KADEM Manisa İl Temsilcisi Ümit Atman, “Dünya’da her beş çocuktan biri evli, Türkiye'de ise her 100 çocuktan 15'i, 18 yaşından önce evlendirilmektedir. 18-45 yaş arasında olan her 5 kadından biri çocuk yaşta evlendirilmiş ve yine çocuk yaşta daha kendi gelişimlerini tamamlayamadan anne olmuşlardır. Erken yaşta hamilelik, anne kadar doğacak bebeğin sağlığını da tehdit etmektedir” dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Manisa İl Temsilciliği’nce Manisa’da ‘Erken yaşta ve zorla evlilikler’ üzerine bir panel düzenlendi. İsmet İnönü Kız Teknik ve Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü KADEM Manisa İl Temsilcisi Uzm. Dr. Ümit Atman yaparken, Manisa CBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Ergin, Manisa CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Gamze Şen Pakyürek, Avukat Burcu Bozbıyık ve Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’nden komiser Berrin Didem Sancaktar da konuşmacı olarak yer aldı.

TÜRKİYE’DE HER 100 ÇOCUKTAN 15’İ 18 YAŞINDAN ÖNCE EVLENDİRİLDİ

KADEM Manisa İl Temsilcisi Uzm. Dr. Ümit Atman, aile kurumunun temel yapı taşını oluşturan evlilik ve evlilikte kadının yerinin dünden bugüne çeşitli boyutlardan geçtiğini ifade ederek sözlerine başlayarak,  “Günümüzde medyada yankı bulan, kadın ve erkeği olumsuz yönde etkileyen ve daha çok kadınların mağduriyeti ile sonuçlanan bu evlilik türlerinden biri de ‘erken yaşta ve zoraki’ evliliklerdir. Eşlerden biri ya da ikisi birden 18 yaş altındaysa yapılan bu evliliğe ‘erken evlilik’ denilmektedir. Ülkemizde özellikle Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde evlilik yaşı cinsiyet gözetmeksizin 12’ye kadar düşmektedir. Son dönemde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, son 25 yılda yapılan çocuk yaşta evlilikleri mercek altına alan bir rapor yayımlamıştır. Rapora göre Dünya’da her beş çocuktan biri evli, Türkiye'de ise her 100 çocuktan 15'i, 18 yaşından önce evlendirilmektedir. 18-45 yaş arasında olan her 5 kadından biri çocuk yaşta evlendirilmiş ve yine çocuk yaşta daha kendi gelişimlerini tamamlayamadan anne olmuşlardır. Erken yaşta hamilelik, anne kadar doğacak bebeğin sağlığını da tehdit etmektedir. Bütün bu veriler ‘çocuk gelin’ kavramsallaştırmasını yeniden gündemlere taşımıştır.” dedi.

ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİ ÖNLEMEK ADINA FARKINDALIK OLUŞTURULMALI

Panelin amacından da bahseden Atman, “Erken yaşta gerçekleştirilen evliliklerin olumsuz sonuçları gün geçtikçe artmakta, bu durum sadece psikolojik değil aynı zamanda sosyolojik bir boyut kazanmaktadır. Bu da erken yaşta evlilikle mücadeleyi zorunlu ve temel kılmaktadır. Panelin amacı erken yaşta evliliği önlemek adına farkındalık oluşturmaktır. Kadın ve Demokrasi Derneği olarak erken yaşta ve zoraki yapılan evliliklerin ne derece ciddi sorunlar doğurabileceğinin ve erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi için kapsamlı bir mücadele planına ihtiyaç duyulduğunun farkındayız. Erken yaşta yapılan evliliklerle mücadelede en temel koşul kurumlar arası koordinasyonun sağlanmasıdır. Devletin tüm paydaşlarıyla işbirliği yapılmalı, var olan cezaların uygulamaları denetlenmelidir. Medyada, halkın yoğunlaştığı mekânlarda, camilerde, okullarda konuyla ilgili duyurular yapılmalı, farkındalıkla ilgili kampanyalar hazırlanmalı, doğru, sağlıklı ve ortak bir bilinç oluşturulmalıdır. Unutulmamalıdır ki; toplumlardaki kurumlar ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği ne kadar sağlam olursa, toplumsal ve trajik olayların yaşanma olasılığı o kadar az olacaktır. Ayrıca Kadın ve Demokrasi Derneği olarak ilerleyen zamanlarda konuya ilişkin bilinç oluşturmaya ve artırmaya yönelik farkındalık kampanyalarımız ile meselenin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyurmaktan onur duyarız.” ifadelerini kullandı.  Atman’ın konuşmasının ardından Manisa CBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Ergin ‘Çocuk yaşta erken ve zorla evliliklerin olumsuz etkileri’, Manisa CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Gamze Şen Pakyürek ‘Çocuk yaşta evliliklerin sosyal ve kültürel etkileri’,  Avukat Burcu Bozbıyık ‘Erken yaşta evliliklerin yasal boyutu’ ve Manisa İl Emniyet Müdürlüğü’nden komiser Berrin Didem Sancaktar da ‘KADES’ uygulaması hakkında bilgiler verdi.  Panelin sonunda konuşmacılara plaket takdiminde bulunuldu. HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilisim