Montaj işçisini teknik personel dışında 51 adetle plastik enjeksiyon üretim elemanı takip etti. Zafer Kalkınma Ajansı Manisa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Cansu Uyar, “Bir proje yazmaya ihtiyaç olmaksızın sanayicinin ihtiyaç duyduğu pozisyonlarda gençlerin eğitilmesini sağlamak için ayrılmış bir fon var ve bunu en etkili şekilde değerlendirmek istiyoruz. Biz bunu en iyi şekilde değerlendirmek üzere ne yaptık. İlk önce bölgedeki sanayilerin, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu pozisyonları tespit etmeye çalıştık” dedi.

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2022 yılı 3. Olağan Toplantısı Manisa Valisi Yaşar Karadeniz başkanlığında gerçekleşti. Zafer Kalkınma Ajansı Manisa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Cansu Uyar, Sanayi Bakanlığı tarafından uygulanan 2022-2023 dönemi Genç İstihdam kapsamında gerçekleştirilen firma bazı işgücü talebi anket çalışması hakkında bilgi verdi. Ankete 75 firma katıldı. 75 firma 613 personele ihtiyaç duyduğunu belirtirken,  en çok aranan işçi pozisyonu ise 182 adetle montaj işçisi oldu. Montaj işçisini 104 adetle teknik personel, 51 adetle plastik enjeksiyon üretim elemanı izledi.

SANAYİCİLERİN İHTİYAÇ DUYDUĞU POZİSYONLARI TESPİT ETMEYE ÇALIŞTIK

Uyar, “Sanayi Bakanlığı 2022-2023 dönemini Genç İstihdam temasıyla kurguladı. Bu anlamda yapılacak çok fazla etkinlik var. Beceri geliştirme programları, çeşitli fonlar ile genç istihdamın artırılmasını hedefliyor. Bizim burada odaklanacağımız istihdam garantili eğitim programı. Bu anlamda eğitim için ayırmış olduğumuz bir bütçemiz var. Bir proje yazmaya ihtiyaç olmaksızın sanayicinin ihtiyaç duyduğu pozisyonlarda gençlerin eğitilmesini sağlamak için ayrılmış bir fon var ve bunu en etkili şekilde değerlendirmek istiyoruz. Biz bunu en iyi şekilde değerlendirmek üzere ne yaptık. İlk önce bölgedeki sanayilerin, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu pozisyonları tespit etmeye çalıştık” dedi.

ANKETE 75 FİRMA KATILDI

Gerçekleştirdikleri ankete toplam 75 firma katıldığını açıklayan Cansu Uyar, “75 firmanın 48 tanesini yani yüzde 64’ü personel ihtiyacı olduğunu, 7 adeti ise personel ihtiyacı olmadığını ifade etti. Toplam ihtiyaç duyulan personel sayısının 613 olduğu tespit edildi. Biz bu anketi uygularken çeşitli yöntemler izledik. En çarpıcı sonuç 613 istihdam duyulan pozisyonun 175 adeti Mitsubishi Electric firması tarafından talep ediliyor. Bu da bizim için aslında odaklanacak firmaların dökümü anlamına geliyor. İlk 6’da yer alan firmaların hepsi Yunusemre ilçesinde yer alıyor. Talep edilen pozisyonlara baktığımızda çok önemli bir husus firmalar 182 montaj işçisi arıyor. Bu ne demek aslında mesleki anlamda çokta uzun süreli eğitime ihtiyaç kalmaksızın firmaların ihtiyacına cevap verebilecek durumdayız. Bu ihtiyaç duyulan 182 montaj işçisinden 123’ü Mitsubishi Electric firması tarafından talep ediliyor. Öyle görünüyor ki toplu bir alım gerçekleştirecek. Biz bu firmalara bu insanlara istihdam sağlıyorsunuz ama ne kadar bir ödeme yapabilirsiniz diye sorduk açıkçası. Global bir firma olan Mitsubishi Electric istihdam sağlayacağı kişilere 9 bin ila 10 bin TL arası bir ödeme yapmayı taahhüt ediyor.  Diğerleri ise genel solarak asgari ücret 6 bin lira civarında ödeme söz konusu. Biz anket çalışmamızı Manisa’daki OSB’lerdeki firmalar ile Manisa TSO’lar üzerinden anketi duyurduk. Katılım sağlayan firmalar ağırlık olarak kurumsal firmalar. Çoğunluğu Manisa OSB ve Muradiye OSB olmak üzere Salihli ve Turgutlu OSB’den birkaç firma katıldı” dedi.

6 FİRMA PLASTİK ENJEKSİYON ÜRETİM ELEMANI OLDUĞUNU AÇIKLADI

Uyar, “Anketi uygularken 16 tane ana meslek grubu uyguladık ve diğer seçeneğini koyduk ki bizim gözümüzden kaçan herhangi istihdam alanı olmasın. 16 ana başlıktan ilki plastik enjeksiyon üretim elemanı ihtiyacıydı. Toplam 6 firma bu konuda 51 elamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Bunlardan 31 tane istihdam sağlayacağını ifade eden firmalar mesleki yeterliliklerinin olması gerektiğini ve geriye kalan 20 tanesinin ise mesleki yeterliliği olmasa da becerisi varsa ben bu alanda istihdam edebilirim şeklinde yorumladı” diye konuştu.   

VALİ’DEN MİTSUBİSHİ ELECTRİC FİRMASIYLA GÖRÜŞÜLSÜN TALEBİ

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Mitsubishi Electric firmasıyla bir görüşme yapılmasını istedi, 100’ün üzerinde bir istihdamın sağlanabileceğini vurguladı. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim