Tüik tarafından açıklanan mayıs 2022 enflasyon verilerinde fiyatlardaki artış hızının devam ettiğini gördük. Tüketici fiyatlarındaki artışı şu kalemlerde görüldü;



Vergilerdeki yaşanan artış ve enerji maliyetlerindeki yükseliş tüketicinin harcanabilir gelirinde azalmaya neden olduğu görülmektedir. Enflasyonun kronikleşmiş bir sorun haline gelmesi ve Türkiye ekonomisi için ana lokomotif olan hizmetler sektöründeki fiyat artışın diğer sektörlerden daha fazla olması  gelecekte büyüme rakamları üzerinde etki yaratabilme ihtimali bulunmaktadır. Ekonomilerde üretim ve tüketimin birbiriyle sıkı bir ilişkisi olmasına rağmen kimi ülkelerde üretimin tüketimi, kimi ülkelerdeyse tüketimin üretimi tüketimi etkilemesi daha etkin olmuştur. Türkiye tüketerek büyüyen bir ekonomi yapısına sahiptir. Hizmetler sektörü ekonomik anlamda getirisi yüksek olan bir sektördür. Ancak burada  alt başlıklar her zaman incelenmelidir. Finansal hizmetler ve bilgi teknolojileri hizmetler sektöründe getirisi yüksek alanlardır.


 

Üretici fiyatlarında ara ve yatırım malı girdisi olan tüm alanlarda artış görülmüş ve %132,16 lık artışla rekor tazelenmiştir. Döviz kurlarındaki artış üreticinin temel girdisi olan enerjiyi ve diğer tüm emtia fiyatlarını tetiklemiştir. Döviz kurlarındaki artış ve cds primindeki yükseliş devam ettiği sürece hem tüfe hem de üfe de artış devam edecektir.