Türkiye'de yerli enerji üretim teknolojileri geliştirmeyi hedefleyen Enerji Akademi İşbirliği Protokolü İstişare Toplantısı Soma'da gerçekleşti. Toplantıya EUAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, rektörler ve akademisyenler katıldı. Toplantıda enerji alanından milli teknolojilerin geliştirilmesi ve üniversite sanayi işbirliği ile atılacak adımlar hakkında görüş alışverişi yapıldı. Uzun zamandır sanayi ile üniversitenin ortak noktada buluşturulması konusunda çalıştıklarını belirten Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, EUAŞ ile yapılan protokol ile enerji alanında milli teknolojinin gelişeceğini ifade etti.

ÖZ KAYNAKLARI KULLANILABİLİR ENERJİYE DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Başarılı adımlar sayesinde başka sektörlerle de benzer protokollerin olacağına inandığını dile getiren Uzkurt, “Öz kaynakları kullanılabilir enerjiye dönüştürmeyi hedefliyoruz. Biz geleceğin teknolojisini oluşturarak bu alanda çalışacak nitelikli ar-ge mühendislerini yetiştirmiş olacağız. Atacağımız tohumla ekonomik anlamda rekabet üstünlüğünü elde edeceğiz”  dedi. Program sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan EUAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz de EUAŞ’ın kamunun sahip olduğu elektrik santrallerini işletmekle görevlendirilmiş Türkiye’nin yüzde 25 elektrik üretimini yapan devlet kuruluşu olduğunu belirtti.

TEKNOLOJİYİ SATMA NOKTASINDA İSTENEN SEVİYEDE DEĞİLİZ

Türkiye’nin teknoloji satma noktasında istenilen yerde olmadığını anlatan İzzet Alagöz, “Türk mühendislerinin gelmesi gereken yere getirebilmek adına bir çalışma başlattık. Enerji üretim teknolojileri üretmek ile ilgili, ekipman üretme, proje yapma ve kaliteli ileri teknoloji kullanan insan yetiştirme noktasında uzun süreden buyana çalışma içerisindeydik.  Bu çalışmaları kendi kadrolarımız ile yürütüyorduk. YÖK’ün verdiği destek ve Haziran ayında imzaladığımız protokol ile enerji akademisi adı altında ülkemize insan yetiştirme noktasında üniversitelerimiz ile birlikte işbirliği yapacağız" diye konuştu.

DOĞALGAZ, PETROL VE KÖMÜR ESKİSİ KADAR RAHAT BULUNAMIYOR

Türkiye’nin Kurulu gücünün 101 bin megavat olduğunu anlatan İzzet Alagöz, “Bu gücün yüzde 33 kısmı hidroelektrik, yüzde 33 kısmı doğalgazdan, kalan yüzde 20 ise ithal ve yerli kömür olmak üzere termik santral ve yenilenebilir enerjiden üretiyoruz. Türkiye sanayi ve konut ihtiyacı ile gelişen bir ülke. Elektrik ihtiyacı da diğer ülkelerin çok üzerinde artmaktadır. Dünyada tedarik zincirinde büyük sorunlar var. Doğalgaz, petrol ve kömür eskisi kadar rahat bulunamıyor. Ülkeler ihtiyacını karşılamak içim kendi öz kaynaklarına dönmek zorunda kaldılar.” şeklinde konuştu.

EKİPMANLARI ÜRETİP ÜRÜNLER ÇIKARACAĞIZ

Türkiye’nin insan yetiştirme ve teknoloji, ekipman noktasında eksikliklerinin olduğuna da değinen Alagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizde yıllarca teknoloji geliştirme açısında bir çaba içerisindeyiz. İlk yerli hibro türbine ürettik. Hibro jeneratörleri üretir hale geldik. Türkiye dünyanın dijital kontrol sistemleri noktasında beşinci büyük ülkesi oldu. EUAŞ olarak bir kontrol sistemi geliştirdik. Enerji ihtiyacını gidermek için yapmak zorunda olduğumuz işler olarak gördük.  Fakat üniversitelerden ayrı olursak kendimizi bir ayağı sakat bir koşucu olarak görüyoruz. Üniversitelerinde vermiş olduğu destek ile elektrik üretim teknolojileri geliştireceğiz. Böylece ekipmanlarını üretip ürünler çıkaracağız.” HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim