Manisa’da öğrenciler yeteneklerini ve hünerlerini salata yarışmasında gösterdi. Manisa Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bulunan Yiyecek İçecek Alanı öğrencileri okulda gerçekleşen salata yarışmasında birbirinden güzel 15 çeşit salata yaptı. Salatanın sadece domates biberden ibaret olmadığını yaptıkları tavuklu, ton balıklı, kerevizli salatalarla gösterdiler. Yaklaşık bir saat süren yarışma sonunda jüri üyesi öğretmenler salataları puanladı. Çekişmeli geçen yarışmayı 0.2 puan farkı ile tavuklu sezar salatasını yapan Ayşenur Öziskeçeli kazandı. Yarışmanın ödülü ise 200 TL’lik hediye çeki oldu.

SALATA SADECE DOMATES BİBERDEN İBARET DEĞİL

Yiyecek İçecek Alanı Öğretmeni Havva Duman, “Aşçılık öğrencilerimizin daha sonraki daha büyük yarışmalarda heyecanlarını en az seviyeye indirmek için bu atmosferi küçükte olsa şimdiden onlara yaşatmak istedik. Kendi çaplarında salata ve soslarını yaptılar. 11. Sınıf öğrencilerimize yönelik uygulama derslerimiz var. Pastacılık dersi veriyoruz Türk ve dünya mutfaklarını yapıyoruz. Salatada sadece domates biberden ibaret değil. Çok çok çeşitlerimiz var. Salataya lezzetini veren aslında sosudur. Öğrencilerimiz salatanın yanında ekstra soslar yaptılar. Böylece lezzetine lezzet kattılar. Onlara 1 saat süre verdik. Bu sektörde zaman çok önemli dakika hatta saniye bile çok önemli. Onların bu zamanı yaşamasını istedik” dedi.

TAVUKLU SEZAR SALATASI İLE BİRİNCİ OLDU

Salata yarışmasında tavuklu Sezar salata yapan ve birinci olan Ayşenur Öziskeçeli, “Bu tür yarışmalar, etkinlikler gelişmemizde bize katkı sağlıyor. Bir şeyler öğrenmemiz için bunlar gerekli oluyor. Okulumuz tarafından bu alanda destekleniyoruz. Tavuklu salata seçtim, farklı bir salata olmasını istedim. Burada olmaktan dolayı mutluyum” dedi.

KENDİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ

Portakallı tahin soslu salata yapan Pelin Kaya, “Gelecekte mesleğimizi sürdürmemiz açısından bu tür yarışmalar çok önemli.  Salatayla başladık belki basit gibi gelebilir ama salata sadece küçük malzemelerden yapılan bir şey değil. İçinde domates, salata dışında farklı ürünlerinde yer aldığını gördük. Kendimizi geliştirmemiz açısından hocalarımızın öncülüğünde çeşitli ürünler yapıyoruz. İleriye bir adım atıyoruz. Salataya sadece ekşinin değil tatlının, tahininin de girebileceğini gördük” dedi.

BİZE KATKI SUNUYOR

Selin Aykoç, “Okulumuzda yapılan yarışmada her öğrencimiz farklı farklı salata çeşitleri yaptı. Bende de deniz börülcesi salatası yapmayı tercih ettim. Bu çalışmanın bana katkısı olacak. İleride üniversite okuduğumda, stajlara gittiğimde kendimi gösterebileceğim” dedi.

Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halil Solak, öğretmenlerin öğrencilere öğrettiği bilgi ve becerileri sergilemeleri için yarışmanın yapıldığını açıkladı. Solak, kaybedeni olmayanın bir yarışma olduğunu vurguladı.

ÇEŞİTLİ UYGULAMALAR YAPILIYOR

Okulda çeşitli uygulamaların yapıldığını belirten Yiyecek İçecek Alanı Atölye Şefi Perihan Karataş, 9. Sınıftan 12. Sınıfa kadar mutfakta uygulamalı eğitim verildiğini dile getirdi. Bu tür yarışmaların öğrencilerin bu işi profesyonel bir şekilde öğrenmesine yardımcı olduğunu vurgulayan Karataş, öğrenciye katkı sağladığını ifade etti. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim