Manisa'nın Şehzadeler İlçesine bağlı Sancaklı İğdecik Mahallesinde çiftçilik yapan İsa Doğan Manisa Meydan Gazetesi Mikrofonlarına 2024 yılında kirazın neden istenilen verimlilikte olmadığını anlattı.

17 Mayıs Cuma Güncel Döviz Fiyatları 17 Mayıs Cuma Güncel Döviz Fiyatları

Manisalı Üreticilerini Bu Yıl Ki Kiraz Fiyatları Üzdü (3)

Meydan gazetesine açıklamalarda bulunan üretici İsa Doğan mazot ve gübre maliyetinin üreticiyi zorladığına değindi. Ayrıca işçilerin yevmiyelerinin de fazla olması üreticinin kazancını olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

Manisalı Üreticilerini Bu Yıl Ki Kiraz Fiyatları Üzdü (5)

Üreticiyi hava şartları değil fiyatı üzdü

Hava şartlarından dolayı kiraz ağaçlarında üretimin tonaj olarak verimi etkilemedi. Geçen yıl verim ve fiyat yönünde çiftçinin yüzü gülerken bu yıl ise verimin az olmasının yanı sıra fiyatta çiftçinin maliyetini karşılamakta biraz tabanlarda kaldı.

Bahar ayında olumsuz hava şartları yaşanmaması ve kiraz ağaçlarının tozlaşma oranlarının, döllenmenin de güzel olmasına rağmen ürün verimliliği geçen yıla göre aşağı yönde grafik izlemiş oldu.

Manisalı Üreticilerini Bu Yıl Ki Kiraz Fiyatları Üzdü (2)

Dış pazardan daha fazla kazanç sağlanıyor

Yetiştirilen kirazların hem iç para hem dış pazara satış olduğunu belirten üretici İsa Doğan en fazla fiyatın ve kazancın dış pazarda olduğunu söyledi.

Üreticiye yapılan desteklemeler yönünde ise doğan şunları dile getrdi: “Üzümde ve buğdayda aldığımız mazot gübre desteklemesi kirazda yapılmıyor. Üreticiler olarak destekleme talebimiz olmasına rağmen kiraz üreticisine böyle bir destekleme alamadık.”

Üretici İsa Doğan,

“Erkenci kiraz üretimi şu an yapılıyor iç pazara 25 TL veriliyor dış pazara ise 80-90 TL olduğunu söyledi” şeklinde konuştu.

Muhabir: RESULENUR KANTAR