Manisa’da küçük öğrenciler çamura şekil verip kendi çömleklerini yaptılar. Önlükler giyildi, kollar sıvandı, küçük eller çamura şekil verdi. Minik öğrenciler eğitmenleri eşliğinde kendi çömleklerini yaptı. O anlarda hem eğlendiler hem de öğrendiler. Burası Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Anaokulu’nda sınıfa çömlek atölyesi kuruldu.  Atölyede toplanan öğrencileri önce dikkatle dinledi, sonra da uygulamaya geçti. Çömlek ustası Sinan Atalay eşliğinde yapılan çömleklere miniklerin isimleri yazıldı. Minikler kendi yaptıkları çömlekleri evine götürüp hatıra olarak saklayacak. Çocuklar bu uygulamayla el ve göz koordinasyonlarını geliştirip beceri kazanıyorlar. Çömlek yaparak unutamayacakları bir gün geçirdiler çocuklar günün sonunda hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.






FARKLI BİR DENEYİM KAZANDILAR

Öğretmen Ümmi Karagülle, “Biz okul olarak öğrencilerimize farklı bir deneyim yaşatmak için çocuklarımızın duyuları gelişsin, farklı bir deneyim yaşasınlar diye çömlek yapmak istedik. Hem bu kültürü tanısınlar diye çömlek atölyesi düzenledik. Çocuklarımızın hepsi elleriyle birebir yaptılar çömlekleri. Eğlenceli vakit geçirdiler. Farklı bir deneyim yaşamış oldular. Bizim içinde çok güzel bir gün oldu” dedi.





Çömlek ustası Sinan Atalay, “Çömlekçilik Anadolu’nun kültür miraslarından birisi. UNESCO’ya başvuruldu. Artık somut olmayan kültür mirası. Unutulmaması, yok olmaması için bir başvuru var. Biz okullara gidiyoruz, çömlek yapıyoruz. Çocuklarımızla çömlek etkinliği düzenliyoruz. Kültür Bakanlığımızdan iznimiz var, onayımız var. 2,5 yaş üstü bütün çocuklarla beraber birebir okullarda atölye kuruyoruz. Atölyede her çocuğun kendine ait bir eseri, bir çömleği oluyor. Çömleklerimizin üstünü isimleri yazıyoruz. 1 haftada 10 gün içinde bu çömlekler kuruyor. Ömür boyu evde hediyelik olarak, hatıra olarak çocuklarımızda kalıyor. Çocuklarımız aynı zamanda çömlekçilik nedir, kil nedir, toprak nedir nasıl şekil verilir bunları hepsini görüyor. Böylece kendi çömleğini çocuklarımız yapmış oluyor” dedi. CÜNEYT HASÇELİK




 

Editör: TE Bilisim