Radyoloji alanında kullanılan ve tanı koymada büyük önem taşıyan kontrast maddelerin teminine ilişkin SGK tarafından yapılan yeni düzenleme, sağlık camiasında tepkilere neden oldu. 26 Nisan 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, kontrast maddelerin (radyopak ilaçlar) serbest eczanelerden temini 10 Haziran 2025 itibarıyla son bulacak.
“Sağlık hakkı ihlal ediliyor”
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), düzenlemeye karşı Danıştay’da dava açarak, kararın hem sağlık hizmetinin sürekliliğini hem de vatandaşın anayasal sağlık hakkını tehlikeye attığını savundu. TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Bu karar, vatandaşları yalnızca SGK ile anlaşmalı hastanelere mahkûm ediyor. Özellikle küçük yerleşim birimlerinde bu ilaçların temini neredeyse imkânsız hale gelecek” dedi.
Binlerce tetkik risk altında
Türkiye genelinde yaklaşık 3.600 BT ve MRG cihazıyla günde 130.000’e yakın tetkik yapıldığını hatırlatan Saydan, bu tetkiklerin önemli bir kısmının kontrast madde kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtti. Saydan, “Acil durumlarda hastane stoğunda ilaç bulunmaması nedeniyle tetkikler yapılamayacak, teşhis gecikecek, tedavi aksayacak. Bu da hayati risk oluşturacak” ifadelerini kullandı.
Eczanelerden alınabilen ilaçlar artık sadece hastanelerde
Yeni düzenleme ile kontrast maddelerin yalnızca SGK ile sözleşmeli hastane eczanelerinden temin edilebileceğini belirten TEİS, serbest eczanelerin dışlanmasının sağlık sistemine ciddi yük getireceğini vurguladı. Bürokratik süreçlerin uzunluğu ve stok dengesizliği nedeniyle hastanelerde gecikmeler yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.
"Kamunun yükü artacak, hastaların tedavisi gecikecek"
Saydan, eczanelerde dakikalar içinde temin edilebilen ilaçların, hastane sisteminde bürokrasi nedeniyle günlerce tedarik edilememesi riskini taşıdığını söyledi. “İlaç yokluğu, teşhis gecikmeleri, tedavi sürecinin uzaması kamu maliyesine de zarar verecek. Daha pahalı ve uzun süreli tedavilere neden olacaktır,” dedi.
“Bu düzenleme geri çekilmeli”
TEİS, hukuka ve kamu yararına aykırı olduğunu belirttiği düzenlemenin iptali için Danıştay’a başvurduklarını ve yürütmenin durdurulmasını talep ettiklerini duyurdu. Saydan, “Serbest eczanelerin devre dışı bırakılması sağlık sisteminin çökmesine neden olur. Vatandaşın ilaca erişimi engellenmemeli, bu düzenleme ivedilikle iptal edilmelidir” çağrısında bulundu.