2021 yılında 5 milyar 206 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiği Manisa’da ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 25 arttığını vurguladı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman üyelerin yanında olduklarını vurgulayan Yılmaz, üyelerin hizmet kalitesini artırdıklarını söyledi. Sanayicinin en büyük sorununun kalifiye eleman bulma olduğunu kaydeden Yılmaz, oda olarak bu sorunun çözümü noktasında projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. Yakın bir zamanda yeşil ekonominin çok önemli hale geleceğini aktaran Yılmaz, bütün gelişmelerin Yeşil Ekonomiyi dikkate alarak gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, sanayi kenti Manisa ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.  Manisa’nın sanayi ve tarım alanlarında gerçekleştirdiği üretim ile ülkemizdeki örnek illerden birisi olduğunu vurgulayan Başkan Yılmaz, “Birçok ürünün üretiminde ve ihracatında ülkemizde ilk sıralarda olan Manisa, ülkemizin gurur duyduğu başarılı ve büyük işletmelere ev sahipliği yapan Organize Sanayi Bölgesinin de bulunduğu ildir” dedi. 

İHRACATTA YÜZDE 25’LİK ARTIŞ

Manisa’nın ihracatını sürekli artırdığını belirten Yılmaz, “İllere göre ihracat sıralamasında Manisa 5 milyar 206 milyon dolar ihracatı ile ülkemizde yedinci sıradadır. 2021 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında artmıştır. 2021 yılındaki ihracatımızın sektörler itibariyle dağılımına baktığımızda ilk sırada 2 milyar 561 milyon dolar ile Elektrik ve Elektronik sektörü gelmektedir. Bu sektör ihracatımızın yarısını gerçekleştirmektedir. İkinci sırada İklimlendirme sektörü (742 milyon dolar) ve üçüncü sırada Otomotiv Endüstrisi (612 milyon dolara) gelmektedir. İlk üç sıradaki bu sektörleri sırasıyla Kuru Meyve ve Mamulleri (227 milyon dolara), Makine Aksamları, Kimyevi Maddeleri (184 milyon dolar), Meyve ve Sebze ürünleri (125 milyon dolar) ve Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri (122 milyon dolar) takip etmektedir. İhracat yapılan ilk beş ülke sıralamasında ilk sırada İngiltere (823 milyon dolar), ikinci sırada Almanya (815 milyon dolar) da sonra Fransa (473 milyon dolar), İtalya (446 milyon dolar) ve İspanya gelmektedir” diye konuştu.

 İMALAT SANAYİNİN GSYH İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 19,3 OLDU

İmalat sanayinin Manisa ekonomisine önemli katkılar sunduğunu söyleyen Yılmaz, “İlimizin ekonomisine yön veren sektörlerin başında elbette sanayi bölgeleri gelmektedir. 2020 verilerine göre, sanayinin GSYH içindeki payı yüzde 19,3 olmuştur. Bunu yüzde 17 ile hizmet sektörü, yüzde 15 ile tarım sektörü ve yüzde 3 ile inşaat sektörü izlemektedir” dedi.

İKİ YILLIK SALGINDA ÜRETİM DEVAM ETTİ

Koronavirüs salgınına rağmen Manisa’nın üretime devam ettiğini ve ülkemizde ilk sırada yer aldığını açıklayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son iki yılda yaşadığımız koronavirüs salgını küresel ekonomik sıkıntılara neden oldu. Manisa 2020 ve 2021 yılında yaptığı üretim ile ülkemizde ilk sıralarda yer aldı.  İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından 1993 yılından bu yana her yıl yapılan ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluşu çalışmasının 2020 yılı sonuçlarına göre ilk 500 listesinde Manisa’dan 21 firma yer aldı. Bu vesileyle böylesine özel ve zorlu bir dönemde İSO 500 Listesinde yer alan tüm firmalarımızı kutluyorum.”

ODA ÜYELERİMİZİN HİZMET KALİTESİNİ ARTIRDIK

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman üyelerin yanında olduklarını vurgulayan Yılmaz, “ Üyelerinin her türlü sorunları ile ilgili çözüm noktasında daima örnek olan odamız, salgın süreci başta olmak üzere, bütün gelişmeleri yakından izleyerek İlimizin ekonomisine katkı sunmaya devam etti. Oda olarak, mevcut potansiyelini harekete geçirerek kapasitesini üst seviyelere yükseltti. Üyelerimiz ile ilgili tüm işlemleri asgari maliyet ve azami hız ile yerine getirdi” dedi.

SANAYİCİNİN İSTEDİĞİ KALİFİYE ELEMAN KONUSUNDA PROJELER GELİŞTİRİLDİ

Sanayicinin en büyük sorununun kalifiye eleman bulma olduğunu kaydeden Yılmaz, oda olarak bu sorunun çözümü noktasında projeleri hayata geçirdiklerini açıkladı. Yılmaz, “Sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesinde önemli projeler gerçekleştiriyoruz. TOBB-Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim protokolü kapsamında Odamızın başvuru sahibi olduğu proje buna örnek verilebilir. Polinas MTAL lisesinin proje ortağı ve Tirsan Kardan A.Ş’nin iştirakçi sıfatıyla yer aldığı ‘Manisa TSO’da Otomotiv ve Savunma Sanayi İçin Eğitim Seferberliği’ başlıklı proje, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından TR33 bölgesi içerisinde 1’inci oldu” diye konuştu.

ENDÜSTRİ 4.0

Endüstri 4.0’a önem verdiklerini ifade eden Yılmaz, “Üniversite-Sanayi iş birliğine öncülük ediyoruz. Bu iş birliğinin en güzel örneği olan Manisa Teknokent ile birlikte akıllı üretim ve Ar-Ge Merkezleri projeleri gerçekleştiriyoruz. Böylece Endüstri 4.0 ile ilgili önemli çalışmalara diğer oda ve borsalarımız ile birlikte katkı sunmaya devam ediyoruz” dedi. 

BÜTÜN GELİŞMELERİ YEŞİL EKONOMİYE DİKKATE ALARAK GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ

Yakın bir zamanda yeşil ekonominin çok önemli hale geleceğini vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya çapında birçok sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapan Manisa’nın, önümüzdeki dönemde elektrik-elektronik, iklimlendirme, makine aksamları ve tarım ürünlerinde büyük başarılara imza atmaya devam edeceğine inanıyorum. Ancak bütün bu gelişmelerin Yeşil Ekonomiyi dikkate alarak gerçekleştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Malum 2019 yılı Kasım ayında AB tarafından oluşturulan, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde iklim değişikliği, sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kullanımı konuları olmak üzere, çevresel ve sürdürebilirlik konuları ön plana çıkmaktadır.  Avrupa’ya ihraç edilecek ürünlerin “Yeşil Pasaporta” sahip olması gerekecek. Bu nedenle Mutabakata uygun üretimlerin gerçekleştirilmesi önümüzdeki dönemin önemli başlıkları arasında olacağını düşünüyorum. Manisa olarak mevcut üretim biçimi ile Mutabakat arasında uyumu rahatlıkla sağlayabileceğini de belirtmek isterim. Yeni yatırımlarımızın mevcut Mutabakat çerçevesinde değerlendirilmesi konusunda hassasiyetlerimizin daha üst seviyelere taşıyacağımıza olan inancım tamdır.” CÜNEYT HASÇELİK 

Editör: TE Bilisim