Manisa’da 5 yıldır gündeme gelen ama bir türlü faaliyete geçirilmeyen imar planı değişiklikleri ve artan maliyetler, konut fiyatlarının fırlamasına neden oluyor. Yeni yerleşim alanlarından biri olan Manisa’nın Güzelyurt Mahallesi’nde 1+1 evler 700 ila 800 bin TL, 2+1 evler 2 milyon TL, 3+1 ile 4+1 evler ise 3,5 ile 4 milyon TL arasında satışa sunuluyor. 

Yine Manisa’nın Muradiye ve Karaali mahallelerin de evler 600 bin TL’den 4 milyon TL’ye kadar çıkan fiyat aralıklarıyla yeni sahiplerini buluyor.

Eski yerleşim yerlerinde de durum farksız. Manisa’nın merkez mahallelerinde 800 bin TL’den aşağıda ev satın almak neredeyse imkansız. 

Artan inşaat maliyetleri, konut fiyatlarının yükselmesinin en temel nedenlerinden biri olsa da tek sorun bu değil. Manisa’nın on yıllardır aynı imar planıyla genişlemesi, şehirde inşaat arsası yaratılamamasına neden oluyor. Bu sebeple hem arsa, hem de inşaat maliyetleri artıyor. 

Manisa Meydan Gazetesi, kentteki konut fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının nedenlerini uzmanlarına sordu. 

“ARSA FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİ YENİ İMAR ALANLARININ AÇILMAMASI”

Mimar Ferdi Zeyrek, “Konut fiyatlarını belirleyen iki ana unsur var. Bunlardan bir tanesi arsa fiyatları ve inşaatta artan maliyetler. Arsa fiyatlarında artış olmasındaki en büyük sebep yeni imar alanlarının açılmaması. Herkesin bildiği üzere yeni 1/5000’lik planlar yapıldı ve askı süreci de tamamlanmak üzere. Daha sonra 1/1000’lik planlar yapılacak ve bunlar uygulama aşamasına dönecekler. Bunu biz de herkes gibi bekliyoruz. Yeni imar alanları açıldıktan sonra umuyorum ki arsa maliyetlerinde biraz düşüşler olacaktır. Bu da illa ki konut satış fiyatlarına yansıyacaktır” dedi.

“MANİSA’NIN İMAR PLANI EN SON 1989 YILINDA YAPILDI”

Zeyrek, “Yaklaşık 5 yıldır Manisa’ya yeni 1/5000’lik imar alanları açılacak diye bekliyoruz ama bir türlü açılamayan bir imar planı var. En son 1989 yılında eski Belediye Başkanı Ertuğrul Dayıoğlu’nun yaptığı 1/5000’lik imar planıyla Manisa şekillendi. O yıllardan bu yıllara yaklaşık olarak 33 yıl geçti. Bu imar planı doğrultusunda revize imar planları oluştu ama ana hatları o yıllarda atılan planla Manisa’mız şekilleniyor. Bu imar planı, bundan sonraki 30, hatta 50 yılını planlayan bir plan haline dönüştü” diye konuştu. 

“YENİ İMAR PLANINDA ULAŞIM HARİTASI TAM OLARAK ÇÖZÜLEMEDİ”

Mimar Zeyrek, “Yeni plana baktığımızda Manisa’nın 50 yıllık imar revizyonu deniyor ama yerine getirilmiyor. Bu planın en büyük eksiği, ulaşım haritasının tam olarak çözülememiş olması. Bu plan önümüze bir vizyon sunmuyor. Yalnızca tarım alanlarını veya imar bekleyen parselleri üzerinde, bugünün şartlarını kurtaracak şekilde ‘buraya 8 kat yapalım, 6 kat yapalım’, ‘altını ticarethane, üzerini konut yapalım’ şeklinde şekillenmiş olan bir plan. Manisamızın beklediği imar planı bu değil, Manisa’ya vizyon sunmalıydı. Şehirden çıkan bir öğrencinin üniversiteye ulaşımını veya şehirde oturan bir işçinin OSB’ye ulaşımını belirleyecek yeni alanların altyapısının olmadığını görüyoruz” dedi.

“BİR DAİRENİN SATIŞININ BİR MİLYON TL’DEN AZ OLMASI ARTIK İMKANSIZ”

İnşaat Mühendisi Fethi Obus da, yeni inşaat maliyetleri konusunda bilgiler verdi. 

Obus, “İçinde bulunduğumuz bu süreçte birçok inşaat malzemesinde ciddi artışlar meydana geldi. Dolayısıyla inşaat yapım maliyetleri ve dairelerin satış ile kiralama bedellerinde anormal artışlar meydana geldi. Bu konuyla alakalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yıl yayınladığı tebliğde inşaat yapım maliyetlerini bize söylüyor. Metrekare başına bu maliyet 2020 yılında bin 450 TL, 2021 yılında bin 800 TL, 2022 yılında ise 3 bin TL olarak belirlendi. Yani Bakanlığa göre 100 metrekare düz bir standart dairenin arsa maliyeti hariç anahtar teslim bedeli şu anda 300 bin TL. Bu rakam tabii ki gerçek piyasanın çok çok altında. Bu rakama arsa maliyetini, mütehahhit karını ve reel piyasa koşullarını eklediğinizde milyon fiyatın altında bir dairenin yapımı ve teslim edilmesi şu an mümkün görünmüyor” HABER MERKEZİ


 
Editör: TE Bilisim