Sigaranın zararlarının çok net olduğunu vurgulayan Karadeniz, “Diğer bağımlılıklarda bağımlı olan kişiye zarar verir, sigara o ortamda bulunan herkesi etkileyen zararları var. Sigara diğer bağımlılıklara giden yolu açan kapıdır.  Sigara yaşamda başka maddeleri de tetikliyor. Bu konuda hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi. Kampanya kapsamında iki yılda 149 kişi sigarayı bıraktı.  

Manisa İl Müftülüğü ile Yeşilay Manisa Şubesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Sigarayı Bırakma Kampanyası” kapsamında sigarayı bırakan 10 kişiye düzenlenen törenle ödülleri takdim edildi. Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda yapılan törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı İhsan Açık, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş, Yeşilay Ege Bölge Koordinatörü Salih Fulcun, Yeşilay Manisa Şube Başkanı Levent Akçalı katıldı.  

BAĞIMLILIK AĞIRLAŞAN BİR SORUN  

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, bağımlılığın günümüzde gittikçe çeşitlenen ve ağırlaşan bir sorun olduğunu vurguladı. Devlet olarak bu konuda mücadele edildiğini söyleyen Vali Karadeniz, “Ama günümüzde gelinen nokta itibariyle bize şunu gösteriyor ki hiçbir kimse, hiçbir kuruluş, hiçbir sivil toplum örgütü diyemez ki bizim bağımlılıkla mücadele ile ilgili bir görevimiz yok, bundan kendimizi uzak tutuyoruz diyemez. Herkes bu mücadelenin içinde bir şekilde yer almalı. Çünkü bağımlılık bugün hayatımızın her noktasında var. Biz bağımlılıklar içine öyle çok kapıldık ki özellikle yeni genç nesile baktığımızda artık dostlar bile sadece klavyenin diğer ucunda yanınızda değiller. Dolaysıyla zora düştüğümüzde bizi tekrar düzeltecek dostlarımızı da diğer uca dikmiş durumundayız. İşte bu alışkanlıkları tekrar eskisine döndürmek zorundayız. Ve bugün yaşanan birçok soruna baktığımızda insanların mutsuzluğu olsun, gerginliği olsun aslında hepsinin altında yatan tek sebep var. Bağımlılıklarımızın bizleri esir alması, buna karşılık insanlarla olan ilişkilerimizin gittikçe azalıyor olması. Zora düştüğünde o insanlar destek olacak akrabaların, komşuların, dostların hatta aile eşrafının olmadığı bir ortama doğru gidiyoruz. Her hafta ilimizde hatta her gün şüpheli ölüm vakası oluyor. Aslında şüpheli ölüm vakası dediğimiz vaka tek başına iken vefat eden insanlar yani illa birisinin sucuna maruz kalmış kişiler değil. Bu bile başlı başına sorunun üzerinde ne kadar ciddi bir şekilde durmamız gerektiğini aslında bizler açısından ölçü diye düşünüyorum.” Dedi.    

HEDEF KİTLE DOĞRU SEÇİLMELİ  

Bağımlılıkla mücadele denilince akla uyuşturucu geldiğini, jandarma ve emniyetin bu konuda mücadele ettiğini belirten Vali Karadeniz, ancak emniyet ve jandarmanın yeterli olmadığını, önleyici hizmetlerin verilmesi gerektiğini, bu hizmetleri Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün, Müftülüğün, Sağlık İl Müdürlüğünün, sivil toplum kuruluşlarının vermesi gerektiğini vurguladı. Hedef kitlenin doğru seçilmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz, hedef kitle doğru seçilmediği takdirde başarılı sonuçların elde edilemeyeceğini kaydetti, mücadele koordinasyonun sağlanması gerektiğini açıkladı.  

SİGARA BAŞKA MADDELERİ TETİKLİYOR  

 

Sigaranın zararlarının çok net olduğunu vurgulayan Vali Karadeniz, “Diğer bağımlılıklarda bağımlı olan kişiye zarar verir, sigara o ortamda bulunan herkesi etkileyen zararları var. Sigara diğer bağımlılıklara giden yolu açan kapıdır.  Sigara yaşamda başka maddeleri de tetikliyor. Bu konuda hep birlikte mücadele etmeliyiz. Mücadeleye destek olanlara teşekkür ediyoruz” dedi. 

İKİ YILDA 149 KİŞİ SİGARAYI BIRAKTI  

Yeşilay Bölge Koordinatörü Salih Fulcun, Müftülük ile birlikte hayata geçirdikleri kampanya kapsamında güzel çalışmalara imza attıklarını belirterek, sigarayı bırakanlara teşekkür etti.  Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, Manisa’da bağımlılıkla mücadelenin yanında ailelere de manevi rehberlik konusunda destekler verdiklerini kaydetti. Soykök, geçen yıl kampanya kapsamında 662 kişiye ulaştıklarını ve 84 kişinin sigarayı bıraktığını, bu yıl ise 834 kişiye ulaştıklarını ve 65 kişinin sigarayı bıraktığını vurgulayarak iki yılda 149 kişinin sigarayı bırakma iradesini gösterdiğini belirtti. Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı İhsan Açık, bağımlılıkla, kötülükle mücadele etmenini iyilik olduğunu hatırlattı. Kampanyanın hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenlere teşekkür etti. CÜNEYT HASÇELİK  

Editör: TE Bilisim