İlahi, salavat ve tekbirlerle beş ayrı makam icra edilerek Hatuniye Camii’nde kılınan Enderun usulü teravih namazına 7’den 70’e tüm vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 22.Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de katıldı.
 
ENDERUN USULÜ TERAVİH NEDİR VE İLK NE ZAMAN KILINDI?

Enderun usulü Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki'nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.
 
1831 yılının ramazan ayında, musikişinas padişahlardan Sultan 2. Mahmud'un da bulunduğu, müezzinliğini Türk musikisinin dahi ismi Hamamizade İsmail Dede Efendi'nin yaptığı, saray baş imamı Zeynel Abidin Efendi'nin kıldırdığı teravih, Enderun usulünün ilk örneğidir.
 
HANGİ MAKAMLARI KULLANILIR?

Makamları klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itri'ye dayanan Enderun Usulü Teravih’te en çok "Hicaz", "Segâh", "İsfahan", "Uşşak" ve "Acemaşiran" makamları kullanılırken, vitir namazı "Segâh" makamında kılınır.
 
ENDERUN USULÜ TERAVİH NASIL KILINIR?

Enderun Usulü Teravih, ramazanın ruhuna uygun, namazın huşusunu artıracak makam geçkileriyle icra etmek için değişik makamlarda eserler, ilahiler okunması ve salatuselam okunması suretiyle iki şekilde kılınır. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez. Manalarına bakılarak tertip edilirler.
 
Seçilen ayetler, daha çok rahmet ayetleri ve tesbih ayetlerinden oluşur. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde yerini Allah'tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahilere bırakır. Son on günde ise Ramazan'ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler okunur. HABER MERKEZİ
 
Editör: TE Bilisim