Takım üyeleri Hakan Çevik, Umut Günay, Barış Can Gökçe, Beril İralgil, Özge Göksu ve İrem Akalan’ın yer aldığı proje, takım danışmanı Öğr. Gör. Mehmet Nuri Öğüt rehberliğinde yürütüldü.
Ekip, denizlerde ciddi çevresel tehdit oluşturan geleneksel plastik balıkçı ağlarına çevre dostu bir alternatif sunarak, PLA bazlı biyobozunur balıkçı ağları geliştirdi.
Laboratuvar ortamında test edilen prototip ağlar, yüksek mekanik dayanıklılıklarının yanı sıra biyolojik çözünürlükleriyle de öne çıkıyor. Bu yenilikçi çözüm, deniz ekosisteminin korunmasına katkı sağlamayı ve sürdürülebilir balıkçılığa çevreci bir yaklaşım kazandırmayı amaçlıyor.
Geliştirdikleri proje kapsamında suların, denizlerin ve okyanusların mikroplastiklerden, balıkçı ağlarından kurtulacağını belirten grup üyeleri, endüstriyel balıkçı ağları suyun altında 600 yılda, bizim ağımız 6 ayda eriyor açıklamalarında bulunarak “Su altındaki birçok canlı tehlike altında. Bu duruma çözüm olacak bir çalışma yaptık. Tuzlu suyla etkileşime girdiğinde ve suyun altında 6 ay durduğunda doğal olarak erimeye başlayan balıkçı ağı geliştirdik." diye konuştu.
Başarı birincilikle taçlandı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, “Üniversitemizi başarıyla temsil eden ekibimizi gönülden tebrik ediyor, çevreye duyarlı bu projeleriyle ilham kaynağı olmaya devam edeceklerine inanıyorum.” İfadelerini kaydetti.
TEKNOFEST KKTC'de 4 projeyle finale kaldıklarını belirten Rektör Kibar "Tüm öğrencilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum. Onların finale kalmış olması bizim için çok büyük başarıydı. Bu başarıyı bugün birincilikle de taçlandırmış olduk, gurur duyuyoruz." dedi.