Altı kıtada sayıları 1.8 Milyonu bulan veteriner hekim tarafından kutlanan bugün veteriner hekimler için onur kaynağı, gurur ve mutluluk kaynağıdır” dedi.
Manisa Veteriner Hekimler Odası, 30 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Gününü (DVHG)  kutladı. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde düzenlenen törene Manisa Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Melikşah Taşkın, İyi Parti Salihli İlçe Başkanı Veteriner Hekim Murat Ulvi Tunca katıldı.  Manisa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Merter Yıldız yaptığı açıklamada,  “Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün girişimleri ile 2000 yılından bu yana her yıl Nisan Ayı’nın son Cumartesi, o yıl için belirlenen bir tema ile Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmaktadır. Günün amacı; tüm dünyadaki veteriner hekimlik organizasyonları arasındaki işbirliği ve etkileşimi güçlendirmek, veteriner hekimlerin, hayvanların ve diğer tüm canlıların hayatını korumaya yönelik çalışmalarını vurgulamak, bugün ile veteriner hekimlik mesleğinin önemi hakkında farkındalığın arttırılmasıdır. 2022 yılının teması “Veteriner Hekimin Zorluklarla Mücadele Gücünün Artırılması” olarak açıklanmıştır. Kendilerini mesleklerine adamış ve tutkuyla çalışan veterinere hekimlerin, ne kadar zorlu koşullarda görev yaptıkları çoğu kez bilinmemektedir. Bu nedenle Dünya Veteriner Hekimler Günü, mesleğin tüm yönleriyle dünyada tanınmasına vesile olmakta ve veteriner hekimlerin çalışma şevkini arttırmaktadır” dedi.

SORUNLAR HENÜZ GİDERİLMEDİ

Yıldız, “Veteriner hekimler; tıpkı kendi hastaları gibi, zindeliklerini ve sağlıklarını korumak için desteğe ve uygun araçlara ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı hayvanlar için onları savunacak sağlıklı veteriner hekimlere ihtiyaç vardır. Bireysel mücadele veteriner hekimlerin dayanıklılığını, mücadele gücünü arttırmak için yeterli değildir. Bunun için özellikle kamunun veteriner hekimleri desteklemeleri gerekmektedir. Dünya Veteriner Hekimler Günü, veteriner hekimliğin stratejik meslek imajına katkıda bulunarak, veteriner hekimsiz bir yaşamın sağlıksız bir yaşam olacağını ortaya koyan önemli bir fırsattır.  Veteriner hekimlik eğitim-öğretimi, uzmanlık, istihdam, özlük hakları, mevzuat, mesleki uygulamalar, kamuda örgütlenme, Tek Sağlık uygulamaları, sağlık meslek grubunda yer alma, iş sağlığı ve şiddet görme gibi birçok konudaki sorunlar henüz giderilememiştir. Saydığımız sorunların en acı örneklerinden birini 25 Nisan Pazartesi günü yaşadık. Türk Veteriner Hekimleri açısından acı bir güne uyandık. Maalesef, Sorgun'da yaşanan acı olay bir cana mal oldu. Meslektaşımız sağlıklı gıdaya erişim sağlamak uğruna çalıştığı mezbahanede hunharca katledildi. Baştan beri söylediğimiz gibi veteriner hekimler bir an önce sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınmalıdır. Çünkü artık hayvan, insan ve çevre sağlığını koruyan bir mesleğin mensupları olarak sağlık sınıfında yer almayı, sağlıkta şiddet yasası kapsamında olmamayı anlayamıyoruz.  Altı kıtada sayıları 1.8 Milyonu bulan veteriner hekim tarafından kutlanan bugün veteriner hekimler için onur kaynağı, gurur ve mutluluk kaynağıdır. Veteriner hekimlerin bu anlamlı gününü kutluyor, mesleklerini şiddetten uzak bir ortamda rahatlıkla yapabilecekleri daha mutlu yarınlara vesile olması diliyoruz” diye konuştu.  CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim