Yatırım birkaç etapta gerçekleşecek ve ilk etapta 15 milyon Euro’luk yatırım yapılacak. 2023 yılının ilk çeyreğinde üretime başlayacak olan tesisin çevreye saygılı araçlara parça üretmekle yetinmeyip çevreci öğelerle inşa edileceğini aktaran Sarıgözoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sarıgözoğlu, “Yeni tesisimiz çevreye duyarlı bir tesis olacak” dedi. Yeni yatırımla istihdam daha da artacak.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve Ford Otosan başta olmak üzere Mercedes, Fiat, Renault, M.A.N, BMW, Porsche, Mitsubishi-Fuso, Otokar ve Bosch’a kalıp ve pres metal hizmeti veren Sarıgözoğlu, Kocaeli’de  yeni nesil elektrikli araç girdileri üretecek olan tesisinin temelini attı.

ÇEVREYE DUYARLI TESİS

2023 yılının ilk çeyreğinde üretime başlayacak olan tesisin çevreye saygılı araçlara parça üretmekle yetinmeyip çevreci öğelerle inşa edileceğini aktaran Sarıgözoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sarıgözoğlu, “Yeni tesisimiz çevreye duyarlı bir tesis olacak. Yenilenebilir enerji ve yağmur suyu hasat sistemleri kurulacak. Tesiste, Endüstri 4.0 konseptine uygun robot otomasyonlu üretim ve montaj ekipmanları kullanılacak. Lojistik uygulamaları da dijitalize edilerek dakikalık periyotlarda sevkiyat yapılabilecek” dedi.

SERİ ÜRETİMİ BU FABRİKADA OLACAK

Klasik teknolojiler ve klasik hammaddelerle üretilen araçlara ek olarak yeni nesil araçların üretiminde de yer aldıklarını vurgulayan Sarıgözoğlu, hâlihazırda Manisa, Bursa ve Aksaray’da toplam 4 tesise sahip olduklarını söyledi. Sarıgözoğlu, “Ford, Tofaş, Renault, Mercedes, BMW, Bosch, MAN, Porsche, Bentley, Jaguar, Audi, Volkswagen gibi dünya devlerine hizmet veriyoruz. Bu markaların portföyündeki bütün araçların kabin, kaput, bagaj, tavan, kapı, şasi çamurluk gibi tüm sac aksamlarının kalıplarını yapıyor ve sac parçalarını üretiyoruz. Kocaeli’de Ford Otosan’a çok yakın bir mesafede yeni bir fabrika yatırımının temelini attık. Bu beşinci fabrikamız olacak. Burada Ford’un yeni model araçlarının ve elektrikli araçların girdilerini üreteceğiz. Hedefimiz 2022 sonuna kadar inşaatı bitirip, 2023’ün ilk çeyreğinde deneme üretimine başlamak. Yatırım birkaç etapta gerçekleşecek. İlk etap için 15 milyon Euro'luk yatırım yapacağız. Bu tesis daha çok Manisa ve Bursa fabrikalarımızda şekillenmiş olan parçaların son montajının yapılıp, saatlik, hatta dakikalık periyotlarda Ford Otosan’a sevkini sağlayacak. Şu an yeni nesil araçlar için, yeni teknolojiye uygun, yeni hammaddeyle üretilecek parçaların üretimi prototip olarak yapılıyor. Bunların seri üretimi de Kocaeli’deki fabrikada gerçekleşecek” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN ÜRETİLDİĞİ BİR DÖNEM

Türkiye otomotiv tedarik sanayinin kabuğunu kırdığını dile getiren Sarıgözoğlu, “Otomotiv sektörü yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı, çevreci, elektrikli araçların üretildiği bir döneme girdi. Yine özellikle ağır ticari vasıtalarda hidrojen yakıtı kullanılması konusunda sektör büyük mesafe kat etti. Biz de Sarıgözoğlu olarak hem elektrikli araçlarda, hem de hidrojen yakıtlı ağır ticari araçların üretiminde stratejik bir ortak konumundayız” dedi.

YENİ YATIRIMLA İSTİHDAM ARTACAK

Şu an kadrolu olarak 850 personelle hizmet verdiklerini belirten Mustafa Sarıgözoğlu, “Çırak ve stajyerlerle birlikte bu sayı bini buluyor. Yeni yatırımla istihdam daha da artacak. Bizim 3 fabrikamızda çıraklık okulu var. Şu anda usta, kalfa olarak çalışanlar arasında bu okulun mezunları bulunuyor. Hem öğreniyorlar, hem üretiyorlar, hem de aile bütçesine katkı sunuyorlar. Nitelikli eleman, son dönemde sanayinin en büyük sorunu. Biz karanlıktan şikâyet etmek yerine bir mum yaktık ve bu okulları kurduk. Manisa OSB’deki diğer fabrikalar da bu yolu izlediler. Gençler gibi kadınları da destekliyoruz. Beyaz yakada kadın personel sayısı açısından sektör ortalamasının çok üstündeyiz. Bunu planlı bir şekilde yapmadık ama öyle bir iklim oluştu. Ailenin 5 kişilik üçüncü kuşağının 4’ünün kadın olması da bunda etkili olmuştur. Kadınlara yönelik pozitif ayırım yapıyoruz” dedi. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim