Manisa dışından da vatandaşlar gelip taban simidi alıyor. Manisa’da taban simidini yaygınlaştıran İsmail Gültekin, “Manisa sevdi bizi taban simidini sevdi. Taban simidi çok mükemmel bir simit hiç dünyanın hiçbir yerinde bu taban simidi yok”


Manisa’nın Coğrafi işaret tescilli Taban Simidi Manisalılar tarafından sahur sofralarında tercih ediliyor. Susatmaması ve tok tutması ile bilinen Taban Simidi sahurların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. En büyük özelliği nohut mayası ile yapılması ve tuz dahil hiçbir katkı maddesi katılmaması ile bilinen taban simidi şehirde ve şehir dışında yaşayan Manisalılar ile çevre ilerden de büyük ilgi görüyor. 2018 yılında Manisa’ya ait coğrafi işaretini alan Taban Simidi ayırt edici özellikleri ile belli standartlarda yapılıyor. Nuhut mayası ile yapılan bu özel simit Oruç zamanı tok tutuyor ve susatmıyor. Artık belli bir standartlarda hijyenik olarak fırınlarda yapılan Taban Simidini çocuklarında küçük tepsiler içinde sattığını da Manisa’da görebiliyorsunuz.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE TABAN SİMİT YOK

Manisa’da taban simidini yaygınlaştıran Simit Dünyası sahibi İsmail Gültekin, “Şimdi bizim Manisa Taban simidi ezelden beri var ama 1978’de bizim bu Manisa’da ki ekmek fırınları greve girmişti ben akşam geldiğimde benim hamur hazırdı. Ondan sonra ben hamurumu işledim. Bu akşam yine ramazan günü bu şekil ben bi başladım bu taban simidi yapmaya Manisa’yı tamamen hepsi alıştırdık, hamdolsun bura kadar getirdik. Çocuklarım benle beraber, şimdi beraber çalışıyoruz. Hamdolsun Manisa sevdi bizi taban simidini sevdi. Taban simidi çok mükemmel bir simit hiç dünyanın hiçbir yerinde bu taban simidi yok yani bulamazsınız yani. Eskiden bütün ilçe beldeler İzmir, hepsi yapardı 65’te herkes bıraktı yapmamaya başladı anladın mı. Hamdolsun biz o geleneği hala devam ediyoruz bu nohut mayasında ki tamamen bizim taban simidi en iyi şekilde biz yine bunu götürüyoruz” dedi



COĞRAFİ İŞARETLİ BİR ÜRÜN
İşletmeci Ruşan Gültekin, “İki yıldır pandemiden dolayı taban simidi dükkânlar açık olsa da fırınlar açık olsa da ama insanlar çıkıp gelip rahat alamıyordu. Elhamdülillah bu sene her yer açık ve o ramazanın meşhur taban simidi geleneği devam etmekte. Tüm fırınlarda heyecan devam ediyor. Manisa’da her gün sabah tüketilen, sürekli tüketilen coğrafi işaretli ürünü olan taban simidimiz bu senede gelenek olan ramazanda gece sahurda yerini aldı. Müşterilerimiz hepsi geliyor ve bütün fırınlarda şu anda bolca tüketiliyor. En büyük özelliği susatmaması ve tok tutması bu yüzden de çok tercih ediliyor. Manisa ilinden dışlardan her şehirden Taban Simidi ve nohut mayası simidi ekmeğini almaya herkesi davet ediyoruz. Bu gelenek 1960’lı yıllarda 70’li yıllarda İsmail Gültekin, babam tarafından gece o dönemde çok fırınların kapanması durumu vardı ve o dönemde gece başlayıp sokaklarda satılma durumu başlamış ve o gün, bu gündür de bu gelenek 30 – 40 yıldır gece taban simidi ramazanda sahura kadar tüketilmesi devam ediyor. 2018 Manisa’ya coğrafi işaretini kazandırdık. Standartlarına ayrıldı, ayırt edici özellikleri ayrıldı. Bugün Manisa’nın ilk coğrafi işaretli ürünü Taban Simidi herkes tarafından çok seviliyor” dedi.

RAMAZAN AYANIN VAZGEÇİLMEZİ

Sait Hamza Tank, “Öncelikle taban simidi Manisa’mızın meşhur coğrafi tescilli ürünüdür. Ramazan ayının vazgeçilmezi olarak kabul ediyorum. Sahurlarda zaten baş tacı, lezzeti zaten tartışılmaz. Bu yüzden burada kuyrukta bekliyoruz zaten simidi almak için. Her türlü tavsiyemizdir yani” dedi.

SAĞLIKLI BİR ÜRÜN

Hatice İba, “Yani daha sağlıklı buluyorum taban simidini. Ramazanda da özellikle birde çok yoğun temiz hijyen burası çok. O yüzden burayı tercih ediyoruz devamlı yıllardan beri. Daha sağlıklı işte mideyi falan rahatsız etmiyor. Ondan hepimiz ailece bunu yiyoruz. Herkese de tavsiye ediyorum taban simidini. Her gece alıyoruz sahur için. Gide gide de yiyoruz yani eve giderken bile yiyoruz çocuklarımda çok seviyorlar” dedi.  Ömer İba, “En güzel taban simit. Evet sahurda yiyorum. Bir tane aldım ama doymuyorum” dedi


TABAN SİMİDİ MANİSA İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR SİMİT

Ahmet Görel, “Taban simidi Manisa ile özdeşleşmiş bir simit. Diğer şeylerde ki simitlere hiç benzemiyor. Nohut mayasıyla yapılıyor bildiğim kadarıyla ve çok lezzetli bir simit. Manisa deyince bu simit akla gelir diye düşünüyorum herkese de tavsiye ediyorum bu simidi yemesi konusunda. Şişkinlik yapmıyor çok rahat bir enzimi var ve rahatsızlık vermiyor diğer simitlere oranla yani çocukluğumdan beri yediğim bi simit şekli bu çeşidi” dedi.


İZMİR’DEN GELENLER VAR

İzmir’den gelen Semra Pekin, “Aynen öyle oldu gerçekten. Niçin çünkü Manisa’mızın bizim bu adedidir yani. Taban Simidimiz Manisa’mıza özgü bir simittir ve hatta şu an ben İzmir’den geliyorum. Oğlum duydu ki benim Manisa’da olduğumu, aaa anne ne olur bana taban simidimiz diyerek te sipariş üzerine baya aldım götürüyorum. Yani afiyet olsun alanlara. Gerçekten çok güzel bir simidimizdir” Benim on dört tane alıyorsunuz. “ diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK

 
Editör: TE Bilisim