Güngör, “En önemli çalışmamız toplumu bilinçlendirmektir. Çünkü otizm dünyada hızla artan bir rahatsızlık diyebiliriz. Bizim amacımız insanları fark ettirmek, farkındalığı artırmak. Toplumu bilinçlendirip yarın insanların başına geldiği zaman bu sıkıntıyı yaşamamalarını sağlamak, bu toplumda bizlerinde var olduğunu söylemek, her insan gibi bizimde çocukların ve ailelerin yaşama hakkı olduğunu anlatmak, insanları bilinçlendirip kabul ettirmek. Otizmden korkma geç tanı almaktan kork isimli projemiz ile Manisa Celal Bayar Üniversitesi hemşire ve ebe bölümü öğrencilerine eğitim verilecek” dedi.

Manisa Otizm Derneği Başkanı Arife Güngör, toplumda otizm farkındalığın giderek arttığını ama bunu yeterli olmadığını söyledi. 2022 yılında “Otizmden korkma geç tanı almaktan kork” isimli proje ile eğitimler verileceğini açıkladı.  Güngör, “Otizm doğuştan veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkabilen, nörogelişimsel beyin ile alakalı farklı bir rahatsızlık diyebiliriz. Otizm belirtilerine baktığımızda otizm göz kontağı kuramama, sosyal etkileşim bozukluğu, seslenildiğinde bakamama veya bakmama, bilerek, isteyerek bakmama, sosyal alanda insanlarla etkileşim konusunda yetersiz olan bireyler olarak diyebiliriz. Bunun dışında 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan günü Dünya Otizm Farkındalık Günü, Nisan ayının tamamı da Otizm Farkındalık Ayı olarak kabul edilmiştir” dedi.

OTİZMLİ AİLELERE DESTEK OLUYORUZ

Derneğin 2010 yılında kurulduğunu açıklayan Güngör, “Derneğimiz 2010 yılında kurulan bir dernek. Otizm alanında ve diğer engelli bireylere ve ailelere hizmet eden bir dernek. Derneğimizin kurulmasındaki amacımız otizmli bireylerimize ve diğer engelli gruplarımızdaki eğitim ve diğer alanlardaki sorunlarının çözümüne destek olmak amacıyla özellikle eğitim alanındaki çok fazla sorunlar yaşadığımız nedeniyle bu derneği kurduk. Eğitim, kültür alanlarında maddi ve manevi anlamda otizmli ailelerimize destek olmaktır” dedi.

OTİZM DÜNYADA HIZLA ARTAN BİR RAHATSIZLIK

Otizm ile ilgili farkındalık çalışmalarının yapıldığını söyleyen Güngör, “Ancak bu yıl Ramazan ayına geldiği için onunda biraz etkisi var. Biz dernek olarak bir haftada 3-4 farklı çalışmalar yaptık. Farkındalık çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız etkinlikler farkındalık adına, toplumu bilinçlendirme adına çalışmalarıdır. En önemli çalışmamız toplumu bilinçlendirmektir. Çünkü otizm dünyada hızla artan bir rahatsızlık diyebiliriz. 2000’li yıllarda 2500 çocuktan birinde otizm görünmesine rağmen, geçen yıl yapılan araştırmalarda 44 çocuktan 1 tanesinde otizm tanısı konulmaktadır. Bu da gösteriyor ki 2030’lu, 2040’lı yıllarda yapılan araştırmalara göre konuşuyorum. Her 2 çocuktan 1 tanesi otizmli doğma ihtimali çok yüksek maalesef. Bu da şunu gerektiriyor. Bugün benim çocuğum, yarın sizin çocuğunuzun arkadaşı, torun, babaannenizin yakını, arkadaşınızın çocuğu olabilir. Sadece beni ilgilendiren bir durum değil. Bizim amacımız insanları fark ettirmek, farkındalığı artırmak. Toplumu bilinçlendirip yarın insanların başına geldiği zaman bu sıkıntıyı yaşamamalarını sağlamak, bu toplumda bizlerinde var olduğunu söylemek, her insan gibi bizimde çocukların ve ailelerin yaşama hakkı olduğunu anlatmak, insanları bilinçlendirip kabul ettirmek. Bundan 5-10 yıl önce toplum gerçekten bilinçli ve farkında değildi aslında. Ama bu otizm çalışmaları artığından beri sadece ilimizde değil Türkiye’nin her ilinde otizm dernekleri ve federasyonları var. Hepsinin çalışmaları var. Bunların çok çok faydası olduğunu görüyoruz. İnsanların ve toplumun son yıllardaki bakış açısı ve bize olan yaklaşımları olumlu yönde çok farklı. Bu da bize olumlu yönde fayda sağladığını düşünüyorum” diye konuştu.

1 YILLIK PROJE

“Otizmden korkma geç tanı almaktan kork” Projesini hayata geçirdiklerini belirten Güngör, “Sağlık Bakanlığımızın 2018 yılında otizmde en iyi tedavi erken tanı diyerek bütün illerdeki birinci basamak aile hekimlerine ve ebeveynlere erken tanı konusunda eğitim verdi. 2021 yılında İçişleri Bakanlığının Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilen Otizmden korkma geç tanı almaktan kork isimli bir projemiz geçti. Ve 1 yıllık bir projedir. Erken tanı konusunda Manisa Celal Bayar Üniversitesinde okuyan hemşirelere, ebelere eğitim vererek erken tanının ne kadar önemli olduğunu ve otizmde en önemli şeyin erken tanı olup eğitime başlanılması gerektiğinin bilincine varmak için eğitimler vereceğiz. Sağlık İl Müdürlüğü’nde bununla ilgili aile hekimlerimize eğitimlerimizi verdik” dedi.  CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim