Manisa TSO hizmet binasında, Manisa iş dünyasının hedef pazarlara yönelmesine katkı sağlamak amacıyla gerçekleşen toplantıya Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa TSO Meclis Üyesi Akın Zıngıl, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Fırat Özcan, Zafer Kalkınma Ajansı yetkilileri, Manisa İş Dünyasının seçkin temsilcileri katılım sağladı.
 “TOPLANTIMIZIN HER ALANDA YENİ UFUKLAR AÇMASINI TEMENNİ EDİYORUM”
Toplantının öncesinde konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Kırgızistan'ın Oş (OSH) şehri Belediye Başkanı Almaz Mambetov ve beraberindeki heyeti Manisa’da ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Başkan Yılmaz, hazırlanan sunum eşliğinde Kırgızistan heyetine Manisa’nın ekonomik yapısı ile odanın işlevi ve yaptığı hizmetler hakkında bilgilendirmede bulundu. Başkan Yılmaz; “Değerli misafirler sizleri tarımın ve sanayinin başkenti Manisa’mızda ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyorum. Manisa kişi başı milli gelir olarak ortalama 8 bin dolar ile kendi bölgesinde (TR33 Bölgesi) 1. sıradadır. Ülkemizde işsizlik oranı %11 olmasına rağmen Manisa’nın içinde bulunduğu Bölgede (TR33) işsizlik oranı %6,9 düzeyindedir. Nüfus büyüklüğüne göre bu oran ülkedeki en düşük işsizlik oranına denk gelmektedir. İllere göre ihracat sıralamasında Manisa 5 milyar 206 milyon dolar ihracatı ile ülkemizde yedinci sıradadır. 2021 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre %25 oranında artmıştır. 2021 yılındaki ihracatımızın sektörler itibariyle dağılımına baktığımızda ilk sırada 2 milyar 561 milyon dolar ile Elektrik ve Elektronik sektörü gelmektedir.  Bu sektör ihracatımızın yarısını gerçekleştirmektedir. İkinci sırada İklimlendirme sektörü (742 milyon dolar) ve üçüncü sırada Otomotiv Endüstrisi (612 milyon dolara) gelmektedir. İlk üç sıradaki bu sektörleri sırasıyla Kuru Meyve ve Mamulleri (227 milyon dolara), Makine Aksamları, Kimyevi Maddeleri (184 milyon dolar), Meyve ve Sebze ürünleri (125 milyon dolar) ve Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri (122 milyon dolar) takip etmektedir. İhracat yapılan ilk beş ülke sıralamasında ilk sırada İngiltere (823 milyon dolar), ikinci sırada Almanya (815 milyon dolar) da sonra Fransa (473 milyon dolar), İtalya (446 milyon dolar) ve İspanya gelmektedir. İlimizin ekonomisine yön veren sektörlerin başında elbette sanayi gelmektedir. 2019 verilerine göre, sanayinin GSYH içindeki payı %43 olmuştur. Bunu %17 ile hizmet sektörü, %15 ile tarım sektörü ve %3 ile inşaat sektörü izlemektedir. Manisa tarımda ülkemizin en önemli illeri arasındadır. Türkiye kuru üzüm üretiminde dünyada 1. sıradadır (290 bin ton). Manisa bu üretimin nerdeyse tamamını tek başına üretmektedir. Ülkemizdeki “Sultani Çekirdeksiz Üzüm” üretiminin %85’i Manisa’da gerçekleşmektedir. Manisa son yıllarda yapılan ekim çalışmalarıyla birlikte Zeytin üretiminde ilk sıradadır. 150 bin ton zeytin üretimi ile ilk sıradadır. Toplam 26 milyon ağaç ile ağaç sayısında birincidir.
Kırgızistan ile ülkemiz arasındaki ticaret hadlerine baktığımızda, tarihsel kardeşliğimizi gerisinde kaldığını düşünüyorum. İki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindedir. Türkiye daha ziyade sanayi ürünleri, kimyasallar, plastikler, makine imalatı ürünleri, tarımsal ham maddeler ve mobilya ve aksesuarlarını ihraç ederken, Kırgızistan’ın ihraç ürünleri arasında fasulye, pamuk ve pamuklu kumaşlar, ham deri, değerli taşlar, altın ve gümüşten yapılmış mücevherler ile mineral yakıtlar bulunmaktadır. 500 milyon dolarlık ticaret haddi oldukça düşük bir tutardır. Bu tutarı 1 ve hatta 2 milyar dolar seviyesine çıkartmak için çalışmamız gerekiyor. İnşallah bugünkü ziyaret bu çalışmanın başlangıcı olur. Toplantımızın her alanda yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum. Sizleri Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum” dedi.
“MANİSALI YATIRIMCILARI ŞEHRİMİZE DAVET EDİYORUZ”
Kırgızistan ve Oş şehri hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Almaz Mambetov, "Şehrimiz ipek yolundaki önemli şehirlerden bir tanesi. Bizim burada kardeşlerimiz, dostlarımız var. Bu nedenle sizleri hiçbir zaman aklımızdan çıkarmıyoruz. Manisa gelişen bir şehir. Sizden de dinledik. En önemlisi sanayi şehri. Biz bu sanayinin bizim bölgemize de gelmesi için sizlerin desteklerinizi bekliyoruz.  Bu bağlamda Manisalı yatırımcıları şehrimize davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardının günün anısına Kırgızistan heyeti ve katılımcılar fotoğraf çekildi. HABER MERKEZİ

 
Editör: TE Bilisim