Şehzadeler İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile iş birliği yaparak, "Erken teşhis hayat kurtarır" sloganıyla Gençlik Parkı'nda farkındalık yürüyüşü ve egzersiz düzenledi. Katılımcılar, farkındalığın sembolü olarak pembe renkli kıyafetler giydi. Etkinlikte, Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Müjde İlgün, Gençlik ve Spor Müdürü Erhan Özel, Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Şebnem Güvenç ve sağlık çalışanları yer aldı.

Manisa’da Pembe Etkinliklerle Meme Kanserine Dikkat Çekildi (1)

Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi ve KETEM Birim Sorumlusu Şebnem Güvenç, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan kanser türü olduğunu belirtti. Meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan bu hastalığın, her yıl 2,3 milyon kadını etkilediğine dikkat çekti. Güvenç, farkındalık ayının amacının, hastalığın taranması ve önlenmesine yönelik toplumu bilinçlendirmek olduğunu ifade etti.

Manisa’da Pembe Etkinliklerle Meme Kanserine Dikkat Çekildi (3)

Manisaspor'da hedef şampiyonluk! Üst üste galibiyetler Manisaspor'da hedef şampiyonluk! Üst üste galibiyetler

Ülkemizde, toplum tabanlı kanser taramaları Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) aracılığıyla ücretsiz olarak sunuluyor. Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi’nde de Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun programlarla, dijital mamografi cihazları kullanılarak ücretsiz hizmet veriliyor. Ayrıca, meme kanseri taramalarının yanı sıra halk eğitimleri, kendi kendine meme muayenesi (KKMM) eğitimi, broşür dağıtımı ve farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Güvenç, kadınların meme kanseri belirtileri, risk faktörleri ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirildiğini; gerekli durumlarda merkezdeki psikolog, diyetisyen, fizyoterapist ve sigara bıraktırma polikliniklerinden ücretsiz destek alabildiklerini söyledi.

Manisa’da Pembe Etkinliklerle Meme Kanserine Dikkat Çekildi (4)

Meme kanseri belirtileri hakkında bilgi veren Güvenç, "Memede ağrısız ve zamanla büyüyen bir yumrunun ele gelmesi en yaygın belirtidir. Ayrıca, memede veya meme ucunda ağrı, ciltte kızarıklık, şişlik, portakal kabuğu görünümü, meme ucunda çekilme ve kanlı akıntı gibi durumlar da görülebilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşanlar, vakit kaybetmeden Aile Hekimi veya KETEM'e başvurmalıdır" dedi.

Manisa’da Pembe Etkinliklerle Meme Kanserine Dikkat Çekildi (5)

Güvenç, meme kanserinin erken teşhis edilmesi için kadınların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalarını önerdi. Aynı zamanda, 40 yaşından itibaren yılda bir kez doktora giderek klinik meme muayenesi yapılmasının önemine dikkat çekti. Eğer ailede birinci derece yakınlarda meme kanseri öyküsü varsa, kontrollerin daha erken yaşta başlaması gerektiğini vurguladı. Mamografi taramalarının ise, 40-69 yaş arasındaki kadınlar için iki yılda bir yapılması gerektiğini belirtti. Şehzadeler Sağlıklı Hayat Merkezi'nde, son teknoloji dijital mamografi cihazlarıyla konforlu hizmet sunulduğunu ekledi ve erken teşhisin hayat kurtarabileceğini hatırlatarak, randevu için 0236 231 97 10 numaralı telefonu arayabileceklerini belirtti.

Muhabir: ÖZGE AY ERDOĞDU