Lilyum çiçekler diğer bilinen adıyla zambaklar, asırlar boyu asaletin ve zarafetin simgesi olmuşlardır.
Farklı renk seçenekleri bulunan Lilyumlar, hoş kokulu ve soğanlı bitkilerdir. Yıllarca saf aşkın naif simgesi olarak kabul gören Lilyum, yaşam alanlarınıza da ferahlığı ve temizliği yansıtıyor. 

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir17

Lilyum çiçeği gereken özeni gösterildiğinde muazzam bir güzelliğe kavuşabilecek olan, narin, hassas ve özen isteyen, özel bir çiçektir.

Lilyum Çiçeği’nin anlamı nedir?

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir2

Lilyum çiçeği doğumu ve masumiyeti simgelemektedir. Diğer bir adı zambak olan Lilyum çiçeği aynı zamanda adanmışlığı ve saflığı simgeler. Pek çok kültürde hemen her rengiyle yer edinebilmiş olan zambak çiçeği özel bir çiçektir. Binlerce yıldır bilinmektedir ve ülkemizde asaleti de simgelediğine inanılır.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir4

Beyaz Lilyum Çiçeği’nin anlamı

Saflığın ve temizliğin sembolü olan beyaz Lilyum, çiçekçilikte en çok tercih edilen renk Lilyumlardan bir tanesidir. Buket ve aranjmanlarda kullanılan beyaz Lilyum, özellikle kokulu çiçek severlerin en çok tercih ettikleri arasındadır.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir5

Zambak çiçeği tatlı ve masum güzelliği de sembolize ettiği için uzun yıllar boyunca kız çocuklarına verilen bir isim olmuştur.

Lilyum Çiçeği’nin hikayesi

Antik Yunan ve Roma mitolojilerinde Lilyum, tanrıçaların çiçeği olarak kabul edilir.

Lilyum, eski Yunan mitolojisiyle ilişkili bir çiçektir. Mitolojik efsaneye göre Zeus, Hera'nın sütünü, bebek Herkül'ün içmesini ister. Zeus'un eşi olan Hera ise bu teklife karşı çıkar çünkü Herkül, bir başkasının çocuğudur. Annesi Hera değildir.
Zeus bir gün, Hera uyurken gizli bir biçimde Herkül'e sütünü içirmeye çalışır fakat Hera tam o sırada uyanarak buna engel olur. Yere dökülen sütler de bir anda zambaklara dönüşür. 

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir10

Lilyum Çiçeği kokar mı?

Lilyum çiçeği, beyaz, sarı, pembe gibi çeşitli renklerde açsa da en güzel ve kalıcı koku, beyaz Lilyumlarda bulunur. Zambakgiller familyasından olan Lilyum çiçeğinin kokusu, alt tonlarda karamelize şeker içeren, üst tonlarda ise kremsi karanfili çağrıştıran bir kokudur.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir6

Lilyum Çiçeği bakımı 

Doğum günü, evlilik yıldönümü, anneler günü gibi özel günlerde tercih edebileceğiniz Lilyum çiçeklerini saksıda veya bukette tercih ederek sevdiklerinize gönderebilir, Lilyum çiçeğinin üstün asaleti ile sevdiklerinize verdiğiniz sevgi ve saygıyı ifade edebilirsiniz. Saksıda Lilyum çiçeklerini evinizde de rahatlıkla tercih edebilir, evde Lilyum çiçeği yetiştirebilirsiniz.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir13

Soğanlı bir bitki olan Lilyum çiçeği her mevsim yetiştirilebilir bir çiçek olmasına rağmen Lilyum çiçeklerinin en sevdiği mevsim bahardır. Bu yüzden saksı değişimi, Lilyum çiçeği ekimi gibi işlemler bahar aylarında gerçekleştirilmelidir. Lilyum çiçeği ev içerisinde güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalmayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Filtrelenmiş güneş ışığına ihtiyaç duyan Lilyum çiçeği bakımı için yılda bir kez toprak değişimi yeterlidir.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir9

Lilyum Çiçeği sulaması

Lilyum çiçeği toprağını kurutacak derecede sıcak ve soğuk havaları sevmez. Lilyum çiçeği sulaması Lilyum toprağı her zaman nemli kalacak şekilde yapılmalı, bol su vermekten kaçınılmalıdır. 21 - 25 derece sıcaklık için uygun olan Lilyum çiçeği rüzgardan korunmalı ve direkt güneş alacağı ortamlardan uzak tutulmalıdır.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir12

Lilyum Çiçek Dikimi 

Lilyum çiçeği dikimi ve Lilyum toprağı seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Öncelikle soğanlı bir bitki olan Lilyum saksı ortasında, kenarlarda boşluk kalacak şekilde konumlandırılmalı ve çiçeğin soğanı yukarı bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Lilyum bitkisi dikerken saksının yarısı toprak ile doldurulmalı, seçilecek toprağa ise özen gösterilmelidir.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir

Toprağın yarısı torf ve perlit toprağı karışımından, diğer yarısı ise bahçe toprağından oluşturulabilir, kireçli ve asitli toprak kullanımından ise kaçınılmalıdır.

Lilyum dikimi için gerekli koşullar oluşturulduktan sonra sulama yaparak çiçeğinizin filizlenmesini bekleyebilirsiniz.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir1

Isı ve ışık isteği 

Lilyum çiçeği direk güneş ışığından hoşlanmaz, bu yüzden konumunu doğru seçmeli ve direkt güneşe maruz bırakmamalısınız.

Lilyum’un en verimli şekilde yetiştirilmesi için bulunduğu ortamın 21-25 derece olması.

Güçlü rüzgarlardan korunmalı ve varsa çevresindeki diğer bitkilerle teması kesilmelidir.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir8

Eşi benzeri bulunmaz güzellikte olan zambakları siz de sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hediye edebilirsiniz. Hediye ettiğiniz kişi için hem hoş bir jest olacak hem de aranızdaki ilişkinin masumiyetini verdiğiniz çiçekler sembolize edecektir.

Lilyum Çiçeğinin Anlamı Nedir Lilyum Çiçeği Kokar Mı Lilyum Çiçeği Hikayesi Nedir14

Kaynak: PERVİN İNCE