat gibi zorlu süreçlerde Önder Derneği, halkın taleplerini diri tutmaya, meşru zeminlerde hakkını aramaya devam etti” dedi. Turhan, bu mücadelenin sonucunda katsayı adaletsizliği ve başörtüsü yasaklarının son bulduğunu, imam hatip okullarının yeniden açıldığını söyledi.


Turhan konuşmasında, imam hatip okullarının sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de önemli bir model haline geldiğini belirterek, “İmam hatip okulları ümmetin umudu olarak ortaya çıkmıştır ve kardeşlik hukuku ile bu yolda ilerlemektedir” dedi. Aynı zamanda, Önder İmam Hatipliler Derneği’nin 66. yılını da kutlayan Turhan, derneğin fedakârlık ve gayretle ülke ve millet için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Yunusemre’de farkındalık eğitimi Yunusemre’de farkındalık eğitimi

Son olarak Turhan, “Yarınlarımızı imam hatip okullarımızdan yetişen gençlerimiz imar edecek. ‘Nitelikli Gelecek’te imam hatip okullarımızın ve gençlerimizin emeği, sözü, eylemi olacak” diyerek, kutlamaların önemini vurguladı ve geleceğe dair umutlarını paylaştı.
 

Muhabir: SUDE SARUHAN