Beyaz altın olarak bilinen pamuk, Manisa ovalarında ekilmeye devam ediliyor. Peki, çiftçiler pamuktan ne kadar memnun? Pamuk üretiminde karşılaşılan sorunlar ve devlet desteklerinin yetersizliği, üreticileri zora sokuyor. Selimşahlar mahallesinde pamuk üreticiliği yapan Mehmet Can Çiftçi, özellikle hava şartları ve artan maliyetlerin üreticiyi zorladığını belirtirken, üretim sürecinde özellikle yeni teknolojilere yöneldiklerini vurguladı. 

“Drone ile ilaçlama yapıyoruz”

Mehmet Can Çiftçi, pamuk üretiminde verimi artırmak için teknolojiden yararlandıklarını ifade etti: "Verimi artırmak için toprak yapısına ve bölgeye uygun tohumlar seçiyoruz. Yeni teknoloji sistemleri kullanıyoruz; özellikle drone ile ilaçlama yapıyoruz. Zamanında toprağı işleyip, bitkiye damla sistemi ile su veriyoruz."

Ancak bu teknolojilerin yüksek maliyetler getirdiğini de ekleyen Çiftçi, "Bu yöntemler verimliliğimizi artırıyor ama maliyetler o kadar yüksek ki kârlılığımızı olumsuz etkiliyor," dedi.

"Desteklemeler yetersiz kalıyor"

Devletin sağladığı desteklerin yetersiz olduğunu dile getiren Çiftçi, artan maliyetler karşısında bu desteklerin yeterli olmadığını söyleyerek, "Ekonomi her yıl kötüye gittiği için desteklemelerin hiçbir katkısı olmuyor, oranları düşük kalıyor. Mazot ve gübre maliyetleri dekar başına net bir şekilde belirlenmeli ve bu maliyetlerin en az yarısı kadar devlet desteği sağlanmalı" ifadelerini kullandı. 

“Hasat zamanı hava şartları zorluyor”

Çiftçi, pamuk hasadı döneminde karşılaştıkları zorlukları ise şöyle ifade etti: "Hasat zamanı hava şartlarının yağışlı olması işimizi zorlaştırıyor, bu da verimliliğimizi ve gelirlerimizi olumsuz etkiliyor."

"Külliyen zarar ediyoruz"

Pamuk üretiminden elde ettikleri gelirin beklentilerini karşılamadığını belirten Çiftçi, zarar ettiklerini vurgulayarak,” Şu an 1 dekar başına pamuk maliyeti yaklaşık 34.bin TL. 1 dekardan yaklaşık 500 kilogram ile 700 kilogram arası pamuk almayı hedeflersek, güncel pamuk ton ücreti 18 bin TL civarında. Bu durumda tamamen zarar ediyoruz.” dedi.

Çirkin iftiraya Başkan Durbay’dan net cevap: 100’den fazla kişi mahkemeye verildi! Çirkin iftiraya Başkan Durbay’dan net cevap: 100’den fazla kişi mahkemeye verildi!

Muhabir: HİLAL YİĞİT