Ahmet Nazif Zorlu'dan Ferdi Zeyrek'e ziyaret Ahmet Nazif Zorlu'dan Ferdi Zeyrek'e ziyaret

Manisa İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde görev alan Ziraat Mühendisi Mustafa Akdemir üzüm tarımda Okotoksin-a ya da halk arasındaki salkım güvesi hakkında dikkat edilmesi gerekleri üreticilere şu şekilde açıkladı:

“Okotoksin-a toprak ve bitkiler üzerinde doğal olarak bulunan bazı küfleri kuru üzüm ve tarım ürünlerinde oluşturduğu insan sağlığı için zararlı kansere neden olan zehirli bir maddedir. Üzümde tatlı su yürüme döneminde öncelikle hasarlı ve çatlak tanelere küf başlıyor ve toksin oluşumu da bu dönemde başlıyor. Önlem alınmazsa hasat döneminde de toksin oluşumu devam ediyor.

Bu durumda en önemli aşama sağlam sağlam hasarsız tane elde etmektir. Bunun için külleme salkım güvesi unlu bit ve bitki besleme uygulamaları doğru bir şekilde yapılmalıdır. Küflerin esas kaynağı toprak olduğundan olgunlaşma döneminde toprak işleme mümkün olduğunca az yapılmalıdır. Bağda nemi yükseltmemek için aşırı sulama yapılmamalıdır. Sulama en genç hasattan 1 ay önce kesilmelidir. Aşırı hormon kullanımından kaçınılmalı tanelerin çatlaması önlenmelidir. Çürük küflü salkımlar hasat sırasında ayrılmalı. Öncelikle sağlıklı salkımların hasadı sağlanmalıdır.

Üzüm Hasatında Önemli Noktalar Okotoksin A (2) 

Sağlam taneler ile küflü çürük taneler birlikte kurutulmamalı, birlikte bandırılmamalı ve sergide birlikte serilmemelidir.

Bozuk salkımlar daha önceden ayrılmış olmalıdır. Kuru üzümler serin ve kuru ortamda depolanmalıdır.”

Üzüm Hasatında Önemli Noktalar Okotoksin A (3)

Üzüm Hasatında Önemli Noktalar Okotoksin A (1) 

Muhabir: ELİF YILDIRIM