Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal,  Manisa üzümün başkenti olarak geçmektedir. Türkiye'de Sultaniye çekirdeksiz üzümün yaklaşık % 85- 90 'ı Manisa'da üretilmektedir. Dünyada ihracat lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm yanında sofralık ve şıralık olarak değerlendirilen Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidi aynı zamanda yaprağı ile de dikkat çekmektedir. İnce yapısı, altının tüysüz olması yanında özel tadı ve aroması bulunan asma yaprağı, üzümün yanında üreticimize ek gelir kaynağı olmaktadır.  Özellikle kadınlar tarafından yıllara göre değişmekle birlikte mayıs ayı başlarında ilkbaharda toplanmaya başlayan taze yaprakların bir kısmı günlük olarak iç piyasaya, çoğunluk kısmı da salamura yapılmak üzere firmalara satılmaktadır. Kadınların aile ekonomilerine katkı sağladığı yaprak toplama işinin temmuz ayının sonlarına kadar devam etmesi beklenmektedir. Toplanan asma yaprakları, il genelindeki tesislerde gerçekleştirilen salamura işleminin ardından Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Alaşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü verileri incelendiğinde yalnızca Alaşehir ilçemizde bile son dört yılda iç tüketimin yanında 120 - 410 ton arasında değişen miktarlarda ihracat yapıldığı tespit edilmiştir. Ege İhracatçılar Birliği verilerine göre ise 2020-2021 yıllarında yaklaşık 35.000 ton ihracattan 48 milyon $ gelir elde edilmiştir. Bu yılda üreticiden alınan yaprak alım fiyatı erken toplanabilenlerde 20 TL den başlamış, şu anda ise 7 ila 10 TL arasında değişmektedir dedi. 
 
Ünal, Asma Yaprağı toplamada dikkat edilecek hususlar
Yaprak toplamadan önce ilk dikkat edilecek husus son ilaçlama tarihi olmalıdır. Son ilaç etki süresi tamamlandıktan sonra yaprak toplamaya başlanmalıdır. Ayrıca yaprağın, üzüm verim ve kalitesini olumsuz etkilememek için belirli oranda ve dönemde alınması gerekmektedir. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ile bu oranın toplam yaprak alanının yüzde 15 ile yüzde 20 arasında olmasını öneriyoruz. Aşırı yaprak alımı verimi olumsuz etkileyebilmektedir.  Alım yapılırken, özellikle yaprakların normal boyutlarının 3'te 2'sine geldiği zaman alım yapılmasına özen gösterilmelidir. Yine kurumumuz tarafından yapılan çalışmalarda 1 kilogram yaprağın saplı 350 adet, sapsız ise 450 - 500 adet arasında değişmesi gerektiği belirlenmiştir. Bu aralıklarda alınan yapraklar genelde salamuralık yaprak olma özelliği taşımaktadır. Önerilen alım rakamları ile vejetasyon süresi boyunca 1 dekar araziden yaklaşık 162 kg yaprak alınabilmektedir diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK 
Editör: TE Bilisim