Kuzey Yarım Küre’nin en erken kirazının üretildiği Manisa’da kiraz toplama mesaisi sabahın erken saatlerinde başlıyor.  Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilen kirazlar, genç girişimci kadınlar tarafından hummalı bir çalışmayla toplanarak hasat ediliyor.  Çocukluğundan bu yana kiraz işiyle uğraştıklarını söyleyen üretici Nuray Can (49) “Küçüklüğümden beri kirazın içindeyim. Ailece kirazla uğraşıyoruz. İnsanların en güzel kirazı yemesi için gayret gösteriyoruz”dedi.

Manisalı çiftçiler dünyada gıda konusuna üretimleriyle destek oluyorlar. Pandemi döneminde özellikle üretimin önemini daha fazla hissedildi. Manisa’da çiftçiler Kuzey Yarım Küre’nin en erken kirazını hasat etmek için var gücüyle çalışıyor. Sabah saat 6-7’de tarlaya gidip saat 2’ye kadar kiraz topluyorlar. Toplanan kirazları kiraz pazarına götürüyor. Oradan kirazlar tüccarlar sayesinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinin yanı sıra yurt dışına ihraç ediliyor.

“KÜÇÜKLÜĞÜMDEN BERİ BU İŞLE UĞRAŞIYORUZ”
Manisa’da Şehzadeler ilçesinde bulunan Sancaklıbozköy Mahallesi’nde kiraz üreten Nuray Can (49) “Küçüklüğümden beri kirazın içindeyim. Ailece kirazla uğraşıyoruz. Genelde Mayıs ayında kiraz toplamaya başlıyoruz. Ancak bu sene hasat geç başladı. Genelde Nisan ayında başlıyorduk. Yaşanan iklim değişikliği nedeniyle Mayıs ayında ilk kiraz hasadına başladık. Sabah saat 6-7’de toplamaya başlıyoruz, öğlen 2 bazen 2 buçuğa kadar topluyoruz. İnsanların en güzel kirazı yemesi için gayret gösteriyoruz. Topladığımız bu kirazlar iç piyasada tüketildiği gibi ihracata gönderiliyor” dedi.

“HER TÜRLÜ İŞLEMİ YAPIYORUZ”
Fiyatların aniden düştüğünü ifade eden Can, “Bu sene fiyatlar biraz düşük bekleniyor. Ama verim konusunda güzel bir kiraz görünüyor. Rekolte iyi de fiyatlar düşük. Geçen sene fiyatlar iyiydi rekolte düşüktü. Haziran ayı sonuna kadar bu hasat işlemi devam ediyor. Kirazın üretiminden hasadına kadar her türlü işlemi yapıyoruz. Bağımız var, zeytin var onlarla da uğraşıyoruz” dedi.

“KADINLAR ÜRETİMİN İÇİNDE OLMALI”
Kadınların her zaman üretimin içinde olmasını isteyen Can,  üretim olursa insanların kaliteli ürünlere ucuz bir şekilde ulaşabileceğini söyledi.

“KİRAZ ZAHMETLİ BİR İŞ”
Genç çiftçilerden Emre Kılınc (18) “Bildim bileli kiraz tarlaların içindeyim. Kiraz topluyoruz, bunları satıp aile ekonomilerine katkı sunuyoruz. Özellikle gençlerin bağ, bahçe, tarla işleriyle uğraşmasını istiyorum. Kiraz işi biraz kolay ama zahmetli bir iş. Ama işler güzel olduğunda güzel kazandırıyor” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

 
Editör: TE Bilisim