Manisa’da Valilik kararıyla sokak düğünleri yasaklandı. Karar metni ilgili kurumlar ve muhtarlıklara gönderilince tepkiler yükseldi. Bir yanda gürültü nedeniyle rahatsız olan vatandaşlar, diğer yanda düğün salonu tutabilecek bütçesi olmayan aileler ve çiftler. Karar şehirde tartışılırken, Manisa Meydan Gazetesi, düğün salonu fiyatlarını araştırdı. Ortalama 100 ile 200 Bin arasında değişen fiyatlar, düğün yapacak olanları zorluyor. Sokakta düğün yapacak olan aileler ise karar sonrası boş düğün salonu nasıl bulacak, merak konusu.     

Düğün yapmayı düşünenler kara kara düşünüyor

Türkiye’de oluşan hayat pahalılığı ve enflasyon her sektörü olumsuz etkiliyor. Düğün salonu fiyatları da cep yakıyor. Ekonomik durumu uygun olmayan vatandaşlar, sokak aralarında düğün törenlerini gerçekleştiriyordu. Manisa Valiliği’nin aldığı yeni kararla, sokak aralarında düğün merasimi yapmak yasaklandı. Ancak bu karar tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı vatandaşlar tepki gösterirken bazıları ise destekledi. Yoğun gürültü, birçok vatandaşın uzun süredir şikayet konusuydu. Düğün yapmayı düşünenler ise kara kara düşünmeye başladı.  

Düğün salonu fiyatları ne kadar?

Düğün salonu fiyatları ortalama 100 bin ile 200 bin lira arasında değişiyor. Asgari ücretle geçinen vatandaşların bu fiyatları karşılayamaması nedeniyle mecburen sokak düğünlerini tercih ettiği biliniyor. Valilik, yeni kararın uygulanmasında kararlılığını sürdürürken, vatandaşların mağdur olmaması için alternatif çözümler geliştirilmesi gerektiği yönünde talepler var. Konu ile ilgili Şehzadeler ilçesine bağlı Bayındırlık Mahallesi Muhtarı Bedirhan Çiçek, ekonomik sorunlar nedeniyle insanların sokak aralığında düğün yaptığını hatırlattı. 

Gürültü sorunu çözülmeli ama nasıl? 

Bir yanda artan düğün salonu fiyatları diğer yanda gürültü kirliliği. Özellikle hafta sonları sokak aralarında gerçekleştirilen düğünlerde yoğun bir gürültü ortaya çıkıyor. Yüksek ses sadece o mahalleyle sınırlı kalmıyor, çevredeki diğer mahallerden de duyuluyor. Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin desibel ölçümü yaparak gürültünün en aza indirilmesi gerektiğini savunan vatandaşlar, yasağın çözüm olmadığı görüşünde. Manisa Valiliği ise gelen yoğun şikayetler karşısında aldığı kararı esnetecek mi, merak konusu. 

“Aniden kararın çıkması çok yanlış”

Bayındırlık Mahallesi Muhtarı Bedirhan Çiçek, insanların ekonomik sıkıntılar sebebiyle sokak aralıklarını tercih ettiğini belirtti. Çiçek, “Bu koşullarda insanların düğün merasimi yapması çok zor. Ekonomik sorunlar nasıl izin verecek? 100 ile 200 bin arasında değişen düğün salonu fiyatları asgari ücret ile çalışan vatandaşlar için imkansız hâle geliyor. Bu konu çok tartışmaya açık bir durum. Aniden kararın çıkması çok yanlış. Düğün kararı almış, tarihi belli olan merasimler iptal oldu. 2 gün sonra düğünü olan insan düğün salonu nasıl bulacak? Bu mümkün değil. Bulsa bile fiyatlarından dolayı zor duruma düşecek. Ekonomik sorunlar yüzünden insanlar sokak ortasında düğünlerini yapmak zorunda kalıyor. Aksi inkar edilemez. Hiç kimse sokak aralarında düğün yapmak istemez. Bunun en temel etkeni fiyatlardan kaynaklanıyor. Çözüm bulmadan yasağı getirdiler. Çok sayıda kişi mağdur oldu” diye konuştu.

Tomruk yüklü tıra çarpan otomobil alev alev yandı Tomruk yüklü tıra çarpan otomobil alev alev yandı

“En ucuzu 100 bin lira fiyat veriyor”

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yaşamını sürdüren ve evlilik hazırlığında olan Salih Görgülü, mahalle aralarında yapılan düğün yasağına tepki gösterdi. Görgülü. “Bizleri düğün salonlarına mahkum bırakıyorlar. Evlilik hazırlığındayım. Mahallede sokak aralığında yapacaktım. Ama bu mümkün olmadı. Borç yaparak düğün salonu kiralayacağım. Bu duruma itildik. Birkaç mekan ile görüştüm. En ucuzu 100 bin lira fiyat veriyor. Bu durum bizler için son derece üzücü. Elimizden geleni yapacağız. Yetkililer bu duruma el atmalı” şeklinde konuştu.

Muhabir: ALİ GÖZEN