Merkez Bankası son toplantısında enflasyon beklentilerinde önemli değişikliklere gitti. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 11,8'ten yüzde 23,2'ye yükseldi. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2 oldu. Gıda enflasyonunun ise 2023 yılında yüzde 10 seviyesinde gerçekleşmesi beklenildiği açıklandı.


Yapılan son açıklamamalarla  Cumhuriyetin yüzüncü yılına çift haneli enflasyon ve işsizlik rakamlarıyla girileceği kesinleşmiş oldu. Merkez Bankasının yaptığı açıklamada dikkat edici husus 2023 yılında enflasyonda yüksek bir düşüş görüleceği beklentisidir. Yeni yılda akaryakıtın varil fiyatında yüksek bir artış görüldü. 90 dolar seviyesini test eden petrolün varil fiyatı Türkiye ekonomisi için önemli bir belirleyici görevini görmektedir.


Doğalgaz tedarikinde yaşanan sıkıntılar ülke ekonomisine 1 milyar usd den fazla zarar vermişti. Bunun gibi aksaklıklar devam ettiği takdirde, başta tedarik zinciri olmak üzere, yerli üreticinin yabancı rakipleriyle yarışı aksaklığa uğrayacaktır.


Enflasyondaki yüksek artış sadece vatandaşı değil, aynı oranda üreticiyi de etkilemiştir. Artan enerji maliyetleri ve yüksek ham madde girdisi  üreticinin maliyetlerini arttırarak, ekonomik aktörlerin tamamını olumsuz etkilemektedir. Türkiye enerji, tarım, teknoloji; bu sektörlere gereken sübvansiyonları vermediği sürece enflasyonda kalıcı bir düşüş beklenmesi hayal olacaktır.


Tüik başkanın yaptığı son açıklamalardan sonra görevden alınması kamuoyu tarafından endişeyle karşılandı. Tüik tarafından yayınlanan veriler ekonomiye ilişkin beklentilerde önemli bir belirleyici rolü üstlenmektedir. Halkın yaşadığı enflasyonla Tüik in açıklandığı rakamlar arasında yüksek farklar olması  durumunda kurumlara olan güven önemli oranda sarsılacaktır.


Türkiye’de yaşanan enflasyonun en önemli nedeni geleceğe ilişkin beklentiler ve  yüksek maliyetler olduğu için, öncelikle şeffaflık sağlanarak beklentiler olumlu yöne çevrilmelidir.