Pesimist kelimesi Türkçe’de “karamsar”, “kötümser” anlamlarında kullanılmaktadır. Psikolojiye ilgili olan kişiler tarafından sıkça merak edilen ve bir çok araştırmaya konu olan pesimizim hakkında Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger Manisameydangazetesi.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu.

“Bireyin yaşam kalitesini de etkileyebilir”

Pesimizim nedir? Pesimist bireylerde özgüven düşüklüğü olur mu?

Pesimist bireylerin olaylara ve hayata genellikle karamsar yaklaştıklarını ve bu yaklaşımın sosyal hayatlarına etkilerinin büyük olduğunu ifade eden Harun Ülger;

“Pesimizm, bireyin olaylara ve hayata genellikle karamsar bir bakış açısıyla yaklaşması durumudur. Pesimist bir insan, olayların genellikle olumsuz sonuçlanacağına inanır ve geleceğe dair umut taşımakta zorlanır. Bu tutum, kişisel hayatın yanı sıra, sosyal ilişkiler, iş hayatı ve genel olarak bireyin yaşam kalitesini de etkileyebilir. Pesimist olmanın temelinde, genellikle hayal kırıklıkları, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler ve düşük özgüven gibi etmenler yatmaktadır.” dedi.

“Pesimist bir bakış açısının olumlu tarafı da var”

Pesimist düşünmenin olumlu bir tarafı var mıdır, varsa ise buna bir örnek verebilir misiniz?

Pesimist düşünce yapısının hem olumsuz hem de olumlu bir tarafı olduğunu ve bu durumu bir çok örnekle açıklanabileceğini söyleyen Harun Ülger;

“Pesimist bir bakış açısının olumlu tarafları da bulunmaktadır. Örneğin, bu kişiler olası riskleri daha iyi öngörerek kendilerini hazırlıklı tutabilirler. Her zaman en kötü senaryoya hazırlıklı olmak, bazen beklenmedik olaylar karşısında güçlü kalmayı sağlar. Ancak, bu durum sürekli hale geldiğinde, kişinin yaşamdan aldığı keyfi azaltabilir ve onu içe kapanık, kaygılı ve mutsuz bir hale getirebilir.” ifadelerine yer verdi.

“Pesimist düşünceye sahip bireyler hayallerinden vazgeçebilir”

Pesimist bireylerin en büyük dezavantajı nedir? Pesimist bireylerin çevresinin nasıl etkiler?

“Pesimist olmanın en büyük dezavantajlarından biri, bireyin kendi potansiyelini görememesi ve başarıya ulaşma konusunda kendine güven duyamamasıdır. Kişi, başarısızlık korkusuyla denemekten kaçınabilir veya hayallerinden vazgeçebilir. Bu durum, hayatın her alanında bireyi sınırlayarak, fırsatları değerlendirmesine engel olur. Sosyal ilişkilerde de pesimist yaklaşım, bireyin başkalarıyla olan iletişimini olumsuz etkileyebilir; zira sürekli olarak olumsuz beklentiler içinde olmak, çevredeki insanları da olumsuz etkileyebilir.” dedi.

“Daha iyimser bir tutum geliştirebilir”

Pesimist düşünce yapısının önüne geçinilebilir mi? Pesimist bireyler nasıl daha olumlu düşünebilir?

Pesimist bireylerin daha olumlu bir bakış açısına sahip olabileceklerini ifade eden Ülger;

“Pesimist olmanın önüne geçmek ve daha dengeli bir bakış açısına sahip olmak mümkündür. Birey, olumsuz düşüncelerini sorgulayarak ve bunları değiştirmeye çalışarak daha iyimser bir tutum geliştirebilir. Küçük adımlarla, olumlu sonuçlara odaklanmak ve başarmış olduklarını hatırlamak, pesimizmi azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca, destekleyici sosyal çevreler ve profesyonel yardım almak da bireyin olumsuz bakış açısını değiştirerek, yaşamdan daha fazla keyif almasına olanak tanıyabilir.” ifadelerini kullandı.

Uzman psikolojik Danışman Harun Ülger, manisameydangazetesi.com.tr’ye özel olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Sonuç olarak, pesimist olmak, yaşamı zorlaştıran ve bireyin potansiyelini sınırlayan bir tutumdur. Ancak, bu tutumu fark etmek ve değiştirmek mümkündür. Hayata daha olumlu bir pencereden bakmayı öğrenmek, bireyin hem kendisiyle hem de çevresiyle olan ilişkilerini güçlendirecek ve daha tatmin edici bir yaşam sürmesine katkıda bulunacaktır.”

Kışlık konserve yaparken dikkat! Kışlık konserve yaparken dikkat!

Whatsapp Image 2024 03 24 At 13.01.19

Muhabir: S. MELİS BAYRAM