Salihli Belediyesi’nin ruhsatlı bakım evinin bulunduğunu belirterek, diğer bütün belediyelerin kanunun kendilerine verdiği görevi ihmal ettiğini açıkladı. Öcmenler, “Hayvanların alanlarını ihlal ediyoruz. Onların da bizim alanlarımızı ihlal ettiğini düşünmeye başladık. Çatışmalar nispeten çoğalmaya başladı. Hayvanlarla ilgili şikayetler artıyor. Acil geçici bakım evlerinde hızlı kısırlaştırma seferberliği istiyoruz. Kısırlaştırma yapmazsa belediyeler bu problemler katlanarak artacak” diyerek belediyelere göreve davet etti. 

 

Devlet 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununa göre sokak hayvanlarının, sahipsiz evcil hayvanların kısırlaştırılması görevini belediyelere verdi. Ancak Manisa’da belediyeler bu konuda sınıfta kaldı. Manisa’da sadece Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar döneminde yapılan Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi ile Salihli Belediyesi’nin ruhsatlı bakım evi bulunuyor. Manisa’nın Büyükşehir Belediyesi olmadan önce yapılan bu merkez nüfus ve hayvan sayısının arttığı günümüzde yetersiz kalıyor. Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM) Manisa Üyesi Gizem Satıoğlu Öcmenler, belediyelerin kendilerine verilen görevi ihmal ettiğini açıkladı.  Öcmenler, Manisa’da belediyelerin acilen kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiğini vurguladı. 

“MANİSA BELEDİYESİ DÖNEMİNDE YAPILAN BAKIM EVİNİ KULLANIYORUZ”

Öcmenler yaptığı açıklamada, “5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu 22 sene önce yasalaştı. Bu kanunda sokak hayvanlarının, sahipsiz evcil hayvanların kısırlaştırılması görevini devletimiz belediyelere verdi. Biz isterdik ki aslında bu iş bakanlığın görevi olsun. Çünkü hayvanlar insanlar gibi devletimizin bir şekilde hayatında, alanımızda yaşayan, bizlerle beraber yaşayan canlılar. Tamam belediyelerin görevi oldu ve 22 sene geçti. Bu dönem içinde ne yapıldığına bakılırsa Manisa özelinde şunu söyleyebiliriz. 17 ilçemizin içinde sadece 2 tane ruhsatlı bakım evimiz var. Bir tanesi Büyükşehir Belediyesi’nde şuanda Barbaros’ta ki her zaman söylüyorum bu da Belediye Başkanı Bülent Kar döneminde yapılmıştır. Bu büyükşehir belediye yasası yapılmadan çok eski yapılan bir bakım evi. Hala orasını kullanıyoruz. Nüfusun arttığını, hayvan nüfusunun da kısırlaştırma yapılmadığı için çoğaldığını göz önüne alırsak kapasite çok çok yetersiz. Büyükşehir yasası konulduktan sonra ilçe belediyelerine verilen bu görev geçici bakım evi yapılma görevini bütün belediyelerimiz ihmal ettiler. Burada bir tek ayrıntı Salihli Belediyesi’nin ruhsatlı bir bakım evi var. Bunu da söylemeden geçmeyelim” dedi. 

“ACİLEN KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ”

Manisa genelinde acilen kısırlaştırma seferberliğinin başlatılması gerektiğinin altını çizen Öcmenler, “Nüfusumuzun ne kadar arttığını, köpek ve kedi nüfusunun 6 senede bir çift köpekten 67 bin, 6 senede bir çift kediden 400 kusur bin tane kedinin üreyebileceğini düşünürsek bizim çok acil bir kısırlaştırma seferberliğine ihtiyacımız var. Biz hayvan koruma dernekleri, yaşam hakkına sahip duyan insanlar, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğünün mahalli hayvan koruma görevlileri olarak bize verilmiş bir görev değil bizler gönüllüyüz. Bu görev belediyelere verilmiştir. Ve belediyelere verilen bu görevlerin birincisi kısırlaştırmak, ikincisi aşılatmak, üçüncüsü bulunduğu yerde bakmak. Şuan görüyoruz ki Manisa Merkez ve ilçelerinde nüfus arttıkça şehirlerimiz, mahallelerimiz çok kalabalıklaştı. Hayvanların alanlarını ihlal ediyoruz. Onların da bizim alanlarımızı ihlal ettiğini düşünmeye başladık. Çatışmalar nispeten çoğalmaya başladı. Hayvanlarla ilgili şikayetler artıyor. Bizim Anadolu irfanımız, bizim dinimiz, bizim medeniyet anlayışımız, bizim yaşatmak üzerine olan var oluşumuz. Biz hayvanları korumak durumundayız. Biz zaten Anadolu’da hayvanlarımız koruruz, severiz. Karıncayı incitmemek, bir kuşa su vermek, bir hayvanın kafasını okşamak bizim için hayatımızın bir parçası. Fakat kısırlaştırma yapmazsa belediyeler bu problemler katlanarak artacak. Sivil toplum kuruluşları olarak belediyelere destek verdik. Ancak belediyelerin bir arpa boy gidildiğini görüyoruz. Hiç bıkmadan çalıştığımız halde görevini yapması gerekenler yavaş olduğu müddetçe bizlerin yapabileceği çok fazla bir şey yok. Acil geçici bakım evlerinde hızlı kısırlaştırma seferberliği istiyoruz. Hayvanlarda kötü durumlara düşmesin, insanlarda müşteki olmasınlar. Çatışma canlılar arasında yaşanmamalı” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

 

Editör: TE Bilisim