Meteoroloji tarafından yapılan zirai don uyarısı son günlerde kendini göstermeye başladı. Manisa’nın üzümle birlikte ihracatta milyonlar kazandığı zeytin ise zirai don tehlikesi ile karşı karşıya.  Manisa ekonomisine ve tarımına büyük katkı sağlayan zeytin için ise ilçe tarım ve orman müdürlüğünden uyarı geldi. 

Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin üreticilerini son zamanlarda etkili olan don ile ilgili uyarılarda bulunarak, Zeytin Dal Kanseri ve Zeytin Halkalı Leke Hastalığına karşı önlemleri anlattı. Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, don nedeniyle zeytin ağaçlarında çatlaklar oluştuğu ve bu durumun hastalık riskini artırdığı ifade edildi. Üreticilerin, ağaçlarını korumak için vakit kaybetmeden önlem alması gerektiği vurgulandı.

Soma Zeytinli Camii’nde çocuklara ‘Cami Market’ uygulaması Soma Zeytinli Camii’nde çocuklara ‘Cami Market’ uygulaması

Zeytin Dal Kanseri ve Halkalı Leke Hastalığına dikkat!

Yetkililer, Zeytin Dal Kanseri’nin gövde, dal ve sürgünlerde siğil ve ur oluşumuna neden olarak ağacın gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti. İlçe müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada hastalığın ilerledikçe meyve dökülmesi ve verim kaybına yol açabileceği vurgulandı. Halkalı Leke Hastalığı ise yapraklarda leke oluşmasına ve dökülmelere neden olarak ağaçların zayıflamasına sebep oluyor.

Üreticiler ne yapmalı?

Müdürlük yetkilileri, şiddetli don olaylarının ardından hastalık riskine karşı üreticilerin vakit kaybetmeden önlem alması gerektiğini belirtti. Açıklamada, Zeytin Dal Kanseri ve Halkalı Leke Hastalığına karşı alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

  • Budama işlemleri, şiddetli don olaylarının geçtiği Mart-Nisan aylarında yapılmalı, yağışlı ve nemli günlerde budamadan kaçınılmalıdır.
  • Hasat sonrası %2’lik, don ve dolu olaylarından sonra ise %1,5-2’lik bordo bulamacı uygulanmalıdır.
  • Azotlu gübre kullanımı dengeli olmalı, aşırı azot kullanımından kaçınılmalı ve gübreleme toprak analizine göre yapılmalıdır.
  • Hasada yakın aşırı sulama yapılmamalıdır.
  • Budama aletleri sık sık %10’luk sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) ile dezenfekte edilmelidir.

Muhabir: METİN MERT DEMİRER