Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde geliştirilen erkenci üzüm çeşidi olan Spil Karası üzümünde açık alanda da ilk hasat yapıldı. Ayrıca Superior Seedless’ üzüm çeşidinde komisyon tarafından kesim izni verilmesinin ardından işçiler tarafından ilk makas vuruldu. Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Oğuzhan Gültekin, “Spil Karası üzüm çeşidinde ilk hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki süreçte umarım ülkemizin ihracatı için önemli bir gelir kaynağı oluşturacağını düşünüyoruz” dedi.

Üzümün başkenti olarak bilinen Manisa’da erkenci üzüm çeşidi olan hem açık alanda hem de serada yetişen Spil Karası’nda açıkta ilk hasat gerçekleşti.  İşçiler ilk makası vurdu. Türkiye’nin en önemli bağcılık araştırma merkezlerinden biri olan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde geliştirilen erkenci üzüm çeşidi olan Spil Karası üzümünde hasat başladı. Spil Karası üzüm çeşidi hem açık alanda hem de serada yetişen bir çeşit. Serada yılda iki defa hasat edilebiliyor. Önümüzdeki yıllarda ülkemizin ihracatı için önemli bir gelir kaynağı haline gelmesi bekleniyor.

SUPERİOR SEEDLESS ÜZÜM ÇEŞİDİNDE YOLCULUK BAŞLADI 

Manisa’da erkenci yaş üzüm çeşidi olan ‘Superior Seedless’ üzümde ilk kesim ve ihracat tarihi belli oldu.   ‘Superior Seedless’ üzüm çeşidinde ilk kesim 22 Temmuz’da, ilk ihracat ise 23 Temmuz tarihinden itibaren başlayacak. Ticaret Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğünün başkanlık yaptığı, Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Zirai Karantina, Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı Alaşehir ve Sarıgöl İlçe Müdürlüklerinden uzmanlardan oluşan Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu, Ege Bölgesinin önemli ihraç ürünlerinden "Superior Seedless çeşidi sofralık üzüm" için 21 Temmuz 2022 Perşembe günü kesim, 22 Temmuz Cuma gününden itibaren ihracatına izin verdi.

ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAYACAK

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Oğuzhan Gültekin, “Spil Karası üzüm çeşidinde ilk hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Çeşidimiz kurumumuzda gerçekleştirilen melezleme çalışmaları neticesinde geliştirilmiş bir çeşit. İsmini de sosyal medyadan üzerinden üreticilerimiz aracılığıyla anket çalışması neticesinde belirlemiştik. İlk hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki süreçte umarım ülkemizin ihracatı için önemli bir gelir kaynağı oluşturacağını düşünüyoruz” dedi.

YENİ SEZON ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

Gültekin, “‘Superior Seedless’ üzüm çeşidi için de Ticaret Bakanlığı ile birlikte oluşturduğumuz komisyon kapsamında hasat tarihi 21 Temmuz, ihracat tarihi ise 22 Temmuz olarak belirledik. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. İhracatımız gayet iyi. Bizim özellikle çekirdeksiz kuru üzüm önemli ihracat kalemimiz. Genelde bizim yaş üzümlerimiz iç piyasada değerlendiriliyor. Ancak bizim ihracat anlamında temel potansiyelimizi kuru üzüm üretimi karşılıyor” dedi. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim