Yürüyerek veya bisikletle işe gelen belediye personeline restoran indirimi Yürüyerek veya bisikletle işe gelen belediye personeline restoran indirimi

Manisa’da bu yıl üreticiler için durum pek iyiye gitmese de zeytin yağı üreticileri için tam tersi bir durum söz konusu. Geçen yıl zeytin üreticileri için Manisa’da verimsiz bir sezon yaşandı. Geçen yıl Manisalı üreticiler ‘acaba zeytinler dalında mı kalacak?’ sorusu akılları meşgul etmiş ve pek iyi bir sezon yaşanmamıştı. 


Geçen yıl üreticiler için zorlu geçen sezonun ardından 2022 yılı ihracat rekoru kırılmış ve zeytinyağında 50 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Üreticilerin bu zorlu sezondan sonra böyle bir ihracat yapması yüzleri güldürmüştü. Manisa’da zeytinyağı denince akla gelen ilk ilçe Akhisar bu ihracatın büyük bir kısmını gerçekleştirdi. Geçen sezonki zorlu şartlara rağmen yüzde 3,9 oranında artan ihracat üreticilere yeterli karı getirmedi. Bu yıl ise Manisalı zeytinyağı üreticileri için tablo çok farklı durumda. 
Geçen yılın ihracat rekorunun kırılması öngörülen zeytin ve zeytinyağı üretiminde Manisa Türkiye genelinde en çok zeytin yağı üreten şehir oldu. 

Türkiye zeytinyağı üretim haritası verilerine gör Manisa’da yılın ilk yarısında 524 bin dekar alanda 187 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştirildi. İkinci sıradaki rakibine yaklaşık 40 ton fark atan Manisa’da bu yılın zeytinyağı üreticilerinin yılı olması bekleniyor. Manisa’yı 732 bin dekar alanda 108 bin ton zeytinyağı üretimi ile Balıkesir takip ediyor. İzmir 866 bin dekar alanda 84 bin ton, Aydın 1.283 bin dekar alanda 76 bin ton, Muğla 978 bin dekar alanda 44 bin ton zeytinyağı üretiyor. Ayrıca, Hatay 439 bin dekar alanda 54 bin ton, Gaziantep 431 bin dekar alanda 54 bin ton, Mersin 211 bin dekar alanda 30 bin ton ve Kilis 270 bin dekar alanda 20 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştiriyor. Çanakkale ise 308 bin dekar alanda 40 bin ton zeytinyağı üretiyor. Manisa’nın zeytinyağı üretimindeki öncüsü ise Akhisar oldu.
 

Muhabir: ELİF YILDIRIM