Merkez koordinatörü Saadet Şeranoğlu, “Çocuklarımızın kulak ritimleri aslında çok güzel. Çocuklara fırsat verildiği zaman engellilere özellikle aşamadıkları hiçbir engel yok” dedi. Börekçi ise, sosyal faaliyetlerle öğrencileri topluma kazandırmak ve onların başarılarını güzel bir şekilde sunmak istediklerini açıkladı.

Manisa’da engelliler eğitim verildiği zaman neler yapabileceğini en güzel şekilde göstermeye devam ediyor. Engellilerden oluşan ilk engelsiz mehter takımı kuruldu. Manisa’da Yunusemre Belediyesi tarafından Muradiye Sosyal Tesislerinde hayata geçen Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim 23 yaş üstü engellilerin sosyal hayata adapte olmaları amacıyla 1 ay önce engelsiz mehter takımı oluşturuldu. Takımda otizmli, zihinsel engelli, down sendromlu, hafif zihinsel engelliler bulunuyor.  Müzik Öğretmeni Hakan Börekçi öncülüğünde özel mehteranlara eğitim verildi. Engelsizler mehteranlar ilk gösteriyi 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Engelliler Haftası kapsamında 10 Mayıs’ta Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirecek. Yunusemre Belediyesi ve hayırseverlerin yanı sıra Manisa Otizm Gençlik ve Spor Kulübü de kostüm konusunda destekte bulundu.

HER ENGELLİ EĞİTİM VERİLDİĞİNDE EĞİTİLEBİLİR

Muradiye Engelsiz Yaşam Merkezi Koordinatörü Saadet Şeranoğlu, “Biz yine Manisa’da bir ilke imza atmak istedik. Her engelliye eğitim verildiği zaman yapamayacağı hiçbir şey olmayacağını göstermek istedik Manisa’da. Ve kapasitelerine göre eğitim verildiğinde çocuklarımızın neler yaptığını gördük. Yeter ki bu çocuklarımıza dokunmak çok önemliydi. Bizde onlara dokunmaya çalıştık. Yunusemre Belediyemizin verdiği lokalde çocuklarımızla beraber neler yapabiliriz diye düşünürken ses kulağı ve ritim önyargısı gelişmiş çocukları keşfettik. Öğrencimiz Ali Şafak yıllarca bu konuda hiç eğitim almamasına rağmen ilk defa Manisa’da engelsiz yaşam merkezinde engelsiz mehter takımı kurduk. Tabi ki ufak tefek aksilikler yaşayarak başladık. Ve bu mehter takımını kurarken şunu özellikle belirtmek istiyorum. Aldığımız, yaptığımız her şey hayırseverler sayesinde oldu. Kendi çabalarımızla, ailelerle beraber bu çocukları toplumda daha iyi bir şekilde ve farkındalık oluşturabilmeleri için 10 Mayıs Engelliler Haftasına yetişir diye en iyi seçenek buydu, engelsiz mehter takımıydı. Zorluklara rağmen umarım önümüzdeki hafta çok güzel performans sergileriz. Engelsiz mehter takımı Manisa’da bir ilke imza atıyor aslında bugüne kadar yapılmamış bir etkinlik, yapılmamış bir grup. Bu konuda profesyonel bir müzik hocasından destek almamız lazımdı. Biz ne kadar yapmaya çalışsak da bize destek olan Hakan hocamız. Hakan hocam da engellilerle ilk defa çalıştığı için engellilerle nasıl yapılacağını bilmediği halde çok güzel dokunuşlarla çocuklarımızı hazırlamaya çalıştı. Çocuklarımızın kulak ritimleri aslında çok güzel. Diyorum ya çocuklara fırsat verildiği zaman engellilere özellikle aşamadıkları hiçbir engel yok. Yeter ki bu çocuklarımıza fırsat verelim. Özellikle 23 yaş üstü eğitim alamayan çocuklarımız benim için Manisa’da çok değerli. Çünkü okulumuz yok, eğitim merkezimiz yok. Bunların topluma adapte edilmesi lazım. Böyle farkındalıklar oluşturarak çocuklarla ilgili dikkat çekmek istiyoruz. Her engelli eğitim verildiğinde eğitilebilir moduyla yola çıktık.” diye konuştu.

GRUPTA YER ALAN ENGEL GRUPLARI

Grupta bulunan engel gruplarından bahseden Hepsinin engel grupları farklı farklı. Grubumuz eğitim hayatı biten 23 yaş üstü engellilerden oluşuyor. Bunlarda engel grupları değişiyor. Otizmli var, zihinsel engelli var, down sendromlu çocuklarımız var. Yani her engel grubundan mehter takımımızda bulunmakta. 8 kişi ile başladık. Umarım ileri ki günlerde bu sayıyı artırırız” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZİN HEPSİ BİRER PIRLANTA

Müzik Öğretmeni Hakan Börekçi, “Öğrencilerimizle çok güzel bir başarıya imza atacağız. Bu başarıda Yunusemre Belediyesi bünyesinde bulunan Engelsiz Yaşam Merkezi’nde kurulan ilk mehteran. Öğrencilerimizle yaklaşık 1 aydır bir çalışma süreci içerisindeyiz. Buradaki temel amacımız sosyal faaliyetlerle öğrencilerimizi topluma kazandırmak ve gerçekten de onların başarılarını güzel bir şekilde sunmak. Önümüzdeki hafta içerisinde yapacakları bir gösteri var. Öğrencilerimiz oradaki gösteride kendi başarılarını gösterecekler. Öğrencilerimizin hepsi birer pırlanta. Öğrencilerimizle ilk başta ritim becerilerini ön plana çıkarmak amacıyla ritim çalışmalarıyla başladık. Daha sonra yapmış olduğumuz ritim çalışmalarıyla beraber mehter çalışmaların devamı geldi. Hedeflerimiz öncelikle öğrencilerimizin sosyal faaliyetlerde bulunmasıyla onları sosyal hayata buluşturmak ve kavuşturmak. Türkiye’nin dört bir yanında gösteriler yapmak istiyoruz. Hayırseverlerimizi destek olmaya davet ediyoruz” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim