Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) mart ayı olağan meclis toplantısı korona virüs tedbirlerine riayet edilerek Manisa TSO hizmet binasında gerçekleştirildi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası mart ayı meclis toplantısı, meclis üyelerinin katılımıyla Manisa TSO hizmet binasında gerçekleştirildi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Gencay Esendağ’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan krizin iş dünyasına yansımaları ve alınan ekonomik tedbirler değerlendirildi.

"ÖNÜMÜZÜ GÖRMEKTE ZORLANIYORUZ"

Toplantıda söz alan ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz; “Geçtiğimiz ay, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan jeopolitik gelişmeler küresel piyasaların odağında yer aldı. Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya askeri harekat başlatmasının ardından, Avrupa Birliği ve ABD başta olmak üzere birçok ülke Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar açıkladı. Petrol fiyatları, jeopolitik gelişmelerin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerle, son 8 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Güvenli yatırım araçlarına yönelimin etkisiyle altın fiyatları Şubat’ta son 9 ayın en hızlı aylık artışını kaydetti.  ABD, AB ülkeleri, İngiltere ve Kanada tarafından yapılan ortak açıklama ile 7 Rus bankasının swift sisteminden çıkarılması konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Ayrıca, Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerine erişiminin kısıtlanması amacıyla önlemler alındı. Dünya ekonomisinde tüm bu yaşananlar ekonomik olarak büyük bir belirsizliğe yol açtı. Tüm bu yaşananlara baktığımızda savaşın etkileri ekonomik açıdan dünyayı ve ülkemize etkilemeye devam edecek. Bu durum iş dünyası olarak önümüzü görmemizi zorlaştırıyor” dedi.

“Savaş tarım ürünlerini olumsuz etkiledi”

Sözlerine ülke ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile devam eden Başkan Yılmaz, “2021 yılının son çeyreğinde finansal piyasalardaki dalgalanmanın yanı sıra enflasyondaki hızlı yükselişin etkisinde kalan Türkiye ekonomisi, güçlü yurt içi ve yurt dışı talep koşullarının katkısıyla olumlu bir büyüme performansı sergiledi. Geçtiğimiz yıl boyunca süren güçlü büyüme ivmesini yılın son çeyreğinde de koruyan Türkiye ekonomisi, bu dönemde zincirlenmiş hacim endeksine göre yıllık bazda yüzde 9,1 oranında büyüme kaydetti. Türkiye ekonomisi böylece 2020 yılındaki nispeten düşük büyüme performansının ardından, 2021 yılında beklentilerle uyumlu olarak yüzde 11’lik büyüme hızına ulaştı. 2022 yılına finansal piyasalarda dalgalanmanın azaldığı bir seyirle başlanmakla birlikte, yüksek enflasyonun reel gelirler üzerinde oluşturacağı baskı yanında Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın, tarım ürünleri ithalatı, enerji arz güvenliği ve turizm gelirleri kanalıyla Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olacağı aşikar. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesiyle tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş ivme kazanırken, artan fiyatlar küresel gıda enflasyonu için yukarı yönlü risk oluşturuyor. Avrupa’nın tahıl ambarı olarak bilinen Ukrayna’nın Rusya tarafından saldırıya uğraması, buğday fiyatlarını 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarırken, ekmek, makarna ve bisküvi gibi ürünlerin fiyatlarının da artması bekleniyor” diye konuştu.

“KDV düşüşünün fiyatlara yansıması lazım”
Sözlerine ülke ekonomisinde uygulama tedbirlerle ilgili konuşarak son veren Başkan Mehmet Yılmaz, “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, kabine toplantısının ardından yapılan açıklama ile ilk etapta üretim, toptan ve perakende gıda ürünleri olan et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, patates tahıl gibi pek çok üründe bilfiil uygulanmaya başlanan yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülen KDV oranının, şimdi de deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerde uygulanacağını bildirmiştir. Ayrıca, mesken ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini, yeme içme hizmetlerinde KDV’de yüzde 8'e düşürüldüğünü, satın alınan konut nerede olursa olsun metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacağını net alanı 150 metre kareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8, bu büyüklüğü aşan konutlarda ilk 150 metrede yüzde 8, aşan konutlarda yüzde 18 KDV uygulanacağını açıklamıştır" diyerek sözlerine son verdi.

Rusya Ukrayna arasındaki savaşın iş dünyasına etkileri konuşuldu


Konuşmaların ardından TOBB Manisa Oda ve Borsalar Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mahmut Karğın Manisa TSO Meclis üyelerine hazırladığı sunum ile Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin ekonomiye yansımaları ve bundan sonra oluşabilecek riskler ile ilgili bilgi verdi.
 

Editör: TE Bilisim