Yaşam alanlarında karmaşadan ve dağınıklıktan hoşlanmayan kişiler için minimalist ev dekorasyonu ideal bir seçimdir. Yaşadığı alanlarda sadeliğe ve yalınlığa daha çok yer isteyen kitlenin çoğalması nedeniyle minimalist yaklaşımın popülaritesi günümüzde gitgide artmaktadır.

Minimalist Ev Dekorasyonu3

Minimalizm Nedir? 

Modern çağın artan tüketim çılgınlığından sonra nesnellik ve yalınlık terimleri üzerine kurulu yaşam biçimi ilgi görmeye başlamıştır. Sadeliğin ön planda tutulduğu bir sanat akımı olarak Minimalizm, 1960’ların sonuna doğru ortaya çıkan bu yönelim fazlalıklardan arınmış bir bakış açısını temsil eder. İhtiyaçların ötesine gidilmeden az tüketimin daha faydalı olduğunu savunur.

Dengesiz tüketim artışının ön planda tutulduğu son yıllarda nesnel bir hayat sürdürmenin gerekliliğine inanır.
Bu fikir akımında katı kurallar bulunmaz. Minimalist yaşam nedir sorusunun en basit cevabı tüketime karşı olan ilginin azalmasıdır. Eşya kullanımını da sıfıra indirmez. Yaşamı kısıtlamak üzerine kurulmayan felsefi akım, farkındalığı savunur. Sadeleşmenin daha mantıklı olduğunu, ihtiyaç fazlasını istememenin önemini vurgular. 

Minimalizm bakış açısına göre düzenlenen hayat, pozitif enerji yayılmasına katkıda bulunur. Elinde olan imkânlarla yetinmeyi, fazlasına gerek duyulmadığını açıklar. Minimalizm nedir sorusunu en kısa bu şekilde cevaplamak mümkün. Günlük yaşamın pek çok yerinde bu felsefeyi siz de uygulamaya dönüştürebilirsiniz. 

Minimalist Ev Dekokrasyonu6

Minimalist Ev Dekorasyonu için Mobilyalar

Evde en çok vakit geçirilen alanlardan biri salondur bu nedenle de salon dekorasyonu evlerin tarzını ön plana çıkarmak açısından oldukça önemlidir. Minimalist evler dekore edilirken seçtiğiniz mobilyalarda sade renklerin ve pastel tonların ağırlıklı olması gerekir.  Ferah bir salon için duvar boyası ile uyumlu pastel ve toprak rengi mobilyalar tercih edilmelidir. Seçilen doğal tonlardaki eşyalar huzurlu ve sıcak bir atmosfer oluşturmaya yardımcı olur. Farklı renklerin açık ve koyu tonlarında eşyalar ve objeler kullanmak, dekorasyon bütünlüğü sağlamaya yardımcı olur.

Minimalist evlerin sadeliği ve ferahlığı yansıtması gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Küçük mekanlarda büyük mobilyalar kullanmak yaşam alanlarını daraltabilir. Bu nedenle minimalist bir dekorasyon stilinde mekanların boyutları da dikkate alınmalıdır. Keskin hatlı mobilyalar tercih edildiyse sehpa, TV ünitesi ve avize gibi parçaların da keskin hatlı olması tüm alanda bütünlük sağlamaya yardımcı olur. Eşyaların renklerini birbirine yakın tonlarda seçerek minimalist ev dekorasyonunu tamamlayabilirsiniz.

Minimalistevdekorasyonu4

Salon Dekorasyonuna Uygun Aksesuar Seçenekleri

Az eşya ve aksesuarla sade bir dekorasyon elde etmek mümkündür. Dekorasyon için seçilen aksesuar renklerinin birbiri ile uyumuna dikkat edilmesi önemlidir. Minimalist ev tasarımlarında doğal tonlar ile sakin bir ortam oluşturmak için ahşap ve taş gibi malzemelerden yapılan eşya ve aksesuarlar tercih edilebilir. Bunun dışında samimi bir görünüm için örgü, dokuma, deri, yastık ve minderlerden de yararlanılabilir. Aynı renk tonlarını farklı objelerde kullanarak bir bütünlük yakalamak mümkündür. Önemli nokta doğru aksesuarları seçmektir. Bitkiler, mumlar ve vazolar ile zenginleştirebileceğiniz dekorasyonda canlı renkleri de kullanabilir, zevklerinizi vurgulayabilirsiniz. Az sayıda aksesuar kullanmak ve aksesuarları doğru yerlere yerleştirmek de mekanların daha ferah görünmesine yardımcı olur.

Minimalist Ev Dekorasyonu2

Minimalist Dekorasyonda Renkler  

Ev dekorasyonunda renk dengesini sağlamak daha ferah bir ortama kavuşmak için önemlidir. Duvar boyasından aksesuarlara kadar doğru tercihlerde bulunmaya dikkat etmek gerekir. Minimalist yaşam bakış açısında en çok beyaz, gri, sarı, pembe, açık kahve tonları gibi renkler kullanılır. Bu renkler, evin enerjisini yükseltirken aynı zamanda daha yalın bir yaşam alanı oluşturmanızı sağlar. 

Minimalizmden yararlanılan dekorasyonlarda işe renk teorisini uygulayarak başlayabilirsiniz. Birçok ünlü mimar evleri dizayn ederken bu yöntemi kullanır. Renklerin insanlar üzerinde psikolojik etkileri olduğuna dayanan bu teoride uygun tercihlerde bulunmak ruh hâlinizi olumlu yönde etkiler. 

Minimalist Ev Dekokrasyonu

Örneğin pozitif enerjiye sahip olmak için evinizi dekore ederken daha çok sarı, kırmızı ve turuncu gibi neşeli tonları tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda hayal gücünüzü ortaya çıkarmak amacıyla mor, kahve gibi renkleri evinizin duvarında veya bazı aksesuarlarda kullanmak yaşam alanınızın olumlu anlamda değişmesine yardımcı olur.  

Renk teorisinin diğer altın kuralı ise 60-30-10’dur. Dekorasyonda denge oluştururken bu yöntemden yararlanmayı düşünebilirsiniz. Özellikle minimalizm düşüncesinin etkilendiği teoriye göre yaşam alanlarında %60 oranında açık tonlardaki renkleri seçmek gerekir. 

Diğer yandan ortamda %30’luk denge sağlayacak başka bir tonu kullanabilirsiniz. %10’luk alanda ise sıcak renkleri tercih ederek minimalist ev dekorasyonu oluşturabilirsiniz. Bu teoriye uyum sağlamanız dengeli atmosferi yaratırken, sade tasarım düşüncesinin desteklenmesine de yardımcı olur. 
 
Boya seçimlerini odaların özelliklerine göre yapabilirsiniz. Örneğin minimalist mutfak için yemek sofralarını daha enerjik gösterebilecek turuncu, sarı, kırmızı renklerini kullanabilirsiniz. Günlük kargaşadan uzaklaşarak dinlenmek için en ideal alanlardan olan yatak odasında beyaz, krem, lila, gri tercih edebilirsiniz. Duvar boyasından nevresim takımları seçeneklerine kadar bu renklere yer vermek ruh dinginliği yaşamanız açısından önemli olabilir.

Minimalist Ev Dekokrasyonu7

Minimalist Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Minimalist yaşam stili özellikle modern dünyanın stresli yapısı içerisinde bir kaçış olarak özellikle son dönemlerde sıklıkla tercih edilen bir stil, yaşam felsefesi olarak kabul görmektedir. Bu nedenle de birçok kişi sadeliğin ve işlevselliğin ön planda olduğu, gözü ve zihni yormayan dekorasyon önerilerine doğru bir eğilim göstermeye başlamıştır.

Sadelik ve işlevsellik temeline dayanan minimalist stili hayatlarına entegre etmek isteyen ve aynı zamanda da bunu evlerinde de uygulamak isteyen kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bundan kaynaklı olarak da sizler için minimalist ev dekorasyonunun nasıl yapılabileceği hakkında birkaç ipucu derledik.

Minimalist Ev Dekokrasyonu5

Önce Sadelik; Renkleri ve Dokuları Azalt

Minimalist yaşamı benimseyen ve evlerinde de bu felsefenin yansımaları görmek isteyen kişilerin öncelikle benzer tonlar ama farklı dokulardaki renkleri kullanmaları önerilmektedir. Çünkü, duvar ile tavanın aynı renkte olması özellikle beyaz veya krem gibi daha ferah renklerde olması ve bir bütünlük içinde kurgulanması mekân sınırlarını genişletecektir. Bu sayede de kişiler kendilerini daha sınırsız ve ferah hissetmeye başlayacaktır.

Minimalist ev dekorasyonunda asıl dikkat edilmesi gereken şey, karmaşıklığa izin verilmemesidir. Salonda ya da oda da çok fazla renk ile karmaşık bir görüntü yerine daha sade ve yalın renklerle bütünlük içinde bir ortamın yaratılması daha efektif bir etki yapacaktır.

Mobilya seçimlerinin ise genellikle açık renklerde olması, sade, yalın çizgilerle bezenmesi çok önemli olmaktadır. Bu sayede daha sınırsız ve daha ferah bir atmosferin oluşması sağlanabilmektedir.

Minimalist Ev Dekokrasyonu10

Dekor Her Şeydir; Dekoratif Objelerle Vurgu Yapın

Minimalist bir dekor demek objelerin ve aksesuarların olmadığı boş bir ortam anlamına gelmemektedir. Minimalist stilde dekorlar önemlidir ancak göze çarpacak renkli ya da gösterişli objelerden çok işlevselliği olan ve görüntü bakımından sade, yalın bir görüntüsü olan dekor ürünlerinin kullanılması gerekmektedir.

Minimalist Ev Dekokrasyonu9

Minimalizm Özgürlüktür; Alanınızı Genişletin

Minimalist dekorasyon için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da oturma grubu ve aydınlatmalar olmalıdır. Mekânın güneşi kucaklaması, aydınlık ve ferah olması, ayna ile ışığın dağıtılması gibi ufak tefek dokunuşlarla alanınızı olduğundan daha geniş ve ferah bir hale sokmanız mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra ahşap mobilyaların kullanılması da doğanın evinize taşınmasının bir göstergesi olacağı için minimalist stilde önemli olmaktadır.

Minimalist Ev Dekokrasyonu8

Minimalizm ile İşlevsel Mobilyaları Tercih Edin

Minimalizm de işlevsel olmak gerekmektedir. Bu nedenle dekorlarınızda, eşyalarınızda sadelik ve işlevselliği ön planda tutmanız ve bu şekilde dekorasyonunuz tamamlamanız önerilmektedir.

Kaynak: PERVİN İNCE