Manisalı ev hanımları ramazan ayı gelmeden hazırlıklarını bitirdi. Ramazan ayından günler önce köylü kadınların evlerde imece usulü olarak açtığı yufkalar, sacta pişirilerek kuru yufka halini alıyor.

Manisa’da Iftar Ve Sahurun Kurtarıcısı ‘Kuru Yufka Böreği' (5)

İftar ve sahurda tüketilen kuru yufkalar, birçok farklı yemekte değerlendiriliyor.

Köylerde kuru yufkalardan otlu börek ve baklava yapılırken bazı yörelerde kuru yufkalar, küçük küçük kırılıp, yağda kavrulduktan sonra içine yumurta kırılarak tüketiliyor.

Manisa’da Iftar Ve Sahurun Kurtarıcısı ‘Kuru Yufka Böreği' (2)

Kuru yufkadan börek yapımı

Manisa'nın Yunusemre ilçesine bağlı Sarınasuhlar Köyünde oturan Hafize Arpa (70), kuru yufkadan yapılmış otlu börek tarifini şöyle açıkladı:

“İlk önce tepsinin tabanını yağlayalım. Ardından kuru yufkamızı bütün şeklinde tepsiye koyup ıslatalım. İç harcına ise istediğiniz otları doğrayıp içine de peynir koyarak bir harç elde edebilirsiniz. Daha sonrasında ilk kata bu iç harcı yayalım. İkinci yufkayı koyup ıslatma işlemini tekrarlayalım. Yine iç harç ekleyip son kat yufkamızı da koyalım. Böreğimiz bu kadar. En üstüne de yoğurt ve sıvı yağdan oluşan karışımı sürüp fırına verelim.”

Manisa’da Iftar Ve Sahurun Kurtarıcısı ‘Kuru Yufka Böreği' (1)


 

Muhabir: RESULENUR KANTAR