2021 yılında 184 milyon dolarlık kiraz ihracatının yapıldığını ifade eden Uçak, “Kiraz malum ilk Türkiye’de hasadı Manisa Sancaklıbozköy ve Kemalpaşa civarında başlamaktadır. İnşallah önümüzdeki 5.ayın ilk haftalarında da kiraz hasadına geliriz. Hem kalitesiyle hem fiyatıyla memnun edecek şekilde hasada da başlarız dişe düşünüyorum” dedi. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk ise,ihracata yönelik mallarda yurtdışının isteklerine göre ürünleri hazırladıklarını açıkladı.

Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazdan, 2021 yılında 184 milyon dolar döviz elde etmişti. 2022 yılında kiraz ihracatında 200 milyon doları aşmayı hedefleyen Ege İhracatçı Birlikleri, kaliteli kiraz üretimi için Kuzey Yarım Kürede ilk kirazın yetiştiği Şehzadeler İlçesi Sancaklı bölgesinde bulunan Sancaklıiğdecik Mahallesinde kiraz üreticilerine, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla, 50 bin adet sirke sineği tuzağı dağıttı.  Dağıtılan tuzaklar 1750 dönümlük alanda bulunan kiraz ağaçlarına asılacak.  Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık katıldı.

İHRACATÇILARIN VE ÜRETİCİLERİN ÖNEMSEDİĞİ PROJE

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Bizleri burada ağırladıkları için sayın Valimizi ve İl Tarım Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bizler Ege İhracatçı Birliği olarak bu projeyi çok benimsedik. Bizim, ihracatçıların ve üreticilerin önemsediği bir proje. Biz kiraz için en zararlı olan kanadı noktalı sirke ile mücadele için buradayız. Tarım İl Müdürlüğümüz bu konuda bizi aradığında biz her zaman tek kelimeyle üreticimizin, ihracatçımızın yanında olduğunu söyledik. Yaklaşık 2 tır hacminde kanatlı sirke sineği satın aldık ve bunun değeri de 240 bin TL’dir. Biz burada Tarım İl Müdürlüğümüze tahsis ediyoruz. Manisa bölgesinde ihtiyacı olan bütün kiraz üreticilerine bunu dağıtacak. Umarız bu da bizlere faydalı olur. İhracatçılarımıza, üreticilerimize ve Türkiye ekonomisine de bir katkısı olur diye düşünüyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

MAYIS AYININ İLK HAFTASINDA HASAT BAŞLAYACAK

2021 yılında 184 milyon dolarlık kiraz ihracatının yapıldığını ifade eden Uçak, “Kiraz malum ilk Türkiye’de hasadı Manisa Sancaklıbozköy ve Kemalpaşa civarında başlamaktadır. İnşallah önümüzdeki 5.ayın ilk haftalarında da kiraz hasadına geliriz. Hem kalitesiyle hem fiyatıyla memnun edecek şekilde hasada da başlarız dişe düşünüyorum. Türkiye’de 184 milyon doyarlık bir ihracatımız söz konusu. Bu yaklaşık 71-72 bin ton hacim gerçekleştiriyor. Bu da başta Almanya, Rusya, İtalya olmak üzere ihracatımızı gerçekleştiriyoruz. Umarım ki üreticilerimiz için, ihracatçılarımız için ve Türkiye ekonomisi için bereketli ve hayırlı bir yıl olur. Allah üreticilerimizin emeklerini boşa götürmesin” dedi.

RUHSATLI İLAÇ KULLANIN UYARISI

Ruhsatsız ilaç kullanılmaması noktasında üreticilere çağrıda bulunan Uçak, “Üreticilerimizden özellikle ihracatçılarımızın adına rica ediyorum. Mümkün olduğunca ruhsatsız ilaç kullanmayalım. Ziraat danışmanlarımıza danışalım. İl ve ilçe tarım müdürlüklerimize danışalım. Ruhsatlı ilaç kullanalım. Ruhsatsız ilaç kullanırsak pazarımız daralıyor, hiçbir ülkeye satamayız. Ne Türkiye’de iç piyasada satabiliriz ne de yurt dışına satabiliriz. Mümkün olduğu kadar buna dikkat edersek bunun karşılığını fazlasıyla alırız.

KİMYASALLARI KULLANMADAN MÜCADELEYİ ÖNEMSİYORUZ

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Kirazda önemli bir zararı olan kanada noktalı sirke sineği için biyoteknik mücadele yöntemi olan sirke dağıtımı için buradayız. Aynı zamanda kiraza gene zarar olan yaprak büken ile ilgili farklı hazırladığımız şarap, sirke ve şekerden hazırladığımız başka bir tuzak yöntemi var. Tabi ki kimyasallar kullanmadan, pestisit kullanmadan mücadeleyi önemsiyoruz. Öncelikle bunlarla zararla mücadele etmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.

YURT DIŞININ İSTEKLERİNE GÖRE ÜRÜNLER HAZIRLANIYOR

Manisa’nın tarımsal ihracatta önemli bir il olduğunun altını çizen Öztürk, ihracata yönelik mallarda yurtdışının isteklerine göre ürünleri hazırladıklarını açıkladı. Öztürk, “Dağıtacağımız bu sirke tuzaklarını üreticilerimiz ağaçlarına asacak. İlaç kullanmadan kirazda önemli bir zarar olan kanadı noktalı sirke sineği ile mücadeleyi gerçekleştirmiş olacağız. Pestisit kullanımını olabildiğince en aza indirmeye gayret ediyoruz. Hem ihracatçımızı hem kendi tüketicimizi düşünerek kimyasalları mümkün mertebe azaltmaya çalışıyoruz. Ege İhracatçı Birliklerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİLERE SİRKE TUZAKLARI DAĞITILDI

Kirazın hasadına yavaş yavaş geldiklerini belirten Öztürk, gelecek aya itibariyle hasada gireceklerini söyledi. Öztürk, “Kuzey Yarım Küre’nin en erken kiraz hasadını Sancaklı bölgesi ile Kemalpaşa hatta arasında gerçekleştiriyoruz. Önemli bir ihracat ürünüdür. Ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlıyor. Şuan Manisa’da Sancaklı bölgesinde soğuk zarar bulunmuyor. Homojen bir çiçek açtı. Rekolte anlamında iyi bir verim bekliyoruz Manisa olarak” dedi. Konuşmaların ardından üreticilere sirke tuzakları dağıtıldı. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim