Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Son yıllarda Gediz havzasında iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaşanan su kıtlığı endişe verici bir noktaya geldi. 
Geçmiş yıllarda Demirköprü Barajı’ndan sulama sezonunda üç ay su veriliyordu. Yaşanan iklim değişikliği ve su kıtlığı nedeniyle bu yıl sulama sezonunda Demirköprü Barajı’ndan bırakılan su 16 güne düştü” dedi.

Son yıllarda Gediz havzasında iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaşanan su kıtlığı endişe verici bir noktaya geldi. 2022 yılı sulama sezonu başladı. İlk olarak Sol Sahil Sulama kanalından su verildi. Demirköprü Barajında doluluk oranının düşük olması nedeniyle en az 1, en fazla 2 kez sulama suyu verilmesi planlanıyor. Yetkililer sulama sezonu ile ilgili yaptıkları açıklamada şu bilgilere yer verdiler:   “Tüm Çiftçilerimize önemle duyurulur! 2022 yılı Demirköprü Barajı doluluk oranının düşük olması nedeniyle sulama gün sayısı net olarak belirtilememektedir. Ancak en az 1, en fazla 2 kez sulama suyu verilmesi planlanmaktadır. Sulama başlangıç tarihi 20 Haziran.”

GEÇMİŞ YILLARDA ÜÇ AY SU VERİLİYORDU

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, “Son yıllarda Gediz havzasında iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaşanan su kıtlığı endişe verici bir noktaya geldi. Demirköprü Barajı ve Gördes Barajı’nda ise su kıtlığı yaşanıyor. Demirköprü Barajı’nın doluluk oranı yüzde 6 seviyelerinde. DSİ yetkilileri ile yaptığım görüşmede sulama sezonu başladığını ve periyotlar halinde 16 gün süreceğini belirttiler. Geçmiş yıllarda Demirköprü Barajı’ndan sulama sezonunda üç ay su veriliyordu. Yaşanan iklim değişikliği ve su kıtlığı nedeniyle bu yıl sulama sezonunda Demirköprü Barajı’ndan bırakılan su 16 güne düştü. DSİ Genel Müdürlüğü, İzmir DSİ Bölge Müdürlüğü, Demirköprü barajını düşünmüyor. Salihli, Turgutlu, Manisa, Saruhanlı, Kemalpaşa ve Menemen’de 10 binlerce dekar üzüm bağları, meyve ve sebze bahçeleri susuz kalacak. Marmara Gölünün durumu ortada. 85 bin dekar alanı kapsayan Marmara gölünün tamamen kurudu. Göl sahasının 50 bin dekarı buğday ekiliyor. Manisa Valiliği cezai işlem uyguluyor ancak çözüm olmuyor ”dedi. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim